Hlavní navigace

Realita mobilní bezpečnosti: jak chránit svůj telefon? - 1. díl

21. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © coehm - Fotolia.com
Když vidíte ty titulky, je mobilní bezpečnost již nyní ztracený případ. Android je král mobilního malwaru! Nalezeno 159 tisíc nových škodlivých aplikací! Hackeři šmírují vaše chaty a posílají vaše soukromé fotky vaší babičce!

Po takových zprávách pak máte chuť zabalit svůj telefon do alobalu a odhodit jej někam do rohu. Uklidíme vás: katastrofické scénáře jsou přehnané!

Nebe nepadá a váš telefon na ten babiččin nic neposílá. Je pravdou, že bezpečnostní aplikace na telefonech nebývají pro nic za nic, nicméně pokud jde o škodlivé aplikace, pak jestliže nejste až moc lehkomyslní, je pravděpodobnost, že si nějakou takovou na svůj smartphone nainstalujete, poměrně minimální.

Jaká je tedy realita mobilní bezpečnosti?

Mnoho povyku pro (téměř) nic

Většina zlověstně vypadajících zprávy pochází od antivirových společností, které se snaží prodat vám svá bezpečnostní řešení, takže nejsou tak úplně nestranné.

Naštěstí byli v naší americké pobočce schopni vypátrat upřímné a otevřené experty ze tří proslulých bezpečnostních firem. Konkrétně jde o Lookout, která nabízí populární bezpečnostní aplikaci pro zařízení s Androidem; McAfee, kterou není třeba příliš představovat; a AV-Test, vysoce respektovaný nezávislý insitut, který se specializuje na bezpečnost technologií.

Pokud jde o škodlivá mobilní rizika, byli všichni tito experti zajedno.

„Jestliže dodržujete jednoduchá preventivní opatření, jako je využívání pouze Google Play Storu, nestahování věcí z podezřelých stránek a nekolikání na podezřelé odkazy v e-mailech, které jste neočekávali, potom jste poměrně v bezpečí,“ říká Marc Rogers, hlavní bezpečnostní analytik Lookoutu. „Google uplatňuje velmi efektivní proces schvalování aplikací.“

Ani milovníci iOS se nemusejí bát: schvalovací proces Applu je dokonce ještě striktnější.

Andreas Marx, výkonný ředitel AV-Testu, s Rogersem souhlasí. „Situace v oblasti mobilního malwaru pro americké a evropské uživatele stále není problematická; většina malwaru se šíří pouze v Číně a Rusku.“

CS24

„Google Play není zcela bezpečné používat,“ pokračuje Marx, „je však velice dobře udržovaný a i když jsou škodlivé aplikace někdy schopny vstoupit i do tohoto obchodu – a zločinci na tom tvrdě pracují – jsou tyto aplikace rychle odstraňovány. Google také vzdáleně smaže škodlivou aplikaci přímo z vašeho telefonu, pokud si všimne vysokého rizika.“

Pokračování