Hlavní navigace

První netbook od Toshiby s procesorem Intel Atom dorazí brzy i do ČR

28. 10. 2008

Sdílet

Společnost Toshiba uvedla tento týden na japonský trh svůj první netbook s označením NB100, přičemž na brzy by měl následovat prodej i v evropském regionu (pravděpodobně ve snaze ještě stihnout předvánoční prodeje). S prodejem v USA se zatím údajně nepočítá.

Společnost Toshiba uvedla tento týden na japonský trh svůj první netbook s označením NB100, přičemž na brzy by měl následovat prodej i v evropském regionu (pravděpodobně ve snaze ještě stihnout předvánoční prodeje). S prodejem v USA se zatím údajně nepočítá.

Toshiba je již dlouhou dobu známá svou řadou kolibřích notebooků Portége, přičemž na začátku tohoto roku zaujala ultralehkými modely R500 s váhou již od 779 gramů. Nicméně i když byly malé a lehké, svojí cenou byly pro řadu uživatelů nedostupné. Ti méně nároční proto jistě raději sáhnou po značně levnějším řešení v podobě netbooku.

Podobně jako řada dalších modelů, které jsou aktuálně dostupné na trhu, je NB100 (na fotografii pod článkem) založen na procesoru Intel Atom N270 s frekvencí 1,6 GHz, 1 GB operační paměti typu DDR2, má 8,9“ displej se WSVGA rozlišením 1 024 x 600 bodů a měří 22,5 x 19,1 x 3,3 cm. Jeho váha je těsně nad jedním kilogramem (1,05 kg) a čtyřčlánková Li-Ion baterie podle údajů od Toshiby udrží přístroj v provozu 2,9 hodiny.

V Japonsku je momentálně dostupná jediná verze, která je vybavena operačním systémem Windows XP Home, obsahuje 120 GB SATA pevný disk s 5400 otáčkami za minutu a disponuje bezdrátovým připojením prostřednictvím Wi-Fi a Bluetooth. Klasická síťová karta je pak samozřejmostí a nechybí ani modem, čtečka paměťových karet, 3x USB 2.0 či webkamera.

Co se týká cen, jsou v Japonsku poměrně vysoké a tyto přístroje se prodávají v rozmezí 63 800 a 69 800 jenů (což je v přepočtu 667 až 740 dolarů), ovšem v některých prodejnách je možné koupit jej spolu s podpisem smlouvy na datový paušál téměř za třetinovou cenu – za 24 800 jenů.

Evropské modely by však měly být levnější a zdejší on-line obchody již dostaly k dispozici ceny, kde se tyto přístroje pohybují dle varianty od 366 do 403 euro (461 až 508 dolarů). Nicméně od těch japonských se budou lišit i výbavou. Standardem bude 160GB pevný disk, je plánována i verze s Ubuntu Linuxem (které ovšem budou mít menší pevný disk a poloviční operační paměť a bude jim chybět podpora Bluetooth).
Nenechte si ujít:
Gartner: Mininotebooky drží trh s počítači nad vodou

Samsung chce prorazit mezi mininotebooky s modelem NC10

Jaký je mininotebook Acer Aspire one v praxi?

Centrino 2 : revoluce v noteboocích

Supervýkonný notebook se čtyřjádrovým procesorem je už realitou

Intel připravuje čtyřjádrové procesory QX9300 pro notebooky

Už i první české e-shopy zařadily tento model do své nabídky (i když není ještě dostupný) a zde se cena nejčastěji pohybuje kolem 10 500 Kč včetně DPH, i když parametry odpovídají ještě původní japonské verzi.


NB100 v jednom z japonských obchodů.