Hlavní navigace

Průzkum: Uživatelé přijímají Windows 7 mnohem vřeleji než Vistu

9. 4. 2009

Sdílet

Průzkum mezi uživateli beta verze chystaných Windows 7 ukázal, že celých 44 % jich je s tímto operačním systémem velmi spokojeno. Pro srovnání mezi prvními uživateli Visty byl spokojený jen jeden z deseti.

Průzkum, který uskutečnila společnosti ChangeWave Research proběhl mezi 68 uživateli, kteří testují Windows 7. Jejich spokojenost je více než čtyřnásobná oproti výsledku podobného průzkumu, jenž proběhl v únoru 2007 mezi testery beta verze Visty.

Andy Golub a Mike Wrobel z ChangeWave Research pak informovali o tom, že za hlavní důvod spokojenosti uživatelů lze považovat výrazné zrychlení operačního systému. Jeden z IT profesionálů např. řekl, že mu díky menší spotřebě operační paměti a rychlejšímu bootování připomínají Windows 7 osvědčené Windows XP.

Výzkumníci také oslovili v rámci průzkumu asi 2 000 firemních uživatelů ohledně jejich plánů adopce Windows. Více než polovina z nich, konkrétně 53 %, odpověděla, že plánují v jejich firmě úplně přeskočit Vistu a počkat, než budou vydány Windows 7. Jen 15 % pak potvrdilo, že s nasazením Visty ještě ve firmě počítají. Zhruba každý sedmý dotázaných pak řekl, že ve firmě již odložili nákup PC či serverů do vydání nových Windows.

Golub a Weobel ve svojí analýze výsledky svého průzkumu shrnují tím, že Windows 7 beta byly přijaty uživateli mnohem vřeleji, než tomu bylo v případě Visty. Nicméně beta testeři jsou podle nich speciální skupina lidí a rozhodující bude, jak nový operační systém přijme široká veřejnost.

Zajímavou úvahu o tom, zda je vhodná doba pro příchod nového operačního systému pak najdete v článku Je vhodný čas pro Windows 7? Na BusinessWorldu.