Hlavní navigace

První robot – modelka

18. 5. 2009

Sdílet

Na japonském Fashion Weeku byl představen první robot, navržený pro přehlídková mola. Modelka HRP-4C je naprogramovaná pro pózování. I přes to, že se ještě nepohybuje tak ladně jako její lidské protějšky, je zajímavým technologickým počinem.

První robot – modelka

 

„Tato ´dáma´ je  prvním humanoidem, u nějž byl vývoj zaměřen především na to, aby kopíroval tělesné proporce a pohyb průměrné japonské dívky“, říká Shuji Kajita, vedoucí vývojového týmu společnosti Advanced Industrial Science and Technology. Černovlasá robotka ukrývá ve svém těle 30 elektromotorků, které zajišťují pohyb jejích rukou a nohou, osm motorků v obličeji se stará o změny výrazu.

Je určena nejen pro přehlídková mola, ale mohla by své uplatnění najít  při upoutávání pozornosti na různé akce či napodobování lidských pohybů, třeba cvičitelky aerobiku. Robot HRP-4C byl vyprojektován tak, aby vypadal jako průměrná Japonka, i když vzhledem ke stříbrnočernému tělu připomíná spíš astronautku v kosmickém skafandru. Robotická konstrukce se bude prodávat za 4,1 milionu korun.

Video: http://www.dailymotion.com/video/x8zhcd_catwalk-robot_tech

fembot

fembot