Hlavní navigace

Řada pomocníků pro maximální ochranu vašeho počítače

1. 9. 2007

Sdílet

Konečně bezpečné PC Ochraňte svůj počítač před nebezpečím z internetu nebo před příliš zvědavýma oči...


Konečně bezpečné PC


Ochraňte svůj počítač před nebezpečím z internetu nebo před příliš zvědavýma očima svých spolupracovníků! Tam, kde nevystačíte s prostředky samotného operačního systému, pomohou utility, které si do systému doinstalujete.
Vylepšená kontrola přístupu prostřednictvím funkce Řízení uživatelských účtů, Windows Defender, zabezpečení procesu spouštění počítače, pokročilé funkce pro obnovu systému – to všechno jsou novinky, které s sebou přinesl nový operační systém Windows Vista. Díky nim lze na počítači pracovat skutečně mnohem bezpečněji. Ale i ve Vistě se najdou slabá místa, například při bezpečném uchovávání hesel, při šifrování, které není provázáno s aktuálně přihlášeným uživatelem, nebo při anonymním surfování na internetu.
V tomto článku vám prozradíme, jaké utility byste mohli používat k tomu, abyste zabránili útokům vedeným na váš počítač z internetu a jak se chránit před útoky zaměřenými na zjištění citlivých údajů či na možnosti krádeže dat. Řada zde představených utilit je k dispozici zdarma, některé z nich naleznete i .

1 Zabezpečte přístup ke svému počítači

Krádež dat nehrozí pouze v okamžiku, kdy se připojíte k internetu. I ve vašem okolí je řada zvědavců, které by mohlo zajímat, jaká zajímavá data či informace se ve vašem počítači nacházejí. Na první pohled není nic snazšího než důsledné zamykání kanceláře vždy, když z ní odcházíte. V praxi to však nemusí být vždy možné, a proto existují další prostředky, jak nepovolaným osobám v přístupu k vašemu počítači zabránit.
Heslo pro přístup k počítači nastavené v BIOSu: Spuštění počítače můžete zabránit nastavením hesla v BIOSu. Do BIOSu se obvykle dostanete stiskem klávesy Delete po spuštění počítače. Přesný postup nastavení tohoto typu hesla najdete v příručce k vaší základní desce nebo počítači.
Ochrana přímo ve Vistě: Pro každý uživatelský účet nastavte přihlášení pomocí hesla. Poté v okamžiku, kdy chcete zabránit tomu, aby se ke spuštěnému počítači dostal někdo nepovolaný, použijte funkci uzamčení relace právě přihlášeného uživatele. Stačí vždy, když odcházíte od svého pracovního stolu, stisknout klávesovou zkratku Win+L. Pokud nechcete neustále myslet na to, zda jste počítač po svém odchodu zamkli, dá se nastavit automatické uzamčení relace po uplynutí určitého časového intervalu, kdy je počítač v nečinnosti. Toto nastavení provedete pomocí spořiče obrazovky. Klepněte pravým tlačítkem myši na pracovní plochu a z kontextového menu, které se objeví, vyberte příkaz Přizpůsobit. V následujícím okně klepněte na odkaz Spořič obrazovky a u vybraného spořiče obrazovky umístěte zatržítko před položku Při obnovení zobrazit přihlašovací obrazovku.

