Hlavní navigace

Průvodce kodeky

1. 4. 2006

Sdílet

Výběr správného videokodeku od AVI po Xvid(CD) Pokud si z televize nahráváte filmy nebo vystavujete své videonah...


Výběr správného videokodeku od AVI po Xvid(CD)


Pokud si z televize nahráváte filmy nebo vystavujete své videonahrávky na internetu, případně si třeba svoje vlastní klipy ukládáte na počítač, je zapotřebí, abyste se vyznali v nejdůležitějších typech kodeků.
ylo by nepochybně ideální, kdyby vám dejme tomu v Průzkumníku ve Windows stačilo dvakrát kliknout na jakýkoli soubor obsahující video či audio a už by příslušná aplikace spustila film nebo přehrávala hudbu podle vašeho přání. Ale vzhledem k tomu, že existuje řada různých formátů pro video a audio, není až tak překvapivé, že monitor každou chvíli zůstává černý a reproduktory zarytě mlčí. Nebo se objeví chybová hláška ve Windows Media Playeru, jejíž sdělení není příliš jasné. Většinou za to nemohou přímo Windows, ale je to problém kodeku. Ale co si počít, když přehrávač stávkuje? To se dozvíte v tomto článku.

1 Co dokážou audioa videokodeky

V rámci standardu PAL, který se u nás běžně používá, se každá filmová sekunda skládá z 25 plných obrazů (snímků, frames) nebo 25 prokládaných obrazů (tedy 50 půlsnímků) to záleží na tom, jakou techniku k nahrávání použijete. Každý snímek je pořízen v rozlišení 720 obrazových bodů (pixelů) na šířku a 576 bodů na výšku, u každého z těchto zhruba 414 000 bodů je třeba zaznamenat jak barvu, tak jas. Na jednu filmovou sekundu tedy připadá 29,6 MB datového nekomprimovaného materiálu (ve standardním režimu RGB). A to zatím nepočítáme doprovodnou zvukovou nahrávku, kterou je samozřejmě také nutné někam uložit. Aby se 90 minut kinofilmu vešlo na DVD veliké pouze 4,4 GB nebo na dokonce ještě kapacitně menší médium (SVCD, VCD), musí se video soubory komprimovat. A právě na to se používají kodeky (codec výraz vznikl z počátečních písmen slov COding a DECoding), tedy malé prográmky, moduly nebo knihovny, které instalujete na počítač. Kodek používá přesně definovaný algoritmus, aby převedl materiál v souboru do určitého formátu. Videokodeky jako třeba oblíbený DivX ukládají obrazové informace do co nejmenších souborů. Když se film spustí, postarají se pro změnu o převod komprimovaných dat zpět do původní podoby (tedy do co nejvíce původní podoby, DivX je totiž ztrátový algoritmus a komprimovaný již neobsahuje úplně všechny původní obrazové informace). Audiokodeky, například MP3, dělají totéž se zvukem.
Kodek jako program nefunguje samostatně. Váže se na jiné programy, tedy na standardní přehrávače videozáznamů například Windows Media Player nebo na veškeré aplikace, které kodek vyžadují. (Z tohoto důvodu obsahují např. soubory AVI uvnitř hlavičky identifikační čtveřici bajtů, která prozrazuje, v jakém kodeku jsou data uložena.) Když instalujete Windows Media Player 10, automaticky se vám do počítače nainstalují i nejnovější verze kodeků využívané Microsoftem.

2 Jaké kodeky máte instalované na svém počítači?

Přehled o tom, jakými kodeky je aktuálně vybaven váš operační systém Windows na osobním počítači, získáte snadno, když nahlédnete do Správce systému. Ve Windows XP ho najdete pod Systém, Hardware ve Správci zařízení a kliknutím na znaménko plus otevřete položku Řadiče zvuku, videa a herních zařízení. Když dvakrát kliknete na položku Videokodeky, otevřou Windows informační okno, které na kartě Vlastnosti zobrazí odkazy na kodeky.
Ve Windows XP si můžete nechat kodeky zobrazit i nástrojem pro systémové informace Msinfo32.exe (Start, Programy, Příslušenství, Systémové programy, Informace o systému). Ve stromově uspořádané struktuře zde najdete položku Součásti, Multimedia, která poskytuje přehled o všech videoa audiokodecích. U každého kodeku nástroj ukazuje velikost souboru a cestu k němu, jakož i datum instalace. Pokud v seznamu chybí kodek potřebný ke spuštění určitého videonebo audiosouboru, musíte si jej pořídit, například jej stáhnout z webu.
Důležité upozornění: Windows ovšem ve Správci zařízení ani v Msinfo32 nezobrazí opravdu všechny dostupné kodeky. Moduly určené pro specifické programy, například kodeky Nero Digital od Nero Burning ROM 7, chybí.

