Hlavní navigace

První 45nm procesory od AMD přijdou už tento měsíc!

9. 10. 2008

Sdílet

Společnost AMD dělá rázné kroky jak zvýšit svoji konkurenceschopnost. Kromě rozdělení na dvě samostatné firmy také plánuje do konce října vydat první 45nm čtyřjádrové Opterony, přičemž co nejdřívější uvedení těchto nových modelů považovali analytici za základ pro úspěch AMD na trhu.

Společnost AMD dělá rázné kroky jak zvýšit svoji konkurenceschopnost. Kromě rozdělení na dvě samostatné firmy také plánuje do konce října vydat první 45nm čtyřjádrové Opterony, přičemž co nejdřívější uvedení těchto nových modelů považovali analytici za základ pro úspěch AMD na trhu.

Následující text vám přinášíme ve spolupráci s webem IT News:

Podľa pôvodných predpokladov plánovala spoločnosť AMD nasadenie novej 45 nm výrobnej technológie až na začiatok budúceho roku, ale vrcholný predstavitelia spoločnosti sa nechali počuť, že nové procesory sa objavia už tento mesiac. Nástup súčasných procesorov Barcelona nebol celkom vydarený a AMD si vážne potrebuje zlepšiť svoj imidž. Najlepšia príležitosť na to je vydanie nového serverového jadra Shanghai.

To okrem nového 45 nm výrobného procesu prinesie aj zväčšenie kapacity cache úrovne L3 z 2 MB na 6 MB a zvýšenie množstva spracovaných inštrukcií za jeden takt. Generálny riaditeľ spoločnosti AMD Patrick Patla tvrdí, že nové jadro prinesie až 35-percentný nárast výkonu a výrazne tak pomôže v konkurenčnom boji proti spoločnosti Intel.
Už v priebehu tohto mesiaca sa na trhu objaví 9 nových štvorjadrových modelov procesorov Opteron, ktoré budú pracovať na frekvencii od 2,3 GHz do 2,7 GHz. Všetky sú určené pre 1207-pinový socket F, disponujú 6 MB L3 cache a podporujú pamäte typu DDR2, päť modelov je určených pre dvojprocesorové zostavy a štyri modely sú pre osemprocesorové servery.

To je na tento rok všetko, ale už vo februári 2009 AMD chystá vydanie ďalších siedmich procesorov. Z toho päť modelov bude úsporných so zníženým pracovným napätím a vystačia si s 55 wattmi, zvyšné dva procesory budú, naopak, určené pre najvýkonnejšie servery a na svoju prevádzku si vyžiadajú 105 wattov. Tieto procesory z neznámeho dôvodu podporujú len HyperTransport 1.0, podporu HyperTransport 3.0 prinesú až procesory vydané v druhom štvrťroku 2009.
Nenechte si ujít:
Radikální krok AMD: Přinese rozdělení firmy záchranu?

AMD kvůli ztrátám dělá velké změny

AMD: konkurenční boj s Intelem o X86 platformu přituhuje

AMD: Experti radí co dělat, aby firma přežila

Intel snižuje ceny procesorů, AMD je pod tlakem

Bude nový 45nm čip Shanghai spásou pro AMD?

Procesory v roce 2008 - revoluce či evoluce?

AMD uvádí tři nové čtyřjádrové Phenomy X4

Vďaka urýchlenému nástupu serverových procesorov by sa v skoršom termíne mohli objaviť aj modely určené pre stolové počítače, a tak by AMD bolo pre koncových zákazníkov opäť o niečo konkurencieschopnejšie oproti dominantnej spoločnosti Intel.

Zdroj: IT News, AMD sa poponáhľa: 45 nm procesory už tento mesiac