2 Nainstalujte do počítače antivirový program

Pro uživatele je nejdůležitější součástí antivirového programu funkce pro sledování aktivit probíhajících na počítači v reálném čase. Tato funkce je neustále spuštěna (jako rezidentní program) a prověřuje každý soubor, který spouštíte nebo ke kterému počítač přistupuje. Pokud zmíněný rezidentní program antiviru vyhodnotí nějaký soubor jako škodlivý, popřípadě napadený, pak jeho spuštění zabrání. Proto se antivirové programy, které neobsahují rezidentní modul pro sledování systému v reálném čase, ale dokáží pouze prověřovat soubory, jež se nacházejí na pevném disku, dají použít pouze jako doplňkový nástroj. Ve Vistě dobře funguje kupříkladu program AVG Antivirus Free Edition, který je pro soukromé použití zdarma. Jedná se o program, jenž obsahuje moduly pro prověřování celého systému, pro sledování aktivit systému v reálném čase, ochranu elektronické pošty a aktualizaci online – tedy najdete u něj všechny součásti, které má správný antivirový program mít. Další aplikací, jež dokáže na discích vyhledávat škodlivé programy, je utilita Clamwin Portable. Doporučujeme ji použít jako doplňkový nástroj vedle antivirového programu instalovaného na pevném disku počítače. Jedná se o program, který sice neumožňuje sledování aktivit systému v reálném čase, ale je stabilní a nezpůsobuje konflikty s jinými aplikacemi.

3 Používejte softwarový firewall

Bez firewallu byste počítač vůbec k internetu připojovat neměli. Firewall totiž chrání počítač před útoky vedenými zvnějšku, konkrétně před útoky hackerů a virů.
Tento úkol zvládne buď hardwarový firewall, který může být kupř. součástí směrovače, nebo softwarový firewall. Výhodou softwarového firewallu je, že se v okamžiku, kdy se nějaký program pokusí připojit k internetu, dozvíte, o jaký program se jedná. Tak si snáze všimnete nějakého škodlivého programu, který možná váš antivirus přehlédl. Firewall a antivirový program tedy představují kombinaci dvou řešení zabezpečení počítače, jež se navzájem doplňují.

4 Testujte pravidelně obsah pevného disku na přítomnost spywaru

Antispywarový program podobně jako Windows Defender vyhledává zdrojový kód, který při surfování na internetu zobrazuje reklamu, popřípadě zaznamenává internetové stránky, jež během pohybu
na internetu navštěvujete, a tyto informace následně zasílá na nějaký webový server. Takové zdrojové kódy byly dříve vytvářeny pro programy, které jsou sice zdarma, ale byly financovány právě reklamou. V současnosti jsou tyto moduly pro zobrazování reklamy stále více samostatné a do systému se instalují samovolně, aniž by byly součástí nějakého užitečného programu. Navíc jsou stále zvědavější. Většina antivirových programů dnes dokáže odhalit i spyware, ale pro důkladný boj proti spywaru je stejně nutné mimo Windows Defenderu a antivirového programu používat speciální nástroje, které buď spyware přímo odhalí, nebo dokáží zabránit jeho instalaci – například Winpooch nebo Winpatrol. Oba zmíněné programy jsou pro soukromé použití zdarma.

5 Chraňte svoje data před všemi, kdo používají váš počítač

Používá počítač mimo vás i někdo jiný? Máte podezření, že vaši kolegové by se rádi podívali, jaká data máte v počítači? Pak byste měli všechny svoje soubory důsledně ukládat do složek označovaných jako soukromé a také nastavit přístupová oprávnění systému NTFS. Potom Vista dokáže všechny pokusy o čtení vašich souborů odrazit. Soubory můžete navíc chránit pomocí silného šifrování. Pohodlným způsobem je používání virtuálního šifrovaného diskového oddílu. Ten snadno a rychle vytvoříte pomocí utilit Cryptainer nebo Drivecrypt. I soukromá data pak zůstanou skutečně soukromá. Velmi šikovná je i možnost zálohování souboru kontejneru, jenž představuje virtuální šifrovaný diskový oddíl, na CD či DVD, a to aniž byste ztratili ochranu souborů v tomto kontejneru obsažených.