3 Jak kodeky odstraňovat

Aktualizujete-li kodek, nebo pokud určitý modul kodeku vůbec nepotřebujete, měli byste jej správně z Windows odstranit. Odinstalujete ho tak, že ve Správci zařízení dvakrát kliknete na položku Video kodek a vyberete kartu Vlastnosti. Označte kodek, který chcete odstranit, a klikněte na Odstranit. Než daný soubor úplně vymažete, musíte odkliknout bezpečnostní otázku Windows.
Zkušenější uživatelé mohou kodek vymazat z registru manuálně. Tento postup je nezbytný, jestliže jste kodek deinstalovali tak, jak jsme to popsali, ale on se po restartu přesto objeví znovu. Buďte opatrní: vymažete-li nechtěně nesprávný kodek, mohou nastat při přehrávání potíže.
Spusťte editor registru (Start, Spustit, napište regedit a potvrďte pomocí OK). Záznamy kodeků najdete v klíčích pod Hkey_Local_MachineSoftwareMicrosoftWindowsNTCurrentVersionDrivers.desc, stejně jako pod Hkey_Local_MachineSoftwareMicrosoftWindows NTCurrentVersionDrivers32. Přes kontextové menu a položku Vymazat můžete kodek odstranit. Příslušný soubor musíte ještě odstranit v průzkumníku Windows nebo pomocí jiného správce souborů (například Total Commander).

4 Důležité standardy pro video

Nejrůznější výrobci jako Microsoft, Apple nebo Real Networks, menší programátorské týmy a opensourcová komunita pracují na tom, aby byly datové soubory i při maximální kvalitě přehrávání co nejmenší, přitom se neustále pouštějí do novátorských řešení; díky tomu je dnes oblast kodeků nepřehledná. Jistou oblibu si získaly videokodeky MPEG 1 Part 2 a MPEG 2 Part 2 (Motion Pictures Experts Group), Cinepak, DivX , Quicktime, Real Video, Sorenson a Windows Media Video. V oblasti audia se nejvíce rozšířily Dolby AC3, MPEG 1 Layer 3 (MP3), Ogg Vorbis, AAC (Advanced Audio Coding), Real Audio a Windows Media Audio.

5 MPEG: od verze 1 do verze 4

Motion Pictures Experts Group vyvinula stejnojmenný postup, sloužící ke komprimaci videosouborů s vysokou kvalitou obrazu. Komprimace je založena na tom, že dva bezprostředně po sobě následující obrazy filmu si jsou hodně podobné. Vysokého stupně komprimace dociluje MPEG tím, že při kódování ukládá pouze rozdíly, jimiž se od sebe liší obraz předchozí a následující. Tímto způsobem se dá dosáhnout větší komprimace, než když se komprimuje jednotlivý obraz zvlášť. MPEG je komprimační procedura, při níž dochází ke ztrátám, avšak při pečlivém nastavení parametrů kódování nejsou rozdíly ve ztrátě kvality znatelné.
MPEG 1: Videozáznamy ve standardu MPEG1 svou kvalitou odpovídají VHS s rozlišením 352 x 240 pixelů. Používá se především tehdy, nekladou-li se vysoké nároky na kvalitu. Videosoubory MPEG 1 se dají snadno spustit i na většině starších počítačů. Příslušný kodek je již od Windows 98 součástí základního vybavení. Formát se používá také pro video CD (VCD).
MPEG 2: Někdy bývá označovaný také jako formát Super Video CD (SVCD) a používá se zejména pro DVD video. Navíc je standardem pro digitální televizi (DVB-T, DVB-S a DVB-C). Standardní rozlišení je 720 x 576 pixelů při přenosové rychlosti maximálně 15 Mbit/s. Ovšem MPEG 2 pro HDTV pracuje s 1 920 x 1 080 pixely a s přenosovou rychlostí 80 Mbit/s. Abyste si mohli přehrát video v MPEG 2, potřebujete speciální přehrávač, například Power DVD (www.cyberlink. com) nebo Win DVD (www.intervideo.com).
MPEG 3 a 4: MPEG 3 se nedokázal prosadit, protože v porovnání se svými předchůdci přinesl jen nepatrná zlepšení. Nejmladší formát MPEG 4 usiluje o ještě vyšší komprimaci, přičemž se zlepšila i kvalita obrazu. Kromě toho umožňuje zavést do souboru trojrozměrné znaky, například pro interaktivní aplikace a videokonference.

