Hlavní navigace

První pohled: smartphone ZTE Open s operačním systémem Firefox - 1. díl

11. 3. 2013

Sdílet

 Autor: pcadvisor.co.uk
Na nedávno uplynulém veletrhu MWC 2013 byl představen nový operační systém pro smartphony od společnosti Mozilla, který nese název Firefox OS. My jsme se na něj podívali prostřednictvím prvního modelu externího výrobce ZTE Open.

Vývoj systému trval poměrně dlouho – začal původně v roce 2011 jako projekt „Boot to Gecko“. Podobně jako Android je i Firefox OS open-source a založený na Linuxu.

První telefony se svým systémem představila Mozilla pod jmény Keon a Peak, my se však podíváme na model Open od čínské společnosti ZTE. Jde totiž o první smartphne s Firefox OS, který se dostane ke spotřebitelům.

Firefox OS ZTE Open

Samotný telefon je optimisticky barevně laděný malý přístroj. My jsme se podívali na (pro Mozillu typický) oranžový model, ZTE Open je však k dispozici i v modré a bílé. Nechlubí se zrovna vlastnostmi, nad kterými bychom se rozplývali – má jen 3,5palcový displej s rozlišením 320 x 480 pixelů, procesor s frekvencí 1 GHz a třímegapixelový fotoaparát.

Firefox OS je systém otevřeně cílící na rozvíjející se trhy, jako je Brazílie, takže nějaké extra specifikace jsme ani nečekali. Myšlenkou ZTE Open je cenová dostupnost, a to jak pro běžného obyvatele některé ze zemí se středním příjmem, tak pro rodiče evropských dětí, kteří by telefony s Firefox OS mohli začít svým potomkům kupovat jako jejich první smartphony. Každopádně je možné, že teď menší množství rozmazlených ratolestí přesvědčí své maminky a tatínky ke koupi iPhonu, „když jsou přece levnější telefony“. Uvidíme.

Firefox OS ZTE Open

O ZTE Open bychom mohli ještě nějakou chvíli hovořit, více nás však zajímá Firefox OS. Stojí za to zmínit, že smartphony s Firefox OS se letos na západě určitě neobjeví, maximálně ve Španělsku. Ve Velké Británii nebo USA budou v prodeji až příští rok, a ani to ještě není úplně jisté. Dostupnost v ČR je prozatím neznámá.

Jestliže bychom chtěli Firefox OS popsat jedním slovem, bylo by to „jednoduchost“. Popis, který tento systém dobře vystihuje, je „kříženec mezi Androidem a iOS“.

Jednoduchá domácí obrazovky ukazuje čas a datum, a také řadu ikon ve spodní části obrazovky, která poskytuje přístup k vytáčení, zprávám, prohlížeči a fotoaparátu. Po švihnutí prstem doleva se otevře menu aplikací, opět se čtyřmi výše zmíněnými zkratkami ve spodní části. Tato sekce vypadá úplně stejně jako u Apple iOS, s jedinou výjimkou – ikony nemají tvar čtverce, ale jsou kulaté.

Stejně jako u Androidu je zde vyskakovací menu pro upozornění. V tomto menu naleznete také nastavení telefonu a tlačítka pro aktivaci a deaktivaci Wi-Fi, datového připojení, technologie Bluetooth a režimu letadlo.

Cloud24

Ovládání je založeno z velké většiny na gestech, tedy kromě osamělého domácího tlačítka ve stylu iPhonu. Jediným rozdílem je, že u Firefox OS (nebo alespoň ZTE Open) se jedná o tlačítko citlivé na dotyk než o mechanicky pohyblivé tlačítko známé z produktů Applu. Aplikace jsou dostupné z Firefox Marketplace, což je eshop, který můžete spustit jak přímo na telefonu, tak na počítačové verzi prohlížeče Firefox i na stejném prohlížeči pro Android.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?