Hlavní navigace

Průvodce džunglí: mobilní tarify v ČR

1. 12. 2007

Sdílet

V následujících odstavcích jsme pro vás zpracovali stručný přehled paušálních tarifů tuzemských mobilních oper...


V následujících odstavcích jsme pro vás zpracovali stručný přehled paušálních tarifů tuzemských mobilních operátorů. Naším cílem zde není podat absolutně vyčerpávající informace, ale spíše pomoci čtenáři při bloudění rozsáhlou džunglí nabídky v této oblasti se základní orientací.

Na českém trhu s mobilní komunikací se v současnosti pohybují tři hlavní operátoři s vlastní infrastrukturou: O2 (dříve Eurotel), T-Mobile a Vodafone (dříve Oscar). Na úvod považujeme za vhodné jednotlivé hráče na trhu stručně představit, a to jak v obraze současném, tak i s nejvýznamnějšími historickými milníky.

Telefónica O2

Jako první v naších luzích a hájích spustil svou síť Eurotel, jehož vstup na trh datujeme do roku 1991 (se sítí NMT), kdy ještě existoval společný stát Čechů a Slováků. Po rozpadu Československa v roce 1993 byla společnost rozdělena na Eurotel Praha a Eurotel Bratislava. Eurotel později samozřejmě přesedlal na GSM a začal rozvíjet své aktivity i v datové oblasti na bázi technologie CDMA. Rok 2006 znamenal pro tohoto operátora další změnu, když byl spolu s Českým Telecomem privatizován jako jeden silný telekomunikační celek společností Telefónica O2. Nadnárodní skupina Telefónica se může pochlubit asi 196 miliony zákazníků, z nichž právě 4,89 milionu majitelů mobilů spadá pod českou pobočku. Silnou pozici má Telefónica v Česku i na poli pevných linek (cca 3 miliony, ale toto číslo rychle klesá), kde zdědila dominantní pozici po akvizicí zaniklém Českém Telecomu.

T-Mobile

Jako druhý operátor vstoupil v roce 1996 na český trh RadioMobil se sítí Paegas (na bázi GSM technologie), jež byla spuštěna na konci září uvedeného roku. Paegas platil v Česku dlouhou dobu za průkopníka nových technologií, nebylo výjimkou, když uváděl do provozu některou novinku jako jeden z prvních v Evropě. V roce 2002 byla síť včleněna do mezinárodní skupiny T-Mobile, jež má celosvětově přes 112 milionů zákazníků, což s sebou pochopitelně přineslo i změnu názvu sítě. V současnosti tento operátor u nás vykazuje 5,14 milionu zákazníků (údaj platný k polovině roku 2007).

Vodafone

Benjamínkem z trojice „velkých hráčů“ je Vodafone, jenž získal licenci na provoz GSM 900/1 800MHz sítě v roce 1999, přičemž již v březnu následujícího roku zahájil komerční provoz. Během 9 měsíců bylo pokryto přes 98?% obyvatelstva, což lze považovat za opravdu úctyhodný výkon. Již v roce 2003 se počet zákazníků Vodafonu přehoupnul přes hranici 1,5 milionu. Tyto události samozřejmě proběhly ještě pod původním názvem sítě Oskar, o jejíž popularitu se staraly originální (a odborníky i širokou veřejností vysoko hodnocené) reklamní kampaně. V roce 2006 dochází k přechodu Oskara pod křídla nadnárodní společnosti Vodafone, jež dnes zajišťuje komunikaci pro více než 165 milionů zákazníků po celém světě. Vodafone v Česku dosáhl v polovině roku 2007 výsledku 2,52 milionu aktivních zákazníků, z nichž se více než polovina stala uživatelem některého z paušálních programů.

Nezapomeňme na U:fona

Za čtvrtého hráče v oblasti mobilní komunikace můžeme za určitých okolností počítat i nového operátora s originálním názvem U:Fon. Ten na našem trhu operuje teprve několik měsíců a jeho dominantou jsou především datové přenosy, ale poradí si i s hlasem. Pro tuto oblast nabízí náhradu pevné linky pod názvem „U:fonův telefon“, což je bezdrátový přístroj s proporcemi klasické pevné linky, za jehož výhodu však považujeme mobilitu v rámci daného kraje. Měsíční paušál za používání této služby činí 297?Kč včetně DPH (19 %), volání na pevnou linku přijde na 0,71 Kč/min., při hovorech do mobilních sítí v ČR platí tarifikace 4,64 Kč/min., odeslání SMS je možné za 2,26?Kč. Nepřehlédnutelnou výhodou je ale fakt, že volání v rámci sítě U:fon probíhá zcela zdarma, což může být pro mnohé zákazníky naprosto klíčovým faktorem při rozhodování, ke kterému z operátorů se přikloní.

