Hlavní navigace

První testy revolučních čipů Intel Nehalem zveřejněny!

25. 6. 2008

Sdílet

Chystaná mikroarchitektura Nehalem od Intelu již klepe na dveře. První procesory určené pro servery by měly být k dispozici ve 4. čtvrtletí letošního roku a následovat pak budou na začátku roku 2009 procesory pro desktopy a notebooky. První neoficiální testy nových Nehalemů jsou však již nyní dostupné.

Chystaná mikroarchitektura Nehalem od Intelu již klepe na dveře. První procesory určené pro servery by měly být k dispozici ve 4. čtvrtletí letošního roku a následovat pak budou na začátku roku 2009 procesory pro desktopy a notebooky. První neoficiální testy nových Nehalemů jsou však již nyní dostupné.

Mikroarchitektura Nehalem znamená oproti současným Penrynům značnou inovaci. Měla by nabídnout vyšší škálovatelnost, nižší spotřebu, zcela novou sběrnici QuickPath (odstraňující limity přenosu u dřívější externí sběrnice - FSB), společnou L3 cache pro všechna jádra, integrovaný tříkanálový paměťový řadič DDR3, Hyper-Threading, instrukční sadu SSE 4.2 či podporu až osmi jader v jednom procesoru. V roce 2009 pak Intel plánuje přijít s architekturou Westmere, která bude „die shrink“ Nehalemu (tedy jeho zmenšení ze 45nm na 32nm proces výroby).

Intel již na začátku letošního roku ohlásil, že Nehalem nabídne při stejném výkonu o 30 % menší spotřebu než Penryn, nebo při stejné spotřebě výrazně vyšší výkon. První testy pak tuto skutečnost víceméně potvrzují. Předem upozorňujeme, že testy nejsou oficiální, tudíž se jedná pouze o orientační údaje, které přinesl web NordicHardware.

Na NordicHardware jsou zveřejněné informace o procesoru s kódovým označením Bloomfield revize B0 (s 8MB L3 cache a čtyřmi jádry se schopností zpracovávat 8 vláken), který je určený do high-endových řešení a měl by být k dispozici tedy v první vlně.

I když testování na současném softwaru je obtížné, protože ten ne vždy využívá možností nové architektury, lze si z výsledků udělat alespoň orientační představu. Navíc osvědčená SiSoft Sandra a Everest údajně odmítly na novém hardwaru fungovat, a tak jsou zatím k dispozici benchmarky z aplikací Cinebench 10, SuperPi a wPrime. Nový Bloomfield na frekvenci 2,93 GHz byl v testech srovnáván se stejně taktovaným procesorem Intel Core 2 Extreme QX9650 s penrynovým jádrem Yorkfield a výsledky jsou následující:
Nenechte si ujít:
Procesory Nehalem od Intelu pro notebooky přijdou již za rok

Intel odhalil detaily o čipech Dunnington a Tukwilla a architektuře Nehalem

AMD představilo na CeBITu své první 45nm procesory

Bude nový 45nm čip Shanghai spásou pro AMD?

Procesory v roce 2008 - revoluce či evoluce?

Intel uvádí šestnáct procesorů nové generace

Cenová válka mezi Intelem a AMD se blíží ke konci

Intel představil nízkoenergetické čtyřjádrové Xeony

Nehalem dokončil test wPrime 32M za 9,218 sekund a 1024M za 288,937 sekund. V Cinenebenchi 10 pak získal 14 184 bodů. Proti tomu Penryn uskutečnil první dva testy ve wPrime za 13 a 440 sekund a jeho skóre v Cinebench 10 bylo 10500 bodů. Co se týká výsledků v SuperPi, zvládl Nehalem spočítat 1M pozic čísla Pí v 19 cyklech za 13,969 sekund, což je zhruba o 10 % rychleji než u srovnatelného procesoru Core 2 Extreme.

Zdroj: NordicHardware.com


Pat Gelsinger, senior vice-president a generální manažer Digital Enterprise Group a Jim Brayton, projektový manažer Nehalemu ve společnosti Intel si prohlíží nový wafer s předprodukčními vzorky čipů Nehalem.

 

Byl pro vás článek přínosný?