Hlavní navigace

Project: Snowblind - lákavý kyberpunk

27. 12. 2004

Sdílet

Zavřete geneticky modifikovaná očíčka a nechte se unášet na kyberpunkových vlnách budoucnosti. Jak bude asi vypadat Hongkong v roce 2065? To se dozvíte v chystané 3D akční hře Project: Snowblind od známého týmu Crystal Dynamics.

Mohou zkušení vývojáři vynikající upírské série Legacy of Kain uspět v žánru first person akcí? Dokáží konkurovat takovým peckám, jako jsou Doom 3, Half-Life 2 nebo S.T.A.L.K.E.R.? Odpověď je kladná – nový Project: Snowblind má všechny předpoklady stát se vysoce nadprůměrným titulem, který osloví nejen počítačové hráče, ale rovněž majitele herních konzolí PlayStation 2 a Xbox.



Úspěch prvního i druhého dílu mistrovského Deus Ex inspiroval vývojářský tým Crystal Dynamics ke tvorbě 3D akce Deus Ex: Clan Wars. Její pohnutý vývoj však poznamenaly rovnou dvě změny názvu. Autoři totiž naštěstí pustili k vodě Deus Ex, s nímž má jejich dítko společný pouze kyberpunkový nádech, a rozhodli se pro označení Snowblind, které nedávno pozměnili na Project: Snowblind. A stal se zázrak! Původně nezajímavá a nudná záležitost se ukázala v mnohem lepším světle a učarovala i většině doposud spíše skeptických novinářů. Zavřete geneticky modifikovaná očíčka a nechte se unášet na kyberpunkových vlnách budoucnosti. Jak bude asi vypadat Hongkong v roce 2065?



Futuristický superhrdina

Jako ve většině počítačových her nebude ta představa ani zde pozitivní. V Hongkongu je pořádné horko, neboť se zde snaží úřadovat Republika – armáda odpadlíků bažící po ovládnutí celého světa. Naštěstí je tu i mezinárodní organizace zvaná Svobodná koalice, jejímž posláním je s podobnými teroristickými skupinami nemilosrdně bojovat. Do jejích řad patří i hlavní hrdina hry – poručík Nathan Frost. Zpočátku je jen obyčejným řadovým vojákem s vyšší šarží. Po obrovském elektromagnetickém výbuchu (snowblind), který ochromí skoro celé město, zabije spousty nevinných lidí a způsobí neuvěřitelný chaos, však podstoupí sérii bolestivých operací a stane se členem speciálního elitního komanda. Tito supervojáci, modifikovaní spoustou bioimplantátů, mají za úkol nadělat v řadách nepřátel zásadní čistku a srazit celou Republiku na kolena. I přesto jednoho krásného dne dochází k vojenskému převratu a váš vylepšený hrdina se s hrstkou mužů ocitá daleko za nepřátelskými liniemi. Musí přežít a dostat se až do těžce střežené pevnosti nepřátel a zastavit vývoj tajné smrtící zbraně.

Popravdě řečeno, příběh Project: Snowblind originalitou zrovna nehýří. Je však v akčních titulech zapotřebí poutavý děj? Určitě potěší, ale mnohem více pozornosti vyžaduje hratelnost, umělá inteligence a audiovizuální zpracování. Rovněž nové nápady přijdou vhod, a těch mají vývojáři z Crystal Dynamics na rozdávání. Vezměme to ale pěkně po pořádku. Tato nová first person akce nabízí 14 singleplayerových misí, podpořených lákavým multiplayerem až pro 16 hráčů. Jednotlivé levely lze zařadit do dvou žánrů: standardní FPS a stealth akce. Zatímco v prvním případě budete s hrstkou parťáků likvidovat všechny nepřátelské vojáky (spolubojovníky nijak neovládáte), ve druhém se budete muset spolehnout pouze sami na sebe. Využijete speciálních schopností k obcházení či likvidaci nic netušících protivníků a setkáte se rovněž se spoustou nastražených pastí a poplašných systémů. Nikdo vám nezakáže vytáhnout zbraň a opět propadnout bojovému šílenství, ale nebude to jednoduché.



Speciální nádobíčko

Průběh jednotlivých misí se může při opakovaném hraní dost lišit. K tomuto vítanému faktu přispívá jak obstojná umělá inteligence vašich spolubojovníků a nepřátel, tak i povedený design, nabízející různé způsoby řešení. Záleží pouze na vás, zda se rozhodnete těžce střeženou oblastí bezhlavě prostřílet, nebo raději použijete některou ze svých speciálních zbraní či schopností. Ve výbavě modifikovaného vojáka budoucnosti samozřejmě nechybějí takové klasické kousky jako pistole, brokovnice, samopal, odstřelovací puška nebo raketomet. Všechny zbraně se pochlubí sekundárními módy střelby, které zvednou ze židle i skalní příznivce 3D akcí. Například obyčejná brokovnice vystřeluje navíc granáty, které se přichytí na jakémkoliv povrchu, a dokonce je můžete podobně jako v Halo s trochou štěstí nalepit na nebohého nepřátele. Ten pak začne panikařit a je schopný vběhnout do hloučku nic netušících parťáků.

Kromě klasických smrtících nástrojů ale přichází na řadu i několik unikátních kousků, jako třeba flechette gun nebo H.E.R.F. Prvně zmiňovaná zbraň vystřeluje v sekundárním módu roj inteligentních miniaturních koulí, jež bez vaší pomoci pronásledují nepřítele a po jeho likvidaci si hledají další oběť. Druhá specialitka je v primárním módu jakousi energetickou formou plamenometu a v sekundárním vystřeluje minu, jež vysílá ničivé impulzy na všechno ve svém dosahu. Je toho opravdu dost, nemluvě o pavoučích bombách a energetických štítech, které vám mnohokrát zachrání život.



Dráty od hlavy k patě

Nemalé schopnosti vám propůjčí rovněž implantáty útočného, obranného i podpůrného charakteru. Chcete být alespoň chvíli neviditelní nebo natolik rychlí, abyste dokázali sbírat nevybuchlé nepřátelské granáty a s úsměvem na rtech je navracet mezi překvapené vojáky? Prohlédnete skrze zdi, okusíte pocit nezničitelnosti a budete na dálku ovládat průzkumné či těžké bojové roboty. Mějte se však na pozoru před nepřáteli s elektromagnetickými zbraněmi. Tyto impulzy totiž v mžiku vyřadí z provozu implantáty, zmizí HUD a obraz vám rozostří nepříjemné zrnění. Můžete sice stále střílet, ale ani to vám mnohdy život nezachrání. Ještě štěstí, že některé vypjaté situace můžete vyřešit i s pomocí civilních vozů, bojových mechů a tanků, do kterých budete moci zasednout a zavzpomínat na legendární Carmageddon.

Project: Snowblind běží na modifikovaném enginu série akčních adventur Legacy of Kain a nabízí na první pohled vynikající vizuální zážitek. Velkou měrou k tomu přispívá i pestrost herního světa, který je v ostatních kyberpunkových projektech líčen spíše v různých odstínech šedi. V průběhu hry se budete pohybovat v ulicích válkou zmítaného Hongkongu a dostanete se i do mnoha různých interiérů, mezi nimiž stojí za zmínku například obrovský chrám. Spoustu zábavy zatím slibuje i multiplayer, který nabídne klasické (např. deathmatch a Capture the Flag) i zbrusu nové módy, a s originálními zbraněmi a speciálními schopnostmi by mohl být velice zajímavý. Držte tedy autorům palce, ať se jim vše vydaří a jejich nové dítko se nestane dalším velkým zklamáním.

Autor článku