Hlavní navigace

První netbook s Androidem bude stát asi 250 dolarů

26. 4. 2009

Sdílet

Čínská společnost SkyTone jako první na světě přichází s netbookem, který poběží na operačním systému Android. Ten se přitom doposud používal především pro mobilní telefony.

První netbook běžící na operačním systému Android od Googlu a využívající služeb nízko-nákladového čipu ARM nese název Alpha 680. Podle společnosti SkyTone by se přístroj na trh mohl dostat během příštích tří měsíců.  Alpha 680, navržený týmem Guangzhou SkyTone Transmission Technologies, je nyní ve fázi závěrečného testování. „Plně funkční prototypy budou k dispozici během června a na trh se pravděpodobně dostanou o měsíc později“ říká Nixon Wu, jeden ze zakladatelů společnosti SkyTone.

Uvedení nového netbooku vyvolalo velkou vlnu zájmu, především pak jeho první ukázky. Alpha 680 byl poprvé představen během minulého týdne na elektronickém veletrhu v Hong Kongu. „Dostali jsme asi 300 otázek z různých zemí“ potvrzuje velký zájem o přístroj Wu.

ARMové čipy, na kterých netbook poběží, se dne používají v řádově miliardách kusů mobilních telefonů. Jsou méně nákladné a navíc spotřebují méně energie, než konkurenční čip Atom od Intelu. Naproti tomu Android je rychle-rostoucí, populární varianta systému Linux, používaná pro některé smartphony, jako např. G1 od Google. Android přitahuje velký zájem ze strany vývojářů, stejně rychle jako kdysi iPhone od Applu.

Tržní experti předpovídají, že kombinace čipů ARM a systému Android by mohla pomoci zavést novou éru levných netbooků s 12hodinovou výdrží baterie a kreativním designem, přizpůsobeným požadavkům uživatelů. Také by mohla omezit nadvládu netbooků s čipem Atom od Intelu a operačním systémem Windows XP od Microsoftu.

Jednou z oblastí, kde chce Alpha 680 u uživatelů zabodovat, je snadná přenositelnost. Současné prototypy váží asi 0,6 kg a jsou 21,5 cm dlouhé, 15 cm široké a 3,5 cm tlusté. Podle představitelů SkyTone jsou tak dostatečně malé na to, aby se vešly kabelky či malé tašky. „Jsou rozhodně menší než přístroje Eee“ říká Ian Drew, senior více prezident divize ARM Holdings. Velkou nevýhodou Alpha 680 bude jeho nekompatibilita s některými aplikacemi. Nixon Wu připouští, že až 20 % Android aplikací zatím na tomto netbooku není možné spustit.

Co se hardwarového vybavení týče, Alpha 680 poběží na 32bitovém procesoru ARM11 s taktem 533 MHz, který používá například i Apple pro přístroje iPhone a iPod Touch. Dále bude k dispozici 128 MB operační paměti, kterou navíc bude možné rozšířit na 256 MB, a datová základna v rozmezí 1 až 4 GB SSD. Vzhledem velmi malým rozměrům pak netbook nabídne jen 7 palcovou LCD dotykovou obrazovku s rozlišením 800x480 pixelů. Z dalšího vybavení pak nechybí ani USB konektory, WiFi či čtečka SD.