Hlavní navigace

Pure Pinball

25. 10. 2003

Sdílet

Pinballů na PC není zrovna mnoho, a tak příznivce tohoto druhu her jistě potěší každý další přírůstek. Tato aktuální novinka patří do skupiny realistických pinballů a rozhodně byste si ji neměli nechat ujít, neboť se řadí mezi špičku ve svém žánru.

Pod pojmem "pinball" si většina z nás představí oblíbeného žrouta peněz z heren či jiných zábavních podniků. Krmíte ho drobnými mincemi a on se vám odmění zpravidla třemi železnými koulemi, kterými se pomocí klapek strefujete do různých bonusů a sbíráte body. Málokdo však již ví, že pořádný pinball – a tím myslíme opravdu pořádný – si můžete zahrát i na počítačích. Tak se pohodlně posaďte a nechte si vyprávět o jednom z nich.



Přestože je pinballů na PC jako šafránu, můžeme je rozdělit na dvě základní skupiny – kreslené a realistické. Nelze říci, že by jedny byly kvalitnější než ty druhé – to ostatně záleží na vkusu každého hráče. Nutno však podotknout, že v obou případech narazíte jen na pár titulů, které se svým provedením zapsaly do herní historie. Opravdu povedený pinball se zkrátka objeví jednou za čas, a proto jsme měli velikou radost, když letos v březnu vývojáři z týmu Iridon Interactive zveřejnili první informace o chystaném Pure Pinballu. Tento titul vypadal po všech stránkách naprosto úžasně a když se nám nyní dostala do spárů jeho plná verze, jednoduše jsme nemohli odolat.



V redakci jsme spíš příznivci realistických pinballů, a tak nás nesmírně potěšilo, že nový Pure Pinball patří právě do této skupiny. Autoři do hry zařadili všehovšudy tři stoly, což na první pohled nevypadá uspokojivě, ale brzy zjistíte, že na zábavu to stačí víc než dost. V prvním nazvaném Excessive Speed se dostanete mezi rychlé automobily. Nutno podotknout, že tento stůl je ze všech nejjednodušší, neboť zde máte poměrně bezproblémový přístup k mnoha bonusům, díky nimž se brzy s trochou cviku dostanete ke stovkám milionů bodů. Se zbývajícími World War a Runaway Train to však již taková legrace není. Nechceme rozhodně říci, že budete zívat nudou, ale než se jim dostanete na kobylku, zabere vám to o poznání více času. Jak samotné názvy napovídají, vrátíte se v historii zpět do světové války (konkrétně té druhé) a navštívíte též železničářské prostředí.



Mnozí zastávají názor, že úspěch v pinballu je jen otázkou štěstí, ale nenechte se zmást. Štěstěna zde samozřejmě má svou nezastupitelnou roli, ale mnohem více záleží na schopnostech a zkušenostech hráčů. Na kvalitních stolech totiž jen těžko uspějete pouze s ledabylým odrážením koulí. Naopak musíte být dobře seznámeni s tím, co způsobí všemožné odrazy, jak se dostanete do extra bodovaných oblastí a hlavně které posloupnosti aktivují speciální módy. Stejně jako ve všech povedených pinballech ani v Pure Pinballu nechybí spousta podobných možností a skrytých kombinací. Pokud jste trpěliví, můžete je postupně odhalovat sami. Ostatním se však nabízí vyčerpávající manuál, kde jsou všechny tři stoly podrobně popsány a zdokumentovány.



V případě realistických pinballů je poměrně důležité i vizuální zpracování, které v Pure Pinballu dopadlo přímo na jedničku s hvězdičkou. Stoly jsou kompletně ve 3D a tvoří je statisíce polygonů renderovaných v reálném čase. Na fyzikální vlastnosti a realistické chování odrážených koulí si rozhodně nelze stěžovat a co se týče různých pohledů, budete mít na výběr z neuvěřitelných dvanácti kamer. Zatímco některé zachycují stůl seshora a vy tak můžete sledovat displej na opačné straně, jiné zabírají přímo kouli a pokud si ji podržíte na klapce, uvidíte v ní i odraz „svého virtuálního já“. Jen zamrzí, že každé prostředí doplňuje pouze jedna hudební skladba.



Pure Pinball se však i přesto řadí mezi absolutní špičku svého žánru. Můžete si zahrát až ve čtyřech hráčích na střídačku a nakonec vás naštve pouze stabilní počet pěti míčků. Podtrženo a sečteno, budete se výborně bavit. Iridon Interactive se opravdu vytáhli a vytvořili jeden z nejlepších pinballů, jaké kdy spatřily světlo světa.





Výrobce: Iridon Interactive

Vydavatel: Nordic Softsales

Minimální konfigurace: CPU 450 MHz, 128 MB RAM, HDD 800 MB, 3D karta 32 MB

Doporučujeme: CPU 1 GHz, 256 MB RAM, HDD 800 MB, 3D karta 64 MB

Multiplayer: ano (na jednom počítači)

Internet: http://www.purepinball.com

Verdikt: Vynikající pinball, který by si neměl nechat ujít žádný z fanoušků tohoto bohužel tolik opomíjeného žánru.



Hodnocení: 87 %

Autor článku