6 ASF: varianty MPEG 4 od Microsoftu

Advanced Streaming Format (ASF) společnosti Microsoft je založen na standardu MPEG 4 a používá se především na internetu. Odpovídající kodek je standardní součástí Media Playeru od verze 8. Do předchozích verzí Media Playeru můžete tento kodek integrovat. Za tím účelem Microsoft na stránce www.microsoft.com/windowsmedia nabízí balík Windows Media 9 kodek o velikosti 2,51 MB. Microsoft tímto kodekem zajišťuje vysokou kvalitu obrazu při poměrně nízkých nárocích na paměťovou kapacitu. A právě to je základním předpokladem, aby se produkt dal používat na internetu. Windows Media Player 10 obsahuje nejaktuálnější kodeky Microsoftu.

Kodek a formát souboru

Kodek pracuje podobně jako archivační program, který data ukládá v komprimovaném formátu a při otevření je znovu dekomprimuje. Komprimované soubory ZIP můžete vytvářet různými zabalovacími nástroji, jako třeba Power Archiver, Winrar nebo Winzip, potom je znovu rozbalíte. Stejně tak pro řadu formátů souborů s videem například MPEG 4 existuje nikoli jen jeden, nýbrž rovnou celá řada kodeků. Při pouštění filmů pomocí jiného kodeku, než v jakém daný film původně vznikl, může docházet k různým problémům, jež se mohou projevit kupříkladu jako poruchy obrazu či zvuku. V takovém případě je nutno vyzkoušet jiný kodek.

7 AVI: kontejner na všechno možné

Relativně rozšířený formát AVI (Audio Video Interleaved) je standard pro video, původně vyvinutý Microsoftem. Tento formát zprvu pracoval bez komprimace a mohl obsahovat dokonce animované obrazové sekvence i videodata. Novinkou tehdy byla možnost dodatečně připojit určitou zvukovou sekvenci k filmu. AVI ukládá audio a videodata do dvou paralelních proudů (streams) v jednom souboru (odtud slovo "interleaved" v názvu formátu).
Z AVI se však postupně vyvinulo univerzální pouzdro pro všemožně zakódované video a audio. V případě AVI tedy nejde o jednotný a závazný kódovací standard, nýbrž o rozšířitelnou normu pro soubor, obsahující video a případně i audiostopu, nebo dokonce více zvukových stop. Soubor AVI může obsahovat nekomprimovaný videomateriál, ale také filmy kódované pomocí DivX, Intel Indeo, Cinepack, MPEG 4 a podobně. Obsah takového souboru zpřístupníte pouze pomocí kodeku, jímž byl původně zakódován. Tato okolnost často uživateli komplikuje život, chce-li spustit konkrétní soubor.
Aby se Media Player a další programy dověděly, jaký kodek mají použít pro určitý videosoubor, vyvinul Microsoft ve spolupráci s několika výrobci kodeků identifikační kód takzvaný Four CC Code. Ten se při kódování souboru s videem zapíše do zdrojového textu. Je uveden na začátku souboru všech AVI a skládá se ze čtyř znaků, jež poskytují informaci o tom, ve kterém formátu je kódovaná následující datová sekvence.

8 Matroska: standard pro video, který má budoucnost

Mladý projekt komunity Open Source s názvem Matroska (www.matroska.org) vznikl proto, aby nahradil AVI jako standard pro videosoubory. Má-li soubor příponu MKV, jedná se o film ve formátu Matroska. MKV je podobně jako AVI zásobníkový formát souboru, ale oproti AVI má řadu předností. Matroska například nativně podporuje variabilní rychlost přenosu (VBR), umožňuje rozdělování kapitol a používání podtitulků jako DVD, je odolnější proti poškození a na internetu je možné formát snadno přenášet jako stream. V souboru Matroska můžete kódovat video data do formátu MPEG 1, MPEG 2, MPEG 4, Real Video a WMV, dále zvuk ve formátu AAC, WAV, MP3 a Ogg Vorbis.
Ke spuštění Matrosky je vhodný například Media Player Classic . Kromě toho jsme na CD přidali bezplatný Matroska Pack Lite 1.1.1, který je ovšem v angličtině. Obsahuje veškeré knihovny, potřebné k přehrávání souborů typu Matroska na jiných přehrávačích.

