Hlavní navigace

Realita mobilní bezpečnosti: jak chránit svůj telefon? - 2. díl

22. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © lassedesignen - Fotolia.com
V dalším díle našeho seriálu si ukážeme, že útočníci jsou stále vynalézavější a i přes uklidnění z dílu předchozího není praktické být k mobilní bezpečnosti lhostejný.

Předchozí díl

Ale...

Paráda! Takže teď můžete ponechat svůj telefon zcela bez antiviru a svůj další život už žít blaženě a bez stresu, ne? Ne tak docela.

Všechny tři organizace hlásí, že zaznamenaly nárůst cíleného malwaru, který obchází opatření, která Google, Apple a další ochránci platforem nainstalovali – a mají na mysli škodlivé webové stránky, externí app story nabízející bezplatné verze populárních placených aplikaci a phishingové e-maily obsahující „otrávené“ odkazy či aplikace.

Přestože je riziko pro průměrného člověka stále malé, řešení „strany zla“ jsou rozhodně stále chytřejší. Lookout nedávno objevil malwarovou „rodinu“ BadNews, která byla přestrojena za běžnou reklamní síť, která do Google Play protáhla 32 aplikací,a poté se začala chovat škodlivě až poté, co byly tyto aplikace staženy 2 až 9milionkrát. Škody nicméně tentokrát vznikly „pouze“ ruským uživatelům.

Integrovaná bezpečnost app storu nechrání proti podobným trikům. A nyní menší ironie: Android je často kritizován jako zranitelnější operační systém (v porovnání s iOS), ale Marx říká, že iOS je ve skutečnosti náchylnější k phishingovým útokům, protože App Store Applu obsahuje jen pár použitelných antimalwarových aplikací.

Navíc obsah našich mobilních zařízení téměř zaručuje, že tyto nepřátelské snahy budou pokračovat.

„Přemýšlejte o tomto: váš telefon je, pro každý úmysl a záměr, počítačem,“ říká Luis Blando, viceprezident mobilního vývoje produktů v McAfee. „Obsahuje každý kousíček korporátních dat, která vaše společnost chce chránit. Ještě více znepokojující je, že má váš kalendář, váš účet na Amazonu a kdovíco ještě. Jako cíle jsou telefony pro hackery absolutně neodolatelné.“

Malá hyperbola? Možná. Ale taky dost pravdivá, a navíc vedla AV-Test k přehodnocení svých doporučení v oblasti mobilní bezpečnosti.

„Situace se mění,“ říká Marx. „Stále více útoků cílí na mobilní uživatele ve Spojených státech, a riziko roste. Proto doporučujeme, abyste na vašem Androidu používali bezpečnostní software. Loni jsme řekli: Je to volitelná komponenta, ale v budoucnosti bude stále důležitější. Teď říkáme: Používejte to!“

Abychom si rozuměli: jestliže jste chytří a opatrní, je riziko infekce stále relativně malé. Najít si svou cestu do vašeho telefonu se ovšem snaží stále více těch špatných i mimo app story, kvůli čemuž je používání nechráněného Androidu rizikem.

I tehdy, když nemáte dost financí, můžete svůj telefon poměrně dobře zabezpečit s využitím dostupných bezplatných bezpečnostních aplikací pro Android, včetně nabídek Lookoutu, AVG, Avastu a dalších. Pokud se ovšem budete spoléhat pouze na bezplatná řešení, pak se samozřejmě nemůžete těšit na nejužitečnější bezpečnostní prvky.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?