Hlavní navigace

Prototyp Mini OLED projektoru

1. 7. 2009

Sdílet

 Autor:
Evropští vědci sestavili prototyp projektoru postaveného na organických krystalech, který snad konečně přibližuje širší využít piko-projektorů v mobilních telefonech.

 

Výzkumníci jednoho z ústavů německé Fraunhoferovy společnosti (Fraunhofer-Gesellschaft, anglicky často nesprávně Fraunhofer Institute) spolu s partnery z evropského výzkumného projektu HYPOLED sestavili mini OLED projektor použitelný v mobilních telefonech či jiných malých přístrojích.

Miniaturní projektory dostatečně malé a energeticky úsporné i pro použití v mobilních telefonech jsou objektem zájmu mnoha výzkumníků i firem, nicméně prozatím se nepodařilo vyvinut je dostatečně malé, lehké a levné, aby se skutečně masově prosadily na trhu.


(ilustrační  video)


Nový OLED projektor však sází na lepší technologii organických krystalů, u které jsou zdrojem světla přímo samotné barevné body, a není tedy potřeba dodatečné podsvícení. OLED článek je doplněn soustavou čoček, přes které se samotný obraz promítá. Prototyp pracuje s optickým sklem, nicméně v plánu je sestavit i model s plastovým sklem, což bude levnější levnější a lehčí, spíše vhodné pro hromadnou výrobu.

Černobílé obrazy promítá prototyp s velmi vysokým vysokým jasem až 10000 kandela na metr čtvereční, barevné pak s jasem polovičním. Pro srovnání - běžný počítačový projektor vytváří jas kolem 150-300 kandela na metr čtvereční. Délka modelu je 2,5 cm a šířka 1,8 cm a spotřeba je údajně velmi malá.

Fraunhoferova společnost je známa především tím, že vyvinula dnes nejrozšířenější formát digitální hudby MP3.

Datum případného uvedení na trh není zatím známo.


Fraunhofer mini-OLED projektor

 

Byl pro vás článek přínosný?