Hlavní navigace

Qimonda projde restrukturalizací

14. 10. 2008

Sdílet

Společnost Qimonda oznámila své nejnovější plány na rozsáhlé změny. Firma se totiž dlouhodobě topí v dluzích, a vedení ji chce opět dostat do černých čísel.

ICTS24

Krokem číslo jedna má být odprodej části společnosti Inotera Memories ve prospěch společnosti Micron, což je další velký hráče na poli paměťových čipů. Konkrétně by se mělo jednat o 35,6% podíl a Qimonda z tohoto obchodu utrží tohoto obchodu okolo 400 milionů amerických dolarů (přes sedm miliard korun).

Tímto obchodem sice Qimonda získá peníze, ale zároveň svému konkurentovi prodává celou polovinu svých výrobních kapacit, to jest výrobní linky na 60000 300mm waferů měsíčně. I to je jeden z důvodů, proč se chce Qimonda do budoucna soustředit jen na své klíčové zákazníky, kterými je například AMD, pro které Qimonda jako první začala dodávat GDDR5 paměti pro grafické karty.

Dalším krokem ve stabilizaci firmy je úplné ukončení výroby 200mm waferů, což znamená odstavení továren v Americkém Richmondu a Německých Drážďanech. Stát se tak má do konce ledna 2009 v USA a do konce března v Německu. S tím souvisí také propouštění zaměstnanců. Přijít o práci má na 3000 zaměstnanců jen v Evropě, společnost tak chce ušetřit dalších téměř půl miliardy euro (přes 12 miliard korun).

Možná vás už napadlo, že za celým problémem stojí finanční krize, která zmítá celým světem. Částečně máte samozřejmě pravdu, avšak je nutné dodat, že Qimonda se s problémy potýkala už několik měsíců a tohle je pouze jejich vyvrcholení.

- - Tomáš Šulc