Hlavní navigace

První Radeony HD 2900 na scéně

15. 5. 2007

Sdílet

Jak bývá zvykem po uvedení nějaké zásadní novinky, není tomu ani 24 hodin a již se objevují první produkty společností postavené na nejmodernější technologii. Tentokrát se jedná o zcela nový grafický čip ATI Radeon HD 2900 a finální grafické karty na něm postavené.

Mezi prvními modely osazenými ATI Radeon HD 2900, které si zřejmě budete moci u nás pořídit, budou modely společností SapphireTech a MSI. Zvláště ta první patřila dlouhá léta k dvorním prodejcům a největším výrobcům grafických karet postavených na čipech ATI, a tak se nelze divit, že jejich představená verze jde ještě dál za hranice oficiálně doporučených frekvencí. Tímto modelem bude produkt Sapphire Radeon HD 2900 XT TOXIC. Kdo pečlivě pozoruje scénu s grafickými kartami, jistě již ví, že se jedná o speciální model vybavený vodním chlazením a poskytující tak dostatečný odvod produkovaného tepla pryč od GPU. Tím výrobce dosáhl možnosti navýšení pracovní frekvence jádra R600 o celých 15 procent (které ale bude muset nastavit uživatel sám), paměti typu GDDR3 zůstaly na standardních 1 650 MHz.


Protože jsme již delší dobu měli k dispozici vzorek zmíněného čipu, můžeme prozradit, že svým výkonem se zařadí Radeon HD 2900 XT mezi GeForce 8800 GTS 640 MB a model GeForce 8800 GTX. Jak nám ale bylo sděleno, maximální výkon není vše a prodává se to, co je dobré pro zákazníka. A co to je? No jasně, jsou to PENÍZE! A právě zde vidí AMD vlastnící značku ATI šanci, jak se prosadit na trhu, neboť plánuje nasadit cenovou hladicku pro HD 2900 těsně nad model GeForce 8800 GTS. U výše zmíněného modelu Sapphire TOXIC to však bude z pochopitelných důvodů o nějaký ten dolar více, nicméně ani u tohoto modelu by se celková nákupní suma neměla přehoupnout přes 12 000 Kč.

Druhým modelem, který nám byl představen, je MSI RX2900XT-VT2D512E-HD. Jedná se o grafickou kartu s referenčním designem a identickými hodnotami jako testovací sample, který máme k dispozici (GPU 740 MHz, GDDR3 1 650 MHz). Ve výbavě nechybí dva DVI výstupy s plnou podporou Dual Linku pro vysoké rozlišení 2 650 x 1 600 obrazových bodů, HDCP, HDMI v podobě redukce z DVI, režim CrossFire a mnoho mnoho dalšího.

Nesmíme zapomenout ani na podporu technologie ATI AVIVO, která se stará o kvalitu přehrávaného videa HD videa, ani na podporu operačního systému MS Windows Vista spolu s novým rozhraním DirectX 10.

Obě dvě karty by se měly na našem trhu objevit již v průběhu května, nicméně stabilní přísun bude zajiště jako tradičně o několik měsíců později, tedy nejdříve v průběhu prázdnin.

Posledním údajem je cena grafické karty MSI, která by měla být někde okolo 10 000 Kč včetně DPH.

- - Petr Matuška

Byl pro vás článek přínosný?