Hlavní navigace

Průzkum: iPhone 3.0 vzbudil mezi uživateli velký zájem

8. 4. 2009

Sdílet

Informace o připravovaném softwaru 3.0 od Applu vzbudily mezi uživateli mobilních telefonů velký rozruch. Průzkumy z USA totiž ukazují, že každý pátý nyní zvažuje koupi iPhonu.

Průzkum, který uskutečnila společnost ChangeWave Research ve dnech 17. až 23. března mezi 4 300 uživateli mobilních telefonů, ukázal, že celých 20 % z nich uvažuje o tom, že by si smartphone od Applu koupili. Hlavním důvodem je více než 100 nových vlastností, které jsou obsaženy v softwaru verze 3.0.

Apple konkrétně nový software pro iPhone představil 17. března a mezi hlavní vylepšení má patřit možností kopírování a vkládání informací prostřednictvím schránky v zabudovaných aplikacích, rozšířená podpora MMS, větší funkcionalita hlasového záznamníku, automatické vyplňování, antiphishingová technologie nebo třeba rodičovské nastavení, které omezí přístup jen k vybraným funkcím. Zájemci by se také měli konečně dočkat služby označované jako push-notification, která umožňuje běh komunikačních programů na externím serveru a uživatel je pak upozorňován v případě doručení nových zpráv.

Již před uvedením softwaru 3.0 analytici předpovídali na základě podobnosti s představením iPhonu 3G, že Apple pravděpodobně uvede v létě nový model svého smartphonu (ve skutečnosti však budou dva, jak si můžete přečíst v článku iPhone: Apple chystá dva zbrusu nové modely). Místo nových modelů ale uživatele paradoxně více zajímají jejich ceny. Průzkum mezi americkými uživateli konkrétně odhalil, že ti by uvítali model s 32 GB paměti a s podporou 3G sítí za cenu 299 dolarů, 16 GB model pak za 199 dolarů a 8 GB model za 99 dolarů. Nicméně v současnosti jsou se v USA pohybují ceny kolem 299 dolarů za 16 GB model a 199 dolarů za 8 GB verzi iPhonu.

Ze 4 300 dotázaných uživatelů jich nejvíce toužilo po 16GB modelu, konkrétně 11 % z nich by si jej za cenu 199 dolarů rádo koupilo, 9 % by si pořídilo 32GB verzi za 299 dolarů a jen 8 % z dotázaných by mělo zájem o 8GB  model za 99 dolarů. Průzkum dále prokázal, že zájem by měl zůstat stabilní i v letošním roce, protože 30 % dotázaných kteří si chtějí koupit nový smartphone v následujících 90 dnech, si prý pořídí iPhone, což je prakticky stejný údaj, jako u prosincového průzkumu společnosti ChangeWave. Rekordního výsledku tento průzkum dosáhl v červnu, před vydáním iPhonu 3G, kdy si přístroj od Applu chtělo koupit celých 56 % lidí, kteří plánovali pořízení nového smartphonu v následujících 3 měsících.

Pohled vývojářů softwaru na software 3.0 od Applu pak najdete v článku OS iPhone 3.0: Vývojáři jsou optimističtí, ale...