Hlavní navigace

Qimonda nadále prosazuje GDDR5

11. 7. 2008

Sdílet

Není to tak dlouho, co se na trh dostaly první grafické karty ATI Radeon HD4870, které jako první používají grafické paměti GDDR5 společnosti Qimonda. To výrobce pozitivně naladilo a plánuje další vývoj.

Qimonda si s GDDR5 pamětmi opravdu věří a má hned několik vizí. Tou první je ještě na podzim zdvojnásobit jejich kapacitu, což by prý neměl být problém. Ze současných 512MB na čip na 1GB na čip. Díky nižším výrobním nákladům v porovnání s GDDR3 pamětmi by se měly GDDR5 začít rychle prosazovat (vysoká cena byl největší problém GDDR4) a už příští rok by se měly tyto paměti běžně používat v mainstreamových grafických kartách jako je dnes Radeon HD4850 či GeForce 9800GTX+.

Proto Qimonda stále zvyšuje výrobní kapacity a zároveň vyvíjí výkonnější kusy, současné prototypy prý bez problémů pracují na frekvencích okolo 6,4GHz.

S GDDR5 to zatím vypadá velmi dobře, ale na nějaké verdikty je přesto zatím příliš brzy. Vždyť jejich jediným výrobcem právě Qimonda a využívá je zatím jen ATI Radeon HD4870 a nadcházející Radeon HD4870X2.

- - Tomáš Šulc