6 Skryjte na internetu svoji identitu

Pokud na internetu surfujete pomocí nešifrovaného připojení, dají se všechny stránky, které jste během surfování navštívili, velmi snadno zpětně dohledat – nejen u vašeho poskytovatele připojení k internetu, to samé mohou v nejhorším případě zajistit i programy, jež shromažďují data. Na internetu svoji identitu můžete skrýt třeba pomocí programu Torpark.
Tato utilita zabraňuje předávání dat, protože v tomto případě probíhá připojení k síti přes několik za sebou připojených serverů proxy. Vzhledem k tomu, že tyto mezistupně používá při surfování spousta uživatelů, nemůže ani žádný jednotlivý uživatel, ani provozovatel počítačové sítě dohledat, která data si určitý uživatel vyžádal. Navíc je komunikace mezi uživatelem a servery proxy šifrovaná, což šanci na sledování aktivit uživatele dále snižuje.

7 Pracujte bezpečně i na jiných počítačích s Vistou

Každý, kdo hodně cestuje a je nucen používat pro svou práci cizí počítače, musí být na svá data obzvláště opatrný. Velmi praktické je, pokud na svůj vyměnitelný disk nakopírujete kromě potřebných dat i programy, které vám umožní zjistit, jaké stopy zanecháváte na ostatních počítačích. Zdarma dostupné utility, jež jsou určeny pro používání na vyměnitelném disku USB, si můžete stáhnout na adrese www.portableapps.com.
K základnímu vybavení cestovního vyměnitelného disku USB bezesporu patří internetový prohlížeč, např. zdarma dostupný Portable Firefox. Chcete-li zároveň přijímat a odesílat e-maily, doporučujeme program Portable Thunderbird. Samozřejmě nesmí chybět ani utilita pro odstranění stop po vašem používání počítače.
Svá osobní data můžete z počítače odstranit programem Clear Prog. Ten je odstraní při příštím spuštění počítače.

8 Pro stav nouze: zálohování důležitých souborů

Máte-li podezření, že byl váš počítač napaden virem, pak může mít každý zásah do počítače pro vaše data dalekosáhlé důsledky. Pro otestování systému budete potřebovat nezavirovaný spouštěcí disk, například spouštěcí CD.
Dobře poslouží třeba program Insert Linux. Jedná se o linuxovou distribuci, která byla optimalizována pro účely záchrany a opravy počítačů a kromě antivirových programů nabízí i nástroje pro zálohování dat z diskových oddílů se souborovým systémem NTFS a FAT32. Ovládání této linuxové distribuce je velmi jednoduché
a zvládne ho každý, kdo se alespoň trochu vyzná v operačních systémech. Úspěch či neúspěch při použití programu Insert Linux do značné míry závisí na tom, které druhy diskových oddílů a která nastavení zabezpečení Visty jste nastavili. S největší pravděpodobností se vám nepodaří přistoupit ani k dynamickým svazkům, ani k některým systémovým složkám.

Clamwin Portable 0.90.2.1
najde a odstraní viry

Clamwin Portable je antivirový program šířený pod hlavičkou Open Source. Dokáže na počítači vyhledat viry a odstranit je. Jeho zvláštností je to, že je upraven pro provozování na vyměnitelném disku USB. Disponuje přehledným uživatelským rozhraním a dá se nastavit podle potřeb uživatele. V menu Tools/Preferences můžete kupříkladu nastavit filtr pro různé typy souborů. Prověřování na přítomnost virů se dá rozšířit i na archivy souborů či síťové disky. Utilita je vhodná i pro dálkovou správu počítačů.
Download: portableapps.com/apps/utilities/clamwin_portable (ClamWin_Portable_0.90.
2.1.paf.exe, 5,78 MB) a na CD/DVD
Cena: zdarma

Keepass 1.07
provádí správu hesel

Na internetu potřebujete pro provádění řady úkonů spoustu hesel. Vista bohužel neobsahuje nástroj, který by dokázal tato hesla spravovat. Proto se určitě bude hodit utilita, jež nám při zapamatování a následném zadávání hesel trochu pomůže. Potřebovat budete pak pouze hlavní heslo (Master Password), kterým získáte přístup ke všem heslům ostatním. Utilita všechna hesla ukládá šifrovaná v souboru. Pro šifrování se pak používá dostatečně bezpečný algoritmus.
Download: keepass.info
(KeePass-1.07-Setup.exe, 1,16 MB)
a na CD/DVD
Cena: zdarma