9 AVI kodek lze identifikovat pomocí Four CC Code

Každý výrobce může kodek, použitý pro zásobník AVI, registrovat pomocí čtyřmístného kódu u Microsoftu (Four CC = Four Character Code). Tento kód se při komprimaci videa zapíše do souboru. Přehled kódu Four CC najdete na internetové adrese www.fourcc.org.
Každý standardní přehrávač videozáznamů nejprve přečte kód a na základě této informace se pokusí aktivovat příslušný kodek. Pokud tento kodek na osobním počítači nenajde nebo nenajde kompatibilní náhradu originálního kodeku, ohlásí uživateli, že není možné video zobrazit. Pokročilejší přehrávače (jako například Media Player) ještě před výpisem chybového hlášení zkouší vyhledat potřebný kodek přímo na internetu u Microsoftu často ovšem neúspěšně. Následné chybové hlášení pak většinou zní: "Video není k dispozici" nebo "Vids:<xxxx>: dekomprimační program nenalezen". "Vids" je zkratka za Video Decompression Stream, <xxxx> označuje kodek pro video s příslušným čtyřmístným kódem Four CC. Uživatelům však takové hlášení málokdy pomůže. Potom nastupuje detektivní práce, třeba s programem Gspot.

10 Jak najít správný kodek pro přehrávání

Při hledání vhodného kodeku pro přehrávání určitého souboru s videem vám může být nápomocen freeware Gspot (verze 2.52 pro Windows 95/98/ME, NT 4, 2000 a XP, a na www.headbands.com/gspot, 1,6 MB). Tento nástroj analyzuje soubory, hledá v nich obrazové a zvukové stopy a získává údaje o tom, jaké kodeky byly v daném případě použity. Aplikace provádí datovou diagnózu nezávisle na příponách, takže tímto způsobem můžete odhalit nesprávně pojmenované soubory a popřípadě pak manuálně změnit jejich příponu, takže je budete moci třeba i regulérně přehrát.
Jak na to: Po spuštění programu vložíte videosoubor do programu Gspot. Po krátké analýze vám software ukáže výsledky. Pro vás jsou zajímavé především údaje uvedené pod položkou Video (vpravo nahoře) a Audio (vlevo dole). Pokud se v případě zkoumaného souboru jedná o video AVI nebo MPEG, pak zde Gspot ukáže kodeky použité v daném videu či audiu a zároveň vás informuje o tom, zda nalezl pro tyto formáty ve vašem systému podporu. Jestliže Gspot v jedné nebo dokonce v obou kategoriích zobrazí hlášení: codec(s) are NOT installed, měli byste na www.fourcc.org v položce "4CC" vyhledat zkratku v seznamu kodeků pro video. Alternativně si lze vypomoci tím, že jméno kodeku zadáte do Googlu nebo do jiného vyhledávače, a to spolu s klíčovými slovy "download", "stáhnout program" nebo "spustit". Tímto způsobem se rychle dostanete ke všemu, co potřebujete.
Nedokáže-li Gspot nějaký soubor analyzovat úplně, zkouší alespoň zjistit, o jaký typ souboru se jedná (Quicktime, Real Media, Windows Media a tak dále) a tím vám naznačí, jaký kodek nebo multimediální přehrávač by bylo vhodné použít. Příslušné informace naleznete pod položkou "Container".
Další šikovný prográmek pro analýzu dat videa je freewarový AVI kodek 1.2 (pro Win 95/98/ME, NT 4, 2000 a XP; lze ho stáhnout z http://avicodec.duby.info, 1,29 MB).

