Hlavní navigace

První zkušenosti se Surface Pro přinášejí vystřízlivění

7. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © Microsoft
První hlasy recenzentů pro Surface Windows 8 Pro, lehké elegantní zařízení s funkcionalitou tabletu i ultrabooku. Ale samozřejmě nic není dokonalé.

Společnost Microsoft začala rozesílat testovací kousky svého tabletu Surface Pro před několika týdny, ale recenzenti byli vázáni mlčenlivostí do 6.2.2013, a tak se teprve nyní otevírají stavidla a média začnou chrlit postřehy o nové kombinaci hardwaru a softwaru, na kterou Microsoft tolik sází.

Stručně shrňme postřehy pozitivní i ty negativní – z nich některé se nepochybně ukáží jako nepochopení nové funkce nebo budou mít díky následující vlně aktualizací jepičí život.

Jde o kompaktní a tenké zařízení s 10,6palcovým displejem, které váží necelý kilogram. Hořčíkové tělo vypadá odolně a precizně vyrobeno, nárazové testy zatím nikdo nepřiznal a neoznámil výsledky.

Výdrž baterie není nejlepší. Oficiálně by měla vydržet 4,5 až 5 hodin, ale reálné testy spadly pod 4 hodiny, což je nejhorší výsledek z dosavadních zařízení s Windows 8. Navíc ji nelze prostě vyměnit za baterii nabitou.

Z úložné kapacity se Microsoftu kamsi podařilo zašantročit 44 GB, po spuštění nového zařízení má uživatel místo 128 GB k dispozici pouhých 84 GB. Co se v těch 44 GB skrývá, je otázka, protože Office to určitě není – jeho verze na Surface Pro chybí, což je poněkud šokující. Ale třeba je na disku zase o tolik víc kontrolních součtů a rezervních paměťových buněk.

Surface Pro podporuje plnou verzi systému Windows 8, což znamená, že lze spustit prakticky každou aplikaci, která je kompatibilní s Windows 7. Současně má dostatečný výkon, aby si uživatelé mohli bez zešedivění vlasů pustit Windows 7 v podobně virtuálního stroje. Ať už to bude z důvodů jejich nekompatibility s Windows 8 či naopak nekompatibility Windows 8 s některou s pro ně kritických aplikací.

Plná verze Windows 8 umožňuje zařízení připojovat k doménovému řadiči, což je naprosto klíčové pro práci ve firemní síti a samozřejmě i nezbytné, pokud jde o zařízení kategorie BYOD (přineste si vlastní zařízení, my vám žádné nekoupíme). Na druhou stranu supermoderní ultrabook této kategorie nemá možnost připojení pomocí 3G/4G a o ethernetu u Microsoftu také neslyšeli, něco, co bychom spíše čekali u Chromebooku. Porty USB plně podporují normu USB 3.0, praxe teprve ukáže, jak se to projeví v reálných rychlostech.

Na čelní kameře se nešetřilo a rozlišení 720p je více než dostatečné. Zadní kamera je prakticky identická a ze zařízení této velikosti snad nikdo svůj primární fotoaparát udělat nehodlá, i když fanoušci jsou různí (nebo často hrůzní). Ostatně pro někoho je v obraze příliš mnoho šumu. Bohužel nejde nastavit úhel kamery a tím je pozice monitoru a hlavy dána. Přitom podpěrka pod monitor umožňuje jen jeden – podle Microsoftu optimální – úhel, což jen dokazuje, že někdo se prostě poučit nedá.

Výstupní video/audio port podporuje na externích displejích rozlišení 2560x1440, což je více než nativní rozlišení vlastní obrazovky Surface Pro (1920x1080). Port je standardu mini DisplayPort, který dosud není nerozšířenější, na druhé straně dosud byly ultrabooky vybavené dual-link DVI nezbytným pro ultravysoká rozlišení spíše vzácným zbožím a s novými monitory se snad podpora DisplayPortu dá konečně do pohybu. (Pokud ovšem nebude potřebný nestandardní kabel, podle specifikací jde o proprietární verzi.)

K dispozici jsou dvě varianty odnímatelných klávesnic, ale dotekovému principu se některým uživatelům s hbitějšími prsty prý podařilo „utéci“. Na zařízení není rozumné místo pro odložení stylusu, sice je magnetický a lze jej přilepit na místo, které je bohužel obsazené, pokud se zařízení nabíjí. Zvláštní.

Byl pro vás článek přínosný?