Hlavní navigace

QuickRun 3.12

1. 9. 2006

Sdílet

Licence: freeware Domovská stránka: www.partridgesoft.com Jestliže se vám zdá, že spouštění aplikací a otevír...


Licence: freeware
Domovská stránka: www.partridgesoft.com

Jestliže se vám zdá, že spouštění aplikací a otevírání souborů ze systémového menu Start operačního systému Windows není dostatečně operativní, zkuste malou a šikovnou pomůcku QuickRun. Utilita QuickRun umožňuje spouštění aplikací a otevírání dokumentů a souborů opravdu rychleji. Pracuje na principu ikony v systémové liště, z níž prostřednictvím menu své aplikace a soubory spouštíte. Připraveny jsou již nabídky pro Tento počítač, Ovládací panely, Plochu, Oblíbené a Dokumenty. Utilita obsahuje dalšího užitečného pomocníka správce ikon systémové lišty, pomocí něhož budete moci nepoužívané ikony aplikací přesunout do speciálního menu utility QuickRun. Všechna menu jsou kompletně uživatelsky přizpůsobitelná, vytvořit lze další kaskádová menu, která mohou obsahovat podsložky nebo zobrazovat obsah vybrané složky. Je také možné vkládat tzv. separátory, jimiž můžete určité položky menu seskupovat do skupin. Jednotlivé položky lze rovněž přejmenovat a přesouvat pomocí metody Drag and Drop. QuickRun ke všem operacím umožní používat horké klávesy (klávesové zkratky). Ke zpřístupnění menu stačí pouhé umístění kurzoru myši na ikonu QuickRun v systémové liště.
QuickRun pracuje v prostředí operačního systému Windows 98, 98 SE, 98 ME, 98 NT, 2000, XP Home a XP Professional.

FileSplit 2.34.423

Licence: shareware, 10 dolarů
Domovská stránka: www.partridgesoft.com

Při práci se soubory se někdy dostanete do situace, kdy potřebujete uložit na disketu soubor, jehož velikost přesahuje její kapacitu. Nebo posíláte obzvláště velký soubor (10 MB i větší) jako přílohu elektronické pošty, jeho odesílání (a na straně adresáta pak přijímání) však může trvat neúměrně dlouho, nehledě k tomu, že někteří poskytovatelé internetových služeb velikost zprávy limitují (zprávu s velkým souborem prostě vůbec neodešlete). Pro tyto situace bylo vyvinuto již několik utilit, které celou záležitost řeší tak, že velký soubor jednoduše rozdělí na dvě nebo i více částí a v cílovém umístění tyto části opět spojí v jeden celek. Rozdělení velkých souborů do malých, snadněji ovladatelných souborů umožňuje bezproblémové kopírování na diskety a přenášení elektronickou poštou. Mezi tyto utility patří i FileSplit. FileSplit je však vybaven funkcí, kterou u ostatních konkurenčních programů nenajdete: jedná se o schopnost vytvořit samospojovací sady souborů, takže příjemce vaší elektronické zprávy si nebude muset instalovat FileSplit ani jiný speciální software, kterým by přijaté rozdělené soubory opět spojil. (Tato vlastnost je jakousi analogií samorozbalovacích archivů.) Rozdělením a opětovným spojením nepřijdete o žádné informace spojené se souborem (datum a čas, atributy apod.), neboť FileSplit všechny souborové informace uchovává. Přitom ještě porovnává CRC, aby odhalil případná poškození souboru. Velký soubor můžete rozdělit nejen podle počtu částí, ale také podle velikosti segmentu nebo podle časů stahování. Vybírat lze ze seznamu předdefinovaných velikostí fragmentů podle cílových médiích, např. HD, CD, ZIP a JAZ. Pro FileSplit není problém rozdělit v jediné operaci více souborů. Obsahuje mimo jiné volbu, kterou můžete jednotlivé fragmenty souboru zabalit jako ZIP soubor, případně tento soubor vytvořit ještě před jeho rozdělením. Do místní nabídky Průzkumníka Windows přidá příkaz Split a nabídne několik voleb k řízení celého procesu. Přes své pokročilé vlastnosti je FileSplit velmi malý program, který na disku zabere pouhých 420 kB!