11 S balíkem kodeků přehrajete jakákoli data

Nechce se vám zdlouhavě hledat jednotlivé kodeky, ale raději byste si pořídili všechny důležité najednou? V tom případě si můžete stáhnout balík (pack) kodeků z webu, s nímž si zároveň nainstalujete řadu různých kodeků, aniž byste se museli zabývat dalšími podrobnostmi. Je celkem jedno, jaký formát zrovna nejvíce sháníte dobré balíky kodeků totiž obsahují skoro všechny. Můžete si je stáhnout zdarma, třeba z www.free-codecs.com, www.xpcodecpack.com, www.codecpack.com. Posledně zmíněné stránky jsou dokonce v českém jazyce.
Balík kodeků je velkou sbírkou nejrůznějších a v praxi nejpoužívanějších kodeků nebo alespoň dekódovacích částí kodeků (video lze dekódovat a přehrávat, ale ne vytvářet). S takovým balíkem si pořídíte spoustu programů nutných pro přehrávání videa; přitom jediné, co musíte udělat, je párkrát kliknout myší. K nejznámějším balíkům patří Codec Pack All in 1, K-lite, The kodeks, Tsunami a XP kodek Pack. Někdy je od určitého balíku k dostání více variant, které se poněkud liší tím, které kodeky obsahují.
S rozšířenými balíky se dají mimo jiné spouštět soubory v Divx, Xvid, AC3 nebo Ogg Vorbis. K tomu se dají pořídit kodeky pro formát Quicktime a Real Player, které na serverech s balíky kodeků seženete jednotlivě, a to pod označením Quicktime Alternative a Real Alternative. Tak se dají přehrát příslušné soubory s videem a audiem, aniž byste museli instalovat oba přehrávače (players).

12 Přednosti a nedostatky balíku kodeků

Sen každého výrobce balíků s kodeky je takový, že pokud si dobře zvolíte kodeky a filtry, vaše problémy s přehráváním jednou provždy skončí. Bohužel realita je jiná: obsah balíku kodeků bývá přinejmenším do jisté míry zastaralý a Windows jsou často vybaveny neužitečnými kodeky, které nejsou k ničemu. Kromě toho některé balíky přepisují kodeky, které již máte na pevném disku aniž vás na to předem upozorní. Nevýhodou instalace balíku je i to, že případné nadbytečné kodeky potom nemůžete cíleně deinstalovat. Odinstalováním odstraníte prakticky všechny kodeky, takže už žádné video nespustíte. Záleží však i na konkrétním balíku, jak moudře jej autoři navrhli. Některé jsou sice praktické, ale mohou být nelegální. Existují výrobci balíků, kteří nedodržují autorská práva a do svého archivu zařazují i licencované kodeky.
Ke kodekům, které se dají získat za peníze, patří například knihovny od Win DVD (Intervideo) a Power DVD (Cyber-link) nebo placené verze DivX Pro a Quicktime Pro.

13 Všechno vám ukáže jediný přehrávač

Aby se mohlo spustit určité video, musí váš přehrávací software znát formát, použitý pro příslušný soubor s videem, a současně zvládat kodeky obsažené v tomto souboru. Někteří uživatelé na to jdou tak, že si pro jistotu nainstalují všechny softwarové balíky, které Apple, DivX, Microsoft a Real Networks poskytují zdarma. Ty obsahují nejen přehrávač (player), nýbrž zabudují do vašeho systému veškeré formáty potřebné k přehrávání: Quicktime, DivX, Real Media a Windows Media. Kromě toho se spojí s příponami souborů příslušných zásobníkových formátů (Container-Format). Pak už jen stačí dvakrát kliknout na stažený soubor s videem, jeden z nainstalovaných přehrávačů se hned spustí a film běží.
Nicméně je lepší spolehnout se na jediný, ovšem dobrý přehrávač, například na freewarový Media Player Classic (pro Win 95/98/ME, NT 4, 2000 a XP, http://sf.net/projects/guliverkli, od 2,11 MB). Je to jen jediný soubor, a přece spouští bezmála vše, pokud máte nainstalované správné kodeky. Poté, co instalujete Media Player Classic, spustíte během několika minut i ty záznamy, které dosud zlobily.

