Hlavní navigace

Projektor pro filmové nadšence

14. 11. 2007

Sdílet

Nový projektor Sony VPL-VW60 Bravia je určen do rukou příznivců filmové zábavy. Nativní rozlišení je 1 920 x 1 080 označované jako rozlišení Full HD nebo 1080p. Obraz generují tři LCD panely.

Projektor Sony VPL-VW60 Bravia je určen do rukou příznivců filmové zábavy. Nativní rozlišení je 1 920 x 1 080 označované jako rozlišení Full HD nebo 1080p. Obraz je generován pomocí technologie tří LCD panelů. V tomto případě se spoléhá Sony na panely typu SXRD (Silicon X-Tal Reflective Display). Výrobce slibuje, že bude obraz kvalitní a zcela bez viditelné mřížky (známý neduh mnoha LCD projektorů). Obrazový procesor nazvaný „Bravia Engine“ by měl navíc potlačovat obrazový šum a vylepšovat barvy.


Projektor disponuje lampou o výkonu 200 W. Celkový světelný výkon dosahuje (bohužel) jen úrovně 1 000 lm. Zařízení je vybaveno rozhraním HDMI, takže je snadné jej připojit k vašemu Blu-ray či HD DVD přehrávači.

Mezi zajímavé služby patří anamorfní zoom. Podle výrobce se jedná o možnost využívat projektor i se speciálním tzv. anamorfickým objektivem dodávaným třetí stranou. Takto by mělo být možné obnovit poměr stran filmového obrazu 2,35:1 a vytvořit tak obraz shodný s formátem obrazu, jaký používá mnoho kin.

Projektor se může pochlubit i automatickou clonou „Advanced Iris 2“, která automaticky reaguje na úroveň osvětlení v projekční místnosti, scénu po scéně. Díky tomu může dosahovat obraz až kontrastu 35 000:1.

- - Jaroslav Kasal

CS24