Hlavní navigace

Nové PSP Go! na spadnutí!

3. 5. 2009

Sdílet

Sony se rozhodlo oživit svůj segment s handheldovými konzolemi. Na E3 s největší pravděpodobností představí nové PSP. My známe jeho pravděpodobné detaily už teď!

Už nějakou dobu je to prakticky jisté. Sony potřebuje svému handheldovému zařízení PSP dát nový impuls. Ne že by se konzole neprodávala dobře. Nintendo DS je na tom ale o mnoho lépe. A to i proto, že se postupně vyvíjí. To dělá také PSP, ale Sony to nedokáže dostatečně dobře prodat. 

Experti očekávali, že se dočkáme ohlášení buď rovnou přímého následovníka PSP 2 nebo výrazně změněné konzole pod názvem PSP-4000. Celé to ale pravděpodobně bude trochu jinak. Sony se podle dobře obeznámených zdrojů chystá na veletrhu E3 v červnu představit handheld Playstation Portable Go! Tedy PSP Go!



Jedná se v podstatě o jakousi kompaktnější verzi PSP, která by ho měla postupně nahradit, zpočátku ale spíše jen doplnit. Zásahy do hardware budou poměrně značné. Je otázkou, zda se vylepšení dočká procesor, grafický čip nebo operační paměť.

Takřka jisté je to, že Sony dá vale takzvaným UMD diskům. Právě díky nim musí být původní PSP relativně velké a málo skladné. Nevejde se tak příliš dobře do kapsy, což úplně neodpovídá handheldové charakteristice. To bude třeba změnit. PSP Go! by tak mělo disponovat buď osmi, nebo šestnáctigigabajtovým flash diskem.

Velmi se změní vzezření konzole. Ta bude mít dvě části. Spodní má vysouvací charakter a ovládací prvky, jako je analogová páčky, pad a tlačítka. Na vrchní potom bude klasicky displej. Mluví se o tom, že by mohl být dotykový a umožnit tak PSP Go! plnění dalších funkcí. Ve hře je rovněž navýšení rozlišení na 800x480 bodů.

Také kvůli absenci UMD mechaniky by mělo být při uvedení konzole k dispozici přes sto titulů ke stažení. Bude se jednat jak o menší novinky, tak nejrůznější klasiky, které se na všech Playstation v jejich historii objevily. Jedním z největších trháků v tomto směru by se mohlo stát Gran Turismo Mobile.

V přípravě je ale celá řada velmi zajímavých PSP projektů, které by měly vymazat manko konzole z poslední doby - a sice nedostatek opravdu kvalitních her. Čeká nás zejména příchod Tekkena 6 a Soul Calibur: Broken Identity. 

Krok Sony je jednoznačně reakcí na velký úspěch Nintenda DSi, ale také stále rostoucí ambice chytrého telefonu od Apple - iPhone. Vývojáři ho obdivují a hráči na něm hrají už i složitější tituly. Do budoucna se může těšit podpoře řady velkých vydavatelských domů. Sony zkrátka musí jednat.

Jak už jsme zmínili, bližší informace se dozvíme v červnu. V Japonsku by se pak konzole mohla objevit už v září. Evropský a americký trh si počkají do října až listopadu.

Byl pro vás článek přínosný?