Kalkulátor nákladů

Na internetu lze najít zajímavý projekt ukrývající se pod stránkami www.tet.cz. Zde naleznete odkaz na kalkulátor nákladů, s jehož pomocí lze snadno spočítat, který tarif pro vás bude nejvýhodnější. Pro jeho použití však potřebujete alespoň rámcovou představu o tom, kolik minut a SMS v daném měsíci realizujete do které sítě (tyto informace snadno zjistíte analýzou faktur za několik posledních období nebo na základě uvědomění si, komu a kdy voláte nejčastěji). Posléze ze zadaných údajů kalkulátor vybere nákladově optimální variantu.

Necenová kritéria výběru operátora

Ceny za volání a další služby jsou sice pro drtivou většinu zákazníků nepochybně nesmírně důležitým ukazatelem, ale není možné zapomínat i na další podstatná kritéria výběru vašeho mobilního operátora. Pokrytí GSM signálem je u všech tří operátorů dnes již na velmi vysoké úrovni, hovoří se dokonce o číslech přesahujících 99?% populace Česka. Pro vás ale bude důležité zejména to, aby měl váš operátor pokrytí právě tam, kde ho akutně potřebujete. Doporučujeme tedy před definitivním rozhodnutím o změně operátora raději kvalitu jeho signálu vyzkoušet v praxi (např. s předplacenou kartou daného operátora) na místech, kde se často pohybujete. Předejdete tak situaci, kdy se některému operátorovi upíšete na dva roky, přijedete o víkendu na chatu a zjistíte, že tam v okolí dvou kilometrů není možné zachytit jeho signál. Čtvrtý zmíněný hráč na českém trhu, U:fon, svůj signál také poměrně rychle rozšiřuje, ale zejména v pohraničních oblastech je v porovnání s konkurenty stále o několik kroků pozadu (podrobnou mapu jeho pokrytí hledejte na webu www.ufon.cz).
Za další důležitou vlastnost považujeme šíři nabídky ostatních doplňkových služeb, ať již máte konkrétnější požadavky na datové přenosy, množství nabízených Java her nebo kvalitu zákaznického servisu, vždy byste jim ve svém rozhodování měli přiřadit patřičnou váhu.

Paušální programy klasické vs. kreditní

Klasickým paušálem rozumíme takový tarif, který nám za měsíční poplatek nabídne určitý počet volných minut a volných SMS. Naproti tomu tarif kreditní za paušální sumu neposkytuje konkrétní počty volných minut a textovek, naopak dává měsíčně k dispozici jakýsi virtuální kredit v předem dané výši, z něhož lze podle momentálních potřeb čerpat za volání nebo SMS.
Výhodu kreditní varianty pocítí tedy především ti, kdo měli dříve tarif, k němuž náleželo mnoho volných SMS, ale vyčerpána z nich byla pravidelně pouze malá část a naopak se musely uhradit hovory nad rámec volných minut. Také zákazníci „textovkáři“ měli mnohdy zbytečné přebytky volných minut, které časem propadly, a za SMS odeslané nad rámec volného režimu museli zbytečně platit.
Kreditní tarify jsou v Česku stále ještě poměrně novou záležitostí, ale přesto je již nalezneme v nabídce všech tří operátorů. Jak O2, tak T-Mobile nabízejí hned několik variant kreditních paušálních programů, u Vodafonu již dokonce klasické tarify nenalezneme vůbec.
V přiložených tabulkách nabízíme stručný přehled základních charakteristik jednotlivých tarifů na našem trhu. Kromě výše měsíčního paušálu a počtu volných minut či SMS pro klasické paušální programy zde sledujeme výši nabízeného kreditu u kreditních tarifů, samozřejmě pak také cenu volání do vlastní sítě, resp. do ostatních sítí, chybět pochopitelně nemůže ani poplatek za odeslání textové zprávy. Přidáváme i vybrané zvýhodňující balíčky služeb, jimiž si lze u operátorů mnohdy citelně přilepšit. Poplatky za mobilní data, roaming apod. jsme se v tomto článku rozhodli nezabývat, neboť se jedná o poměrně složitou problematiku, s níž vás seznámíme v dalším čísle PC WORLDu.
Přejeme vám příjemné porovnání parametrů jednotlivých služeb a doufáme, že se vám s pomocí našeho stručného přehledu podaří vybrat mobilního operátora, který bude co nejvíce odpovídat vašim představám.