AVG Antivirus Free Edition 7.5
najde a odstraní viry

Tato aplikace komunikující pouze v angličtině se po krátkém seznámení velmi snadno ovládá a představuje tak znamenitý a pro soukromé použití zdarma dostupný plnohodnotný antivirový program. Aplikace obsahuje moduly pro prověřování systému, pro kontrolu souborů v reálném čase na pozadí a testování e-mailových zpráv. Pokud chcete provést testování systému, můžete se buď spolehnout na již integrovaná nastavení, popřípadě si můžete vytvořit vlastní.
Download: free.grisoft.com
(avg75free_476a1048.exe, 22,5 MB)
a na CD/DVD
Cena: zdarma

Checksum Creator 1.1.2.1
vytvoří kontrolní součty

Pomocí kontrolního součtu se můžete přesvědčit, zda jste skutečně dostali ten správný a nikoliv upravený soubor. Právě kvůli možné úpravě souborů se na mnoha stránkách nabízejících stažení souborů uvádí k těmto souborům ještě jejich kontrolní součet MD 5. Po stažení souboru si pomocí této utility vytvoříte jeho kontrolní součet. Pokud čísla souhlasí s čísly na webové stránce, pak se soubor nijak nezměnil. Utilita navíc dokáže vytvářet kontrolní součty i podle jiných algoritmů.

Download: nettraxx.de.vu (Checksum-
CreatorSetup.exe, 490 KB) a na CD/DVD
Cena: zdarma

Ciphire Mail 1.2.047
šifruje e-maily

Program Ciphire automaticky šifruje e-maily. Musí ho však mít nainstalován jak odesílatel, tak příjemce zprávy. Konfigurace programu je díky integrovanému průvodci velmi snadná. Program podporuje všechny programy pro práci s elektronickou poštou, které komunikují pomocí protokolů POP3 a IMAP4. Před odesláním zprávy program Ciphire kontroluje, zda se příjemce nenachází v online databázi uživatelů tohoto programu.
Download: ciphire.com (ciphire-mail-1.2.047.exe, 8,45 MB) a na CD/DVD
Cena: zdarma

Clear Prog 1.4.2 Beta
odstraní na počítači stopy po vaší práci

Program Clear Prog odstraňuje na počítači stopy po surfování a jiných aktivitách uživatelů. Využijete jej zvláště tehdy, pokud jeden počítač používá více uživatelů. Program dokáže v případě potřeby odstranit soubory cookies, obsah složky Historie, dočasné soubory internetu, obsah koše a také položky uložené pomocí funkce automatického dokončování. Uživatel určuje sám, co všechno se přesně bude odstraňovat. Program také dokáže pracovat v automatickém režimu.
Download: shtools.de (Setup_Clear-
Prog_1.4.2_Beta15.exe, 259 KB) a na CD/DVD
Cena: zdarma

Winpooch 0.6.6
upozorní na změny v konfiguraci systému

Tato utilita vás upozorní, jakmile se má v registru nebo ve složce System provést nějaká změna. Tímto způsobem se dají odhalit třeba trojské koně nebo spyware – navíc hned poté, co pronikly do systému. Uživatel tak může libovolnému programu odepřít zápis do registru či do složky System a také zakázat, aby program z počítače odesílal data do internetu.
Download: sourceforge.net/projects/winpooch (Winpooch-0.6.6.exe, 1,37 MB) a na CD/DVD
Cena: zdarma

