Hlavní navigace

První 3TB externí disk

30. 6. 2010

Sdílet

 Autor:
Jen měsíc po uvedení 3TB disku uvádí Seagate na trh i externí 3TB disk s dostatkem místa pro spoustu HD filmů.

SSD disky jsou sice rychlé, ale jsou stále vzhledem k velikosti příliš drahé, klasické pevné disky s magnetickými plotnami jsou tak stále tím hlavním médiem pro uložení dat. Nedávno dosáhly mety 3 terabajtů a nyní je na trhu i stejně velký externí USB disk. Ne že by se externí disky s touto kapacitou dosud nebyly, ale uvnitř měly více kusů HDD.

3TB Seagate FreeAgent GoFlex je pravým požehnáním pro ty, kteří chtějí rychle rozšířit svou úložnou kapacitu, aniž by museli instalovat do počítače disk a zároveň mít možnost data relativně snadno přenášet. Navíc novinka by měla být i dost rychlá, používá totiž rozhraní USB 3.0 a má i FireWire 800 připojení.

Při používání tak velkých disků je však třeba si dát pozor, běžné 32-bitové operační systémy neumí adresovat prostor nad 2,1 TB. Řešením je staré dobré „rozparcelování“ disku na menší partitions, to však bude zřejmě nutné udělat pomocí speciálního nástroje či z komptibilního 64-bitového systému. 64-bitové verze systémů Windows 7, Vista, Mac OS X a některé verze Linuxu by s tím problém mít neměly.

3TB Samsung FreeAgent GoFlex bude má doporučenou cenu v USA 250 dolarů (~5250 korun), dostupnost v Evropě zatím není známa, ale pravděpodobně nebudeme čekat dlouho.

Samsung FreeAgent GoFlex 3TB

Byl pro vás článek přínosný?