Hlavní navigace

Qualcomm by chtěl koupit část trápícího se Intelu

11. 9. 2024

Sdílet

 Autor: Qualcomm
Podle zprávy agentury Reuters společnost Qualcomm vyhodnocuje různé části konstrukčních operací společnosti Intel, přičemž se zajímá zejména o oblast konstrukce klientských počítačů.

Společnost Qualcomm údajně zkoumá možnost akvizice části divize návrhu čipů společnosti Intel, aby rozšířila své produktové portfolio. Podle zprávy agentury Reuters přichází tento potenciální krok v době, kdy se Intel potýká s finančními potížemi, což společnost vede k úvahám o prodeji některých obchodních jednotek a aktiv.

Společnost Qualcomm posuzuje několik možností, přičemž zvláštní zájem má o oblast návrhu klientských počítačů. Jiné segmenty, jako je serverová divize společnosti Intel, jsou dle zprávy odkazující se na nejmenované zdroje pro Qualcomm o něco méně relevantní. 

Školíte své zaměstnance ohledně využití možností AI?

Ačkoli Qualcomm zatím společnost Intel ohledně dohody neoslovil, diskuse probíhají již několik měsíců a plány se mohou ještě změnit, poznamenali zasvěcení.

Akvizice divize návrhu čipů Intelu by mohla Qualcommu nabídnout strategickou příležitost k diverzifikaci nabídky svých produktů a rozšíření mimo dominantní postavení v oblasti mobilních čipů. Vzhledem k rostoucímu významu umělé inteligence by odborné znalosti Intelu v oblasti počítačových čipů mohly doplnit snahu Qualcommu o prosazení počítačů založených na umělé inteligenci.

„Rostoucí zájem společnosti Qualcomm o oblast PC čipů není žádným překvapením,“ uvedl Sanchit Vir Gogia, hlavní analytik a generální ředitel společnosti Greyhound Research. „Tento přírůstek posílí vztahy mezi společnostmi Qualcomm a Microsoft a naváže na řadu notebooků a tabletů Surface Pro.“

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Dále dodal: „Sbližování mobilních a osobních počítačových zařízení nabízí společnosti Qualcomm významnou příležitost k vytváření optimalizovaných zážitků napříč typy zařízení.“

Qualcomm by tak mohl v době rozmachu umělé inteligence výrazněji zasáhnout do segmentu osobních počítačů, byť ani jedna ze společností zatím spekulace nekomentovala a ty tak dál zůstávají jen spekulacemi.

Debata nicméně přichází v době, kdy se Qualcomm snaží posílit svou řadu Snapdragon X, která by si „velmi dobře sedla“ s konstrukčními schopnostmi společnosti Intel, což by posílilo pozici společnosti Qualcomm v oblasti počítačů s AI, jak poznamenává Gogia. 

Ten rovněž zdůrazňuje potenciál společnosti Qualcomm narušit trh agresivní cenovou politikou, což představuje významnou výzvu pro konkurenty, jako jsou AMD a Apple.

Finanční problémy Intelu a probíhající restrukturalizace

Intel, který se potýká s rostoucími finančními problémy, vykázal ve druhém čtvrtletí neuspokojivé výsledky, což vedlo ke snížení počtu zaměstnanců o 15 % a pozastavení výplaty dividend. 

Intel si nechá i další velký čip vyrábět mimo svoje továrny Přečtěte si také:

Intel si nechá i další velký čip vyrábět mimo svoje továrny

Klientská divize společnosti, která je základním kamenem jejího podnikání, zaznamenala v loňském roce 8% pokles tržeb v důsledku celkového oslabení trhu s osobními počítači. Vedení společnosti nyní sází na to, že zavedení funkcí umělé inteligence do osobních počítačů podnítí u spotřebitelů touhu po modernizaci.

Segment osobních počítačů přitom pro Intel nadále zůstává životně důležitý. „I přes zvýšený vnitřní tlak nemá pro Intel smysl ztrácet své nejdominantnější odvětví v podobě osobních počítačů,“ přemítá Titus M ze společnosti Everest Group. 

Zdůrazňuje přitom význam inovací v polovodičovém průmyslu, zejména proto, že trhy s umělou inteligencí jsou připraveny na významný růst. „Silně pochybuji, že Intel bude připraven prodávat své návrhy zaměřené na umělou inteligenci právě v době, kdy se trh chystá na boom.“

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Tento týden Intel v rámci snahy o získání konkurenční výhody uvedl na trh čip Lunar Lake, který je určen k pohonu aplikací AI. Společnost však zadala významnou část výroby čipu společnosti TSMC, což je posun od historické závislosti na vlastní výrobě.

Strategie expanze společnosti Qualcomm

Díky potenciální akvizici by Qualcomm mohl výrazně rozšířit své působení na trhu s čipy pro osobní počítače, který se stále více prolíná s výpočetní technikou založenou na umělé inteligenci. Gogia dodává, že taková dohoda by společnosti Qualcomm „umožnila vyčlenit si prostor pro podporu zařízení, která umožňují spouštět úlohy AI bez připojení k internetu“. 

To by mohlo dále posílit vztahy Qualcommu s Microsoftem, zejména proto, že obě společnosti pokračují ve zkoumání příležitostí v oblasti osobních počítačů s umělou inteligencí.

Nové iPhony už jsou zde, firmy si je mohou předobjednat už nyní Přečtěte si také:

Nové iPhony už jsou zde, firmy si je mohou předobjednat už nyní

Qualcomm může mít také zájem o segmenty serverů a HPC společnosti Intel, vyjádřil se Neil Shah, viceprezident pro výzkum ve společnosti Counterpoint Research. 

„Jde o klíčový trh, na němž Qualcomm zatím nepůsobí, ale kde Intel bojuje proti Nvidia a AMD,“ uvedl a dodal, že Altera (FPGA) a Movidius (Visual Processing Units) společnosti Intel by pomohly zaplnit mezery v portfoliu Qualcommu.

Spekulace kolem této potenciální akvizice však poukazují na to, že Intel možná stále zvažuje jiné strategie, jak snížit náklady a zároveň si udržet svou přítomnost na trhu. 

„Intel se bude muset rozhodnout, který byznys je dlouhodobě lukrativní a který ne, zejména ve vysoce konkurenčním prostředí, kdy se prosazují servery založené na AMD i Arm,“ uvedl Shah.

Širší důsledky

Pokud by se akvizice uskutečnila, mohla by také změnit dynamiku konkurence na trhu polovodičů. Faisal Kawoosa, zakladatel a vedoucí analytik společnosti Techarc, poznamenal, že Qualcomm má dobrou pozici pro využití růstových příležitostí v sektoru osobních počítačů.

„S konstrukčními schopnostmi společnosti Intel v zádech může Qualcomm na tomto trhu postupovat agresivně a stát se strategickým partnerem Microsoftu,“ uvedl Kawoosa. 

CS24

Poukázal také na to, že klíčové kompetence Intelu v oblasti vysoce výkonných procesorů mohou být vhodnější pro trh serverů, kde by společnost mohla přeorientovat své úsilí proti rostoucí dominanci společnosti Nvidia v segmentech umělé inteligence a serverů.

Kawoosa dodal, že akvizice by Qualcommu dobře posloužila na trhu, kde „mají notebooky stále obrovský potenciál růstu, a to i na trzích, jako je Indie, kde je penetrace velmi nízká“. Tento krok by podle něj mohl Qualcommu pomoci stát se silnějším hráčem v odvětví osobních počítačů a umělé inteligence.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.