Tarify Vodafone Měsíční paušál Cena/min.
(vlastní síť) Cena/min.
(ostatní sítě) Cena za SMS Výše kreditu –
volné minuty Poznámky
Nabito 119 119,00 Kč 6,00 Kč 6,00 Kč 1,19 Kč 19
Nabito 350 350,00 Kč 5,00 Kč 5,00 Kč 1,19 Kč 70
Nabito 700 700,00 Kč 4,00 Kč 4,00 Kč 1,19 Kč 175
Nabito 1150 1 150,00 Kč 3,40 Kč 3,40 Kč 1,19 Kč 338
Nabito 2100 2 100,00 Kč 3,00 Kč 3,00 Kč 1,19 Kč 700
Odepiš 11,90 Kč 7,14 Kč 11,90 Kč 0,42 Kč* 40 Volné minuty pouze do sítě Vodafone
* u tarifu Odepiš platí cena 0,42 Kč za sms pouze do vlastní sítě, odesílání textovek do ostatních sítí je zpoplatněno 2,38 kč.

Poznámky ke zvýhodnění:

Program rodina – aktivační poplatek 119 Kč za každou zúčastněnou SIM, bez měsíčního paušálu až 4 SIM karty s voláním 1,79 Kč v rámci skupiny. Program kamarádi – měsíční paušál 178,50 Kč za jedno číslo, 226,10 Kč za 2 čísla, 261,80 Kč za 3 čísla a 285,60 Kč za 4 čísla, volání a SMS na tato čísla je zdarma. Program na pevnou – za 530 Kč měsíčně neomezené volání na pevnou linku. Program na pevnou mimo špičku – za 240 Kč měsíčně neomezené volání na pevnou linku mimo špičku (všední dny 18:00 8:00 a víkendy a svátky neomezeně).

Vodafone balíčky – bonusové balíčky kreditu za zvýhodněnou cenu (viz tabulku)
Název tarifu Název balíčku Měsíční paušál Hodnota balíčku
Nabito 119 Balíček extra nabito 24 12 Kč 24 Kč
Nabito 350 Balíček extra nabito 70 35 Kč 70 Kč
Nabito 700 Balíček extra nabito 140 70 Kč 140 Kč
Nabito 1150 Balíček extra nabito 230 115 Kč 230 Kč
Nabito 2100 Balíček extra nabito 420 210 Kč 420 Kč
Balíček volné minuty – 20 minut za 4,76 Kč a 95,20 Kč paušál (pro vybrané tarify). Balíček víkendové hovory – neomezený počet hovorů v síti Vodafone během víkendu za 178,50 Kč měsíčně. Balíček SMS – 100 SMS do všech mobliních sítí po 0,95 Kč a 95,20 Kč paušál (pro vybrané tarify). Balíček víkendové SMS – neomezený počet SMS v síti Vodafone během víkendu za 107,10 Kč měsíčně.
Všechny ceny uvedeny vč.19% DPH.
Tarify T-Mobile Měsíční paušál Cena/min. (vlastní síť) Cena/min. (ostatní sítě) Cena za SMS Volné minuty
T 30 226,10 Kč 4,76 Kč 7,14 Kč 2,02 Kč 30
T 30 HIT 180,90 Kč 3,81 Kč 5,71 Kč 1,19 Kč 30
T 80 535,50 Kč 4,17 Kč 5,36 Kč 2,02 Kč 80
T 80 HIT 428,40 Kč 3,33 Kč 4,28 Kč 1,19 Kč 80
T 160 773,50 Kč 4,17 Kč 4,76 Kč 2,02 Kč 160
T 160 HIT 618,80 Kč 3,33 Kč 3,81 Kč 1,19 Kč 160
T 300 1 178,10 Kč 4,17 Kč 4,17 Kč 2,02 Kč 300
T 300 HIT 942,50 Kč 3,33 Kč 3,33 Kč 1,19 Kč 300
T 600 2 130,10 Kč 3,57 Kč 3,57 Kč 2,02 Kč 600
T 600 HIT 1 704,10 Kč 2,86 Kč 2,86 Kč 1,19 Kč 600
T 1500 4 462,50 Kč 2,98 Kč 2,98 Kč 2,02 Kč 1500
T 1500 HIT 3 570,00 Kč 2,38 Kč 2,38 Kč 1,19 Kč 1500
Kreditní tarify Měsíční platba Měsíční platba* Cena/min.
(vlastní síť) Cena/min.
(ostatní sítě) Cena za SMS Výše kreditu (standard) Výše kreditu (HIT)
Kredit 250 297,50 Kč 238,00 Kč 5,95 Kč 5,95 Kč 1,19 Kč 309,40 Kč 357,00 Kč
Kredit 450 535,50 Kč 428,40 Kč 5,36 Kč 5,36 Kč 1,19 Kč 761,60 Kč 642,60 Kč
Kredit 700 833,00 Kč 666,40 Kč 4,17 Kč 4,17 Kč 1,19 Kč 1 309,00 Kč 999,60 Kč
Kredit 1200 1 428,00 Kč 1 142,40 Kč 3,57 Kč 3,57 Kč 1,19 Kč 1 785,00 Kč 1 713,60 Kč
Kredit 2000 2 380,00 Kč 1 904,00 Kč 2,98 Kč 2,98 Kč 1,19 Kč 2 618,00 Kč 2 856,00 Kč