Insert Linux 1.3.9b
pomůže při potížích s počítačem

Insert Linux je zdarma dostupný balíček pro záchranu dat a řešení problémů při potížích s operačním systémem. Jedná se o linuxovou distribuci spustitelnou z CD, která disponuje grafickým rozhraním a umožňuje čtení i zápis na diskové oddíly typu NTFS. Pro síťovou analýzu jsou k dispozici kupříkladu nástroje nmap a tcpdump. Z pestré palety dalších nástrojů můžeme zmínit například utility Parted, Testdisk, Recover, stejně jako utilitu pro odhalování rootkitů či antivirový program.
Download: inside-security.de
(INSERT-1.3.9b_en.iso, 59,5 MB) a na CD/DVD
Cena: zdarma

Reg DACL Free 6.2
chrání registr

Utilita Reg DACL pracuje na příkazovém řádku
a jedná se o program pro správu oprávnění ke klíčům registru. Je to nástroj určený pro profesionály, buď se může jednat o freeware s omezenou funkčností, nebo (po registraci) o nástroj s rozšířenými funkcemi. Ušetří vám při přidělování přístupových práv ke klíčům v registru pro všechny skupiny uživatelů předdefinované ve Windows spoustu práce a času.
Download: heysoft.de (RegDACLE.zip, 91,5 KB) a na CD/DVD
Cena: zdarma

Easycrypto Deluxe 5.5
chrání data před neoprávněným přístupem

Tato utilita šifruje soubory pomocí silného šifrovacího klíče. Když v Průzkumníku Windows klepnete na nějaký soubor či složku pravým tlačítkem myši, najdete v kontextovém menu položky Encrypt a Add to EasyCrypto ZIP. Po výběru libovolné z těchto položek se zobrazí okno aplikace, kde stačí zadat heslo a stisknout tlačítko Encrypt Now.
Download: handybits.com (ecSetup.exe, 1,8 MB) a na CD/DVD
Cena: zdarma

Process Monitor 1.12
sleduje registr systému

Tato utilita je plnohodnotným nástrojem umožňujícím sledovat všechny pokusy o čtení či zápis do registru Windows. Umožňuje podívat se i do nikde nedokumentovaných klíčů registru. Vzhledem k množství přístupů do registru je k dispozici filtr, jehož pomocí můžete odstranit z programu pro vás nezajímavá hlášení. Program dokáže zobrazit i přístupy do registru během spouštění operačního systému Vista.
Download: microsoft.com/technet/sysinternals/ (ProcessMonitor.zip, 957 KB) a na CD/DVD
Cena: zdarma

Wireshark 0.99.6
sleduje a analyzuje provoz v síti

Tento zdarma dostupný program je určen zejména pro správce sítí, protože slouží k ukládání informací toku dat v síti a jejich analýze. Při kontrole místní sítě LAN, popřípadě bezdrátové sítě se tak dozvíte, jaké informace o vaší síti by mohl získat každý nevítaný host, který by do ní chtěl proniknout. Po instalaci utility je nutné ještě dodatečně instalovat zdarma dostupný ovladač Winpcap, který lze stáhnout na internetové adrese winpcap.org jako soubor WinPcap_4_0_1.exe o velikosti 548 KB (najdete jej i ).
Download: wireshark.org (wireshark-setup-0.99.6a.exe, 17,4 MB) a na CD/DVD
Cena: zdarma

Pspop3 Inspector 1.2
testuje e-mailové účty

Tento program dokáže zabránit stažení spamů z vaší internetové schránky do počítače, čímž zabraňuje zbytečnému zatěžování sítě a zbytečnému přenosu dat. Jedná se o zdarma dostupnou aplikaci, jež kontroluje příchozí poštu už na serveru, ještě dříve, než se dostane do rukou vašemu programu pro práci s elektronickou poštou. Program lze používat i pro více schránek komunikujících pomocí protokolu POP3 a e-maily v závislosti na serveru barevně odlišovat. Každý e-mail je pak konečně možné jako ochranu proti spamu umístit buď do seznamu povolených (whitelist), nebo zakázaných (blacklist) odesílatelů.
Download: pleis-software.de (PSPOP3Inspector_Setup.exe, 1,00 MB) a na CD/DVD
Cena: zdarma

