Hlavní navigace

První 3D laserová televize

17. 9. 2009

Sdílet

 Autor:
Neznámá americká společnost HDI předvedla první 3D laserovou televizi na světě, navíc rovnou s úhlopříčkou 100 palců. Rychlost je mnohonásobně větší než u LCD.

USA je skutečně zemí neomezených možností. Kde jinde by mohla neznámá začínající firma z nenadání vyrukovat s něčím, co se dosud neodvážili ukázat ani giganti domácí audio a video techniky?

Přesně to učinila společnost HDI z amerického Los Gatos, která odhalila první 3D laserovou televizi. A rozhodně nic malého, má obrazovku s úhlopříčkou 100“, tedy přibližně 2,5 metru. Engine televize používá LCoS panely od Microdisplay a HDI vyvinulo speciální modul, který obsahuje červený, zelený a modrý laser, každý o výkonu 1 watt.

Laserová televize má jinak klasické Full HD rozlišení 1920x1080 bodů s poměrem stran 16:9, spotřebu 150 wattů, jas 300 cd/m2, kontrast prý 1000:1. Barvy jsou samozřejmě výborné, což je známá výhoda laserových obrazovek, také spotřeba je mnohem nižší, než u stejně veliké LCD, či dokonce plazmové televize.

 

CS24

Ředitel vývoje HDI Edmund Sandberg se nechal slyšet, že laserové 3D zdaleka překoná konkurenční technologie, polarizovaný obraz pro levé a pravé oko se totiž může střídat tak rychle, že už to divák ani nepostřehne, což by také mělo eliminovat bolení hlavy vznikající z 3D LCD televizí. Ty totiž například ve 120Hz provedení efektivně zobrazí 60 snímků za sekundu pro pravé a pro levé oko, což už je pro řadu diváků dostatečné k namáhání očí a hlavy. Mitsubishi, průkopník laserové televize, může společnosti HDI se svou LaserVue jen závidět. Respektive se rychle připojit.

Komerční dostupnost ani orientační cena nejsou zatím známy, zřejmě si oboje ještě nějakou dobu počkáme. Nicméně se alespoň máme na co těšit na veletrhu spotřební elektroniky CES 2010 (doufejme)?

HDI 3D laserová televize