* Při aktivaci tarifů v E-shopu T-mobile můžete získat slevu 20 % po dobu půl roku.

Poznámky ke zvýhodnění:

Tarif HIT – lze aktivovat při uzavření zákaznické smlouvy na dobu 24 měsíců, při využití tohoto zvýhodnění není možné zakoupit dotovaný telefon, cena aktivace tarifu HIT je 99 Kč. NEJ Nonstop – měsíčně 178,50 Kč, volání a SMS na vybrané číslo zdarma. Girls Talk – měsíčně 70,21 Kč, volání po 3. minutě zdarma. Víkend+ - měsíční paušál 34,51 Kč, volání do sítě T-Mobile o víkendech za 0,60 Kč/min. Volání 50+/200+ – měsíčně 141,61/474,81 Kč, 50/200 volných minut do sítě T-Mobile. T-Mobile mimo špičku – měsíčně 296,31 Kč, 1 000 volných minut do sítě T-Mobile mimo špičku (všední dny od 19:00 do 8:00 + celé víkendy a svátky). Moji blízcí – měsíčně 46,41 Kč, volání ve skupině až 5 lidí za 2,26 Kč/min. Pevná+ – měsíčně 117,81 Kč, volání na pevné linky za 1,19 Kč/min. Pevná mimo špičku – měsíčně 296,31 Kč, 1 000 volných minut na pevnou linku mimo špičku. SMS 100+ – měsíčně 94,01 Kč, 100 volných SMS do všech sítí. MMS 15+ – měsíčně 58,31 Kč, 15 volných MMS do všech sítí.
Všechny ceny uvedeny vč.19% DPH.

