Hlavní navigace

Projděte se po mořském dně s Google Earth

5. 2. 2009

Sdílet

Aplikace Google Earth umožňuje virtuální přesun na libovolné místo na planetě Zemi, zobrazuje satelitní snímky, mapy, terén, prostorové budovy, či oceánské příkopy na mořském dně. Zajímavostí jsou také vyobrazené galaxie ve vnějším vesmíru nebo oceánské příkopy na mořském dně.

Projekt Google Earth mnozí z našich čtenářů již dobře znají, naposledy jsme o něm psali zde. Pojďme se nyní ve stručnosti podívat na průběh instalace nové beta verze 5, podělíme se s vámi také o některé z našich dojmů.

google earth 5

Pokud chcete Google Earth 5 beta vyzkoušet spolu s námi, v operačním systému Windows postupujte podle následujícího návodu:

1/ Na internetové stránce projektu klikněte na volbu Stáhnout Google Earth 5. Doporučujeme používat prohlížeč Firefox nebo Internet Explorer 6/7, s ostatními prohlížeči si totiž Google Earth zatím příliš nerozumí. Je s podivem, že mezi nepodporované prohlížeče patří také Google Chrome.

2/ Spusťe instalační soubor a nechte dokončit instalaci, ta může trvat v závislosti na rychlosti vašeho připojení od několika desítek vteřin až po mnoho minut.

3/ Na ploše se vám vytvoří ikona Google Earth, tu nyní spusťte - pokud nedošlo k žádné chybě, Google Earth 5 by měl nyní nabídnout celou plejádu svých možností.

K ovládání programu můžete použít jak levé a pravé tlačítko myši, tak i grafické ovládací prvky, s jejichž pomocí lze manipulovat s parametry přiblížení, náklonu pohledu apod. Procházka po reliéfu mořského dna může být opravdu zajímavá, potřebujete k ní ovšem poměrně svižné internetové připojení. Pamatujete si ještě z hodin zeměpisu, který mořský příkop je ze všech nejhloubější?

CS24

google earth 5

S novinkami v Google Earth 5 beta jsme byli spokojeni a doporučujeme všem čtenářům, aby si tento nástroj, který je pro nekomerční účely k dispozici zcela zdarma, alespoň vyzkoušeli.