World Time 2006 2.1

Licence: shareware, 19,95 dolaru
Domovská stránka: www.utech.net.au

World Time 2006 od firmy Utech Computer Solutions je program nejen pro prosté zjištění aktuálního času v určitém místě na zeměkouli, ale je obzvlášť užitečným nástrojem pro toho, kdo má na starosti mezinárodní kontakty, neboť mu pomůže organizovat různá mezinárodní setkání a akce s ohledem na místní časové podmínky. Neméně užitečný je také pro všechny, kdo mají známé či příbuzné ve světě: můžete třeba popřát k narozeninám příteli na druhé straně zeměkoule, a chcete mu popřát právě ve chvíli, kdy zrovna vstává. Nemusíte nic přepočítávat, nastavíte alarm na 6:30, zadáte název města, ve kterém váš přítel žije, a jakmile vás alarm upozorní (a u vás může být zrovna poledne), příteli zavoláte a popřejete mu.
V nové verzi programu najdete nejen přesný satelitní čas, ale i dynamickou, interaktivní denní a noční mapu světa, se kterou uvidíte, kde je na zeměkouli právě den a kde noc, kde svítá a kde se stmívá, a to nejen aktuálně: můžete nahlédnout i do minulosti a budoucnosti. Můžete průběžně sledovat časy východu a západu slunce kdekoli na světě. Chcete-li být upozorněni na určité akce, můžete použít nastavitelný alarm.
Na pracovní plochu počítače můžete vložit libovolný počet hodin, přitom každé hodiny mohou zobrazovat jiný čas, odpovídající zvolené lokalitě. Vybrat si můžete z velké nabídky hotových hodin, jejich design je bohatě přizpůsobitelný, včetně určení barvy pro denní a noční zobrazení hodin, můžete dokonce vytvořit své vlastní hodiny. Nastavit lze také transparentnost zobrazení hodin vůči pozadí. Všechny hodiny můžete skrýt společnou minimalizací do systémové lišty. Hodiny se rovněž skryjí, jestliže kurzor myši přiblížíte k okraji obrazovky. Databáze časových pásem obsahuje asi 1 000 lokalit včetně pásem a lokalit, které nejsou zahrnuty v žádné verzi Windows. Program se také stará o automatickou aktualizaci svých dat. Už tak kvalitní program, jakým WorldTime 2006 bezesporu je, doplňuje několik dalších drobných užitečných vlastností.

Amazing Photo Editor 5.7

Licence: shareware, 29,95 dolarů
Domovská stránka: www.SilverEagleSoft.com

Amazing znamená česky úžasný. Toto slovo najdete v názvu programu Amazing Photo Editor, čímž jeho tvůrci chtějí vyjádřit, že jejich program je výtečným editorem pro úpravu digitálních fotografií. A opravdu, jestliže si Amazing Photo Editor nainstalujete, dáte jeho tvůrcům za pravdu.
Rozhodnout se, která z jeho funkcí či vlastností je ta nejzajímavější, je velmi těžké, každá je svým způsobem výjimečná. Např. skvělá je možnost otevřít a editovat několik fotografií najednou, každou v samostatném editačním okně. Kromě standardního prohlížení obrázků interním prohlížečem má Amazing Photo Editor schopnost konverze, a sice většiny běžných grafických formátů (53 vstupních a 27 výstupních formátů), dále je schopen převést soubory GIF na soubory AVI a obráceně, přičemž soubory GIF dokáže konvertovat i do formátu EMF. Pomocí funkce Gif Animation můžete z běžné fotografie animaci vytvořit. Editor umí pracovat s makry, smíchat dva obrázky do jednoho, vložit jiný obrázek do editovaného obrázku, vložit obrázek ze schránky ve čtyřech režimech, vložit do obrázku text. Vedle klasických standardních funkcí (změna velikosti, otáčení obrazu apod.) disponuje 33 filtry, 10 obrazovými efekty a čtyřmi funkcemi pro vylepšení obrazu. Ve svém "repertoáru" má i schopnost vodorovného a svislého zrcadlového překlopení obrazu, inverzi obrazu do negativu, převod do stupňů šedé, zostření obrazu a další. Zajímavým nástrojem je kapátko, kterým můžete "nasát" libovolnou barvu na obrazovce monitoru a tu přenést do editovaného obrázku.
Výborná je rovněž možnost neomezeného počtu Undo a Redo (Zpět a Znovu). Pro mnohé může být zajímavé i snímání obrazovky (Screen Capture) se třemi režimy snímání (celá obrazovka, aktivní okno, oblast). Skiny pak vytvářejí přátelské a zajímavé rozhraní programů. Pro uživatele zkušební verze programu jsou připraveny tři skiny, uživatelé licenční verze mají k dispozici 12 skinů. Další skiny lze pak stáhnout z webové stránky programu. Automatické ukládání a zálohování už je pak jen třešničkou na dortu skvělého programu, který doporučuji alespoň vyzkoušet.

Byl pro vás článek přínosný?