Tarify 02 Měsíční paušál Cena/min. (vlast.síť) Cena/min. (ost. sítě) Cena za SMS Volné minuty Volné SMS
O2 SMS 214,20?Kč 5,12?Kč 7,97?Kč 2,26?Kč ne 150,00?Kč
O2 SMS Max 214,20?Kč 3,69?Kč 6,19?Kč 1,19?Kč ne 150,00?Kč
O2 Bronz 214,20?Kč 5,12?Kč 7,97?Kč 2,26?Kč 30,00?Kč ne
O2 Bronz Max 214,20?Kč 3,69?Kč 6,19?Kč 1,19?Kč 30,00?Kč ne
O2 Silver 660,45?Kč 4,52?Kč 6,66?Kč 2,26?Kč 100,00?Kč ne
O2 Silver Max 660,45?Kč 3,21?Kč 5,24?Kč 1,19?Kč 100,00?Kč ne
O2 Gold 1 059,10?Kč 3,93?Kč 5,83?Kč 2,26?Kč 200,00?Kč ne
O2 Gold Max 1 059,10?Kč 2,98?Kč 4,76?Kč 1,19?Kč 200,00?Kč ne
O2 Platinum 1 892,10?Kč 3,45?Kč 5,36?Kč 2,26?Kč 400,00?Kč ne
O2 Platinum Max 1 892,10?Kč 2,62?Kč 4,52?Kč 1,19?Kč 400,00?Kč ne
O2 Diamant 3 689,00?Kč 3,21?Kč 4,64?Kč 2,26?Kč 1 000,00?Kč ne
O2 Diamant Max 3 689,00?Kč 1,19?Kč 4,05?Kč 1,19?Kč 1 000,00?Kč ne
O2 Start 47,60?Kč 5,36?Kč 7,14?Kč 1,19?Kč ne ne
O2 Individual* 178,50?Kč 7,14?Kč 7,14?Kč 2,98?Kč ne ne
* uvedená částka 178,50?Kč je minimálním měsíčním paušálem, za nějž si může zákazník vybrat služby dle svých požadavků

Kreditní tarify Měsíční paušál Cena/min.
(vlastní síť) Cena/min.
(ostatní sítě) Cena za SMS Výše kreditu Upozornění
O2 Simple 240 285,60?Kč 5,83?Kč 5,83?Kč 1,79?Kč 309,40?Kč
O2 Simple 600 714,00?Kč 5,24?Kč 5,24?Kč 1,79?Kč 761,60?Kč
O2 Simple 980 1 166,20?Kč 4,52?Kč 4,52?Kč 1,79?Kč 1 309,00?Kč
O2 Simple 1350 1 606,50?Kč 4,05?Kč 4,05?Kč 1,79?Kč 1 785,00?Kč
O2 Simple 1980 2 356,20?Kč 3,45?Kč 3,45?Kč 1,79?Kč 2 618,00?Kč
O2 Pohoda Simple 214,20?Kč 4,64?Kč 4,64?Kč 1,19?Kč 321,30?Kč jen pro studenty

Poznámky ke zvýhodnění:

Kreditní tarify Simple – měsíční paušál se automaticky převede na kredit. Kredit lze využít pouze na volání (příp. videovolání) a SMS, ostatní služby, jako roaming či stahování dat, jsou zpoplatněny zvlášť. Tarif MAX - lze jej využít pouze za předpokladu, že máte s O2 smlouvu na 24 měsíců. O2 Individual – vhodné zejména pro surfování na internetu přes GSM, Individuální výše paušálu – od 178,50?Kč. SMS Balíček– lze aktivovat u tarifu O2 Fajn, 250 SMS za 50?Kč týdně – platí do vlastní sítě. Volej domů – volání na jednu konkrétní pevnou linku O2 zdarma – za 19?Kč týdně, nebo jeden mobil O2 za 49?Kč týdně, nebo 1 pevná linka a 2 mobily (příp. 3 mobily bez pevné) za 59?Kč týdně. O2 Tandem – až 3 dceřinné SIM karty, vzájemné volání od 1,79 Kč/min, SMS za 1,19?Kč. Mobil+ – při smlouvě trvající 24 měsíců mobilní telefon za výhodných podmínek, neplatí pro tarify MAX. O2 Star - volání a SMS na jedno vybrané číslo o 20?% levněji, aktivace zdarma. O2 Spolu – měsíčně 28,60?Kč, o 25?% levnější komunikace mezi třemi libovolnými čísly v síti O2. O2 Top Relax – 119?Kč měsíčně k ceně tarifu, po 16 hodině a o víkendech volání v rámci sítě O2 vč. pevných linek za 2,38?Kč. O2 Top SMS – 200 SMS za měsíc za cenu 178,50?Kč. O2 Top MMS – za cenu 59,50?Kč měsíčně 10 MMS i ze zahraničí. O2 Top Pevná – 150 minut volání na pevnou linku za 178,50?Kč. O2 Top Víkend – za cenu 178,50?Kč měsíčně 100 minut volání, 50 SMS a 25 MMS o víkendu. O2 Nejbližší – pevná linka + až 4 mobilní čísla zdarma za měsíční poplatek účtovaný k pevné lince. Všechny ceny uvedeny vč.19% DPH.