Curr Ports 1.20
najde otevřené porty

Každý otevřený port představuje do jisté míry bezpečnostní riziko, a proto by měly být otevřeny pouze ty, které jsou pro komunikaci nezbytně potřeba. Seznam otevřených portů lze ve Vistě zobrazit na příkazovém řádku příkazem netstat -ano. Daleko větší přehled o portech vám však bezesporu poskytne zdarma dostupná utilita Curr Ports, která zobrazí aktuální připojení k různým portům ve vašem systému. K aplikaci existuje i český jazykový modul, který najdete , popřípadě na níže uvedené internetové adrese v podobě souboru s příponou ini v archivu CPORTS_CZECH.ZIP o velikosti 1,40 KB.
Download: nirsoft.net/utils/cports.html (cports.zip, 47,5 KB) a na CD/DVD
Cena: zdarma

Mouse Only Keyboard 1.4
dokáže obejít keyloggery

Pracujete-li na počítači, kde nedokážete odhadnout, zda je dobře zabezpečený, pak byste měli zadávat bez pomoci klávesnice minimálně přístupová hesla. Nevíte jak? Pomůže vám v tom naše zdarma dostupná utilita. Ta vytvoří tabulku se všemi velkými a malými písmeny, číslicemi a speciálními znaky a poté již stačí pouze klepat myší na jednotlivé znaky a takto zadávat hesla.
Download: myplanetsoft.com (MOK.ZIP, 134 KB) a na CD/DVD
Cena: zdarma

Cryptainer 7.0.3.0 LE
šifruje data

Freewarový program Cryptainer šifruje citlivé dokumenty a soubory. Vytváří virtuální diskovou jednotku, do níž soubory, které se mají šifrovat, přesouvá. Pokud je program spuštěný, můžete do této virtuální diskové jednotky přistupovat pomocí Průzkumníka Windows. Velikost virtuální diskové jednotky je bohužel omezena na pouhých 25 MB. Pokud byste potřebovali prostoru více, musíte si pořídit placenou verzi.
Download: cypherix.co.uk (cryle70.exe, 3,03 MB) a na CD/DVD
Cena: zdarma

Winpatrol Free 11.3.2007
sleduje činnost operačního systému

Představte si, že si nainstalujete nějaký program stažený z internetu a najednou se při surfování začnou objevovat stránky reklamního charakteru. Před takovými a podobně nežádoucími změnami
v operačním systému vás ochrání program Winpatrol. Tato v základní verzi zdarma dostupná utilita mimo jiné sleduje nastavení položek, které se spouštějí při startu operačního systému, dále nastavení domovské stránky internetového prohlížeče a obsah souboru Hosts. Veškeré pokusy o změnu některého z těchto nastavení musíte odsouhlasit.
Download: winpatrol.com (wpsetup.exe, 662 KB) a na CD/DVD
Cena: zdarma

Torpark 2.0.0.3
zajistí anonymní surfování na internetu

S jeho pomocí se můžete na internetu pohybovat naprosto anonymně. To se hodí zejména tehdy, pokud používáte veřejně přístupné počítače a chcete tak zabránit tomu, aby se někdo dozvěděl, na jakých stránkách jste se pohybovali a aby se na druhém konci naopak nikdo nedozvěděl, kde se nacházíte. K tomu účelu utilita vytváří šifrované připojení k náhodnému přístupovému bodu sítě Tor. Z tohoto bodu pak data přecházejí přes několik dalších náhodných bodů sítě až k výstupnímu bodu, který zajistí připojení k webovému serveru. Veškerá komunikace je sice anonymní, ale na druhou stranu i velmi pomalá.
Download: xerobank.com (Torpark_2.0.0.3a.exe, 10,5 MB) a na CD/DVD
Cena: zdarma