14 Video LAN Client jako univerzální přehrávač

Freeware Video Lan Client, zkráceně VLC (pro Win 95/98/ME, NT 4, 2000 a XP, a na www.videolan.org, 6,21 MB), přehrává prakticky všechny formáty audia a videa včetně DVD a VCD, aniž byste museli předtím ručně instalovat kodeky. To je šikovné zejména tehdy, když nechcete nebo nemůžete zavádět žádné kodeky například na cizím počítači, když jste na cestách, a nepotřebujete ani pomocné programy pro vytvoření vlastního videa.
Obsluha VLC není ovšem tak příjemná jako u Media Player Classic, někdy se trochu sníží kvalita obrazu nebo zvuku. Přesto by VLC určitě mělo mít ve vaší sbírce nástrojů své stálé místo, neboť dosahuje při práci s různými defektními soubory, které ostatní přehrávače nechtějí spustit, skvělých výsledků.5 0142/VAC o

Jak používat Windows Media Encoder

Bezplatný Windows Media Encoder 9 pro Windows 98 SE/ME, 2000 a XP konvertuje soubory s videem a hudbou do formátu Windows Media (lze ho bezplatně získat na www.microsoft.cz, cca 10 MB). Tímto kodérem můžete například kopírovat filmy ze své kamery na osobní počítač. Nástroj komprimuje soubory na malou velikost a přitom uchovává smysluplnou kvalitu obrazu i zvuku. Kromě toho lze s jeho pomocí zaznamenávat pohyb na obrazovce třeba pro výukové účely. Na rozdíl od předchozí verze se uživatelská nápověda pomocí asistenta hodně vylepšila.
Navíc tento softwarový balík obsahuje nástroje pro konvertování souborů ve Windows Media (ASF, WMA a WMV). Díky editoru, který je v něm zabudován, můžete zavádět příkazy pro skripty v mediálních souborech, konvertovat soubory do různých formátů nebo připravovat streamované video v síti.

Lexikon kodeků

AVI: Mnoho kodeků používá AVI jako formát pro video a audio. Pod souborem AVI se může skrývat film v Divx, XviD, DV apod. Přehrát si jej můžete pomocí příslušného kodeku.
CBR: Je-li filmový soubor komprimován konstantní rychlostí přenosu (Constant Bitrate CBR), znamená to, že rychlost přenosu během celého filmu zůstává stejná. Proto lze přesně stanovit velikost komprimovaného souboru.
MPEG: Standard Motion Pictures Experts Group slouží ke komprimaci zvukových a obrazových dat. MPEG je to samé jako MPEG1. Záznam se využíval např. pro tvorbu disků VCD.
MPEG 2: Tento standard se používá například při tvorbě nosičů DVD-Video, v profesionální televizní technice pro přenos dat a třeba i při digitálním vysílání (např. DVB-T).
MPEG 4: Velmi oblíbený formát vycházející z MPEG 2 s vylepšeným kompresním algoritmem. Formát MPEG4 dnes podporuje mnoho firem: například společnost Microsoft, QuickTime i DivX. U počítačových příznivců nejvíce boduje varianta produkovaná společností DivX.
VBR: U kódování s proměnlivou rychlostí přenosu rozhoduje kodek o tom, jaké nastavení použije ke komprimování různých scén.
Xvid: Je alternativou k DivX. Tento software na bázi Open Source se dá používat pro přehrávání a kódování téměř ve všech přehrávačích a programech pro stříhání filmu. Poskytuje vysokou kvalitu obrazu. Na webu www.xvid.org najdete zdrojové soubory; instalační soubory EXE jsou na http://www. xvidmovies.com/codec/.

Přehled nejdůležitějších kodeků

Koncovka souboruKodekInternetPřehrávač
ASF, WMA, WMVWMA kodekswww.microsoft.com/windowsmedia/ Media Player (Classic), VLC
AVIDivx 3/4/5, MPEG 4, Xvid, Huffyuvwww.divx.com, www.xvid.orgMedia Player (Classic), VLC
DivxDivx 6www.divx.comMedia Player (Classic), VLC
MKA, MKVMatroskawww.matroska.orgMedia Player (Classic), VLC
Mov3ivxwww.3ivx.comMedia Player (Classic), VLC
MOV, QTQuicktimewww.apple.comQuicktime Player
MPG, MPEG, VOB, M1V, MP2, MP3, MPA, MPE, MPV2MPEG 1, MPEG 2různéMedia Player (Classic), VLC, Power DVD, Win DVD
OGGOgg Vorbiswww.vorbis.comMedia Player (Classic), VLC
RA, RAM, RM, RVReal Media kodekswww.real.comReal Player