Hlavní navigace

QNAP TS-563 – Úložiště pro vaši firemní síť

20. 9. 2016

Sdílet

 Autor: QNAP
Společnost QNAP se stále více orientuje na zařízení určená pro firemní nasazení. Jejich škála zasahuje řešení pro malé firmy až po stroje umožňující instalovat desítky disků a ukládat stovky TB dat.

Model TS-563 je určen pro uživatele kteří požadují univerzální úložiště s možností případného rozšíření. Samotné šasi nabízí prostor pro instalaci 5ti SATA disků formátu 3.5"nebo 2.5". Prostor je následně možné rozšířit zapojením až dvou jednotek  QNAP UX-800P a získat úložiště s 21 disky. Při použití 8TB disků je může být vytvořena kapacita až 168TB. Což je dostatečné i pro velmi náročné uživatele. Disky mohou být nakonfigurovány do několika typů uložiště. Prvním je QNAP flexible Volume. Tento svazek nové generace nabízí výkonné funkce, jako jsou úložné fronty s několika ochrannými skupinami RAID, svazky s dynamickým zjišťováním a opětovným získáním místa, blokové jednotky iSCSI LUN a rozšíření kapacity on-line. Samozřejmě nechybí podpora všech nejrozšířenějších typu RAID a to konkrétně RAID 0, 1, 5, 6, 10. Jedna pozice pak může být využita jako hot spare.

 

Aby mohlo se zařízením ve firemní síti pracovat velké množství uživatelů je systém TS-563 vybaven dvěma síťovými kartami 1Gb. Pro náročné nasazení je pak možné do rozšiřujícího slotu instalovat kartu se dvěma konektory s rychlostí 10Gb a 2x2Gb nebo 4x1Gb. Tím se získá dostatečná propustnost i pro desítky současně probíhajících přenosů. Pro doplnění parametrů uveďme, že stroj je vybaven čtyřjádrovým procesorem AMD ze série G na frekvenci 2GHz a operační pamětí 8GB rozšiřitelnou na 16GB. Procesor podporuje instrukční sadu AES NI a dovoluje provádět šifrování AES 256 přímo během ukládání dat. To obzvlášť vhodné pokud je vyžadováno vysoké zabezpečení firemních data. Pro pořádek nesmíme zapomenou na 4 konektory USB 3.0 pro připojení dalších zařízení, kterými mohou být další externí HDD nebo tiskárny.

Co je základem všech úložišť společnosti QNAP je operační systém  QTS, v našem případě ve verzi 4.2

 

 

 

K práci se systémem je využíván webový prohlížeč a prostředí je velmi přehledné a intuitivní. Nebudu se snažit vypočítávat všechny funkce, které QTS má, a soustředím se pouze na ty, které jsou vhodné pro použití ve firemním prostředí. Na první místě to je samozřejmě sdílení souborů a to jak v prostředí s počítači Windows, tak i pro Linuxu nebo Apple. Díky protokolům CIFS/SMB, FTP, AFP, NFS nebo iSCSI je možné poskytovat data pro všechny v současné době provozované systémy. S tím souvisí autorizace uživatelů. Ta může být realizována buď prostřednictvím vnitřního seznamu uživatelů, nebo prostřednictvím externího Microsoft Active Directory nebo LDAP. TS-563 může také vystupovat jako samostatný AD server. Pro firemní uživatele kteří často pracují mimo lokální síť je připravena funkce Qsync která dovolí přenášet soubory s podporou šifrování SSL. Je možné synchronizovat jak jednotlivé soubory, tak celé adresáře a pro uživatele tak zcela mizí rozdíl mezi prací ve firmě a na cestách. Kdo pro tuto funkcionalitu používá Dropbox nebo jinou podobnou službu a je mu již těsná, může uvažovat o Qsyncu jako plnohodnotné náhradě.

 

Samostatnou otázkou je vždy zálohování firemních dat. Pro tento případ je TS-563 vybaveno funkcemi BackupStation. Je možné řešit jak zálohování firemních stanic do prostředí úložiště a to jak Windows, tak Apple prostřednictvím Apple Time Machine. Naopak data z úložiště mohou být zálohována do druhého vzdáleného QNAPu nebo do prostředí cloudu. Podporovány jsou služby Amazon S3, ElephantDrive nebo Dropbox. Zálohování může probíhat buď v reálním čase pomocí funkcí rsync nebo plánovaně.

 

 

 

Na prostředí QTS je výborné, že nabízí velké množství aplikací, nebo modulů které se dají podle potřeby doinstalovat a rozšířit tak funkce úložiště o ty, které jsou právě potřeba. V případě cloudu je to třeba komunikace s Microsoft Azure, Open Stack nebo Google Cloud Storage a mnoho dalších.

 

 

Co odlišuje TS-563 od jiných typů úložišť v této cenové kategorii je podpora vizualizace. A to v takovém provedení že je možné nakonfigurovat libovolné prostředí ať pro platformu VMware vSphere, Microsoft Hyper-V nebo Citrix XenServer. Je možné jednotlivé virtuální stroje buď importovat, a nebo vytvořit ze šablony, případně dle požadovaných parametrů. K virtuálním počítačům je možné se připojit buď prostřednictvím jejich služeb, jako může být Remote Desktop, SSH a nebo je možné využít webové rozhraní, kterým umí TS-563 přístup ke stroji zprostředkovat. Další úrovní vizualizace je možnost nainstalovat Container Station, která dovolí využít technologie LXC a Docker. Díky ní mohou správci sítě provozovat připravené aplikační balíčky nebo virtuální počítače s linuxem.

 

 

V neposlední řadě se musíme zmínit o podpoře vzdáleného přístupu, kdy může úložiště sloužit jako VPN server a zabezpečit tak přístup k datům na něm nebo v lokální síti prostřednictvím protokolů PPTP a OpenVPN.

 

Co se hardwarových testů týče, úložiště nabízí velmi slušný výkon. Současné pevné disky a to zejména SSD dokáží poskytnout vysoký datový tok a tak jediným limitem je rychlost síťového rozhraní. Pro provoz vizualizační platformy lze pan SSD disky vyloženě doporučit. V sekvenčním přenosu dat se rychlosti pohybovaly od 60 do 120MB/s a to dle velikosti dat.

 

 

Celkově hodnoceno, úložiště TS-563 nabízí velmi slušnou výbavu funkcí. Komu by tyto základní možnosti nedostačovaly, je k dispozici aplikační centrum ve kterém jsou desítky rozšiřujících modulů které jsou vyvíjeny jako společností QNAP, tak dobrovolníky, a nebo dalšími společnostmi. Hardware poskytuje dostatečný výkon i pro náročné firemní nasazení a zejména rozšiřitelnost zařízení je velkým plusem.

Byl pro vás článek přínosný?