Alle meine Passworte 2.60
pro správu hesel a přístupových údajů

Velké bezpečnostní riziko představují u uživatelů stále stejná hesla, zadávaná pro přístup k různým službám. Pokud si však pro přístup ke každé ze služeb vyberete různá správně utvořená (složitá) hesla, pak jste takříkajíc za vodou. Tato utilita se stará o archivaci hesel a na pevný disk je ukládá v šifrované podobě. Umí rovněž automaticky zablokovat přístup k těmto souborům a v případě potřeby dokáže tato hesla zkopírovat do schránky.
Download: alle-meine-passworte.de (amp.zip, 1,01 MB) a na CD/DVD
Cena: zdarma

IP-Cop 1.4.15
zabezpečí počítačovou síť

IP-Cop je linuxová distribuce sloužící pro nasazení jako profesionální firewall. Jedná se o program šířený pod hlavičkou Open Source, který běží i na virtuálním stroji a dokáže oddělit od vnějšku celou síť postavenou na platformě Windows. Balíček také nabízí server proxy, DHCP a bránu pro VPN. Vestavěná je i funkce Intrusion-Detection pro rozpoznávání pokusů o průnik do sítě. Po instalaci se firewall pohodlně spravuje přes webové rozhraní.
Download: ipcop.org (ipcop-1.4.15-install-cd.i386.iso, 45,9 MB) a na CD/DVD
Cena: zdarma

Click-Crypt 2.6
šifruje soubory v Průzkumníku Windows

Každý, kdo nejraději šifruje a dešifruje soubory přímo v Průzkumníku Windows, by se určitě měl zajímat o program Click-Crypt. Tato utilita se totiž integruje přímo do kontextového menu souborů, konkrétně do položky Odeslat. Pokud tedy chcete kupříkladu soubor před jeho odesláním e-mailem nebo prostřednictvím FTP zašifrovat, stačí zobrazit zmiňované kontextové menu a přenést soubory do programu Click-Crypt pro zašifrování.
Download: toolsandmore.biz (clickcrypt-setup.exe, 2,25 MB) a na CD/DVD
Cena: zdarma

DriveCrypt 4.60
šifruje dokumenty

Program DriveCrypt chrání dokumenty na počítači s Windows Vista skutečně důkladným šifrováním. Pomocí programu může uživatel na pevném disku počítače vytvořit šifrované soubory typu kontejner, ty mohou být v případě potřeby dokonce i neviditelné. Pro šifrování se používají osvědčené algoritmy Blowfish a AES, nebo stále řidčeji používaný algoritmus TEA. Utilita rovněž podporuje hardwarové klíče.
Download: securstar.com (dc_46b_stand_en.zip, 5,19 MB) a na CD/DVD
Cena: 59,95 EUR

Avast Home Edition 4.7
bojuje proti virům

Avast Home Edition je uznávaný antivirový program a kromě vyhledávání virů a spywaru v počítači dokáže testovat i výskyt škodlivých kódů v e-mailech. Obsahuje modul, který běží neustále na pozadí a sleduje činnost systému. Tento modul se dá velmi dobře konfigurovat například co se týče intenzity vyhledávání nebo rozsahu testovaných souborů. Pokud chcete cíleně v tomto programu otestovat nějakou složku, pak stačí klepnout na ikonku složky a vybrat ji v dialogovém okně.
Download: avast.com
(setupcze.exe, 14,3 MB) a na CD/DVD
Cena: zdarma

LADS 4.10
zobrazí data uvnitř souboru

V souborovém systému NTFS je k dispozici funkce Alternate Data Streams, která umožňuje uvnitř libovolného souboru skrýt data v tzv. proudech (streams). Pomocí utility LADS (List Alternate Data Streams), která pracuje na příkazovém řádku, si můžete nechat data v alternativních proudech zobrazit. Program přitom prohledá zadanou složku včetně podsložek a zobrazí všechny soubory, které obsahují tyto alternativní datové proudy, včetně jejich velikostí.
Download: heysoft.de (lads.zip, 34,6 KB) a na CD/DVD
Cena: zdarma