Hlavní navigace

Realita mobilní bezpečnosti: jak chránit svůj telefon? - 4. díl

24. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © moggara12 - Fotolia.com
V poslední části seriálu si přečtete závěrečná doporučení týkající se ochrany mobilního telefonu.

Předchozí díl

Ne až tak nesmyslné doporučení

Takže na tomto místě se nacházíme dnes. Co to tedy znamená ve smyslu reálných produktových doporučení?

Jestliže se po světě pohybujete s iPhonem v kapse, nemáte žádnou zvláštní potřebu koupě mobilního bezpečnostního řešení. Ne proto, že je iOS ve své podstatě bezpečnější než Android – jestliže jste aspoň trochu obezřetní, pak jsou vysoce bezpečné všechny mobilní operační systémy – ale proto, že Apple již nabízí funkce nalezení telefonu a zálohy, a protože žádná z nedostatečných bezpečnostních možností dostupných v app storu nedokáže reálně chránit proti rostoucímu riziku phishingových útoků a dalšího malwaru typu „zadní vrátka“.

U Androidu je situace trochu jiná. U tohoto systému potřebujete jako nezbytné minimum bezplatnou bezpečnostní aplikaci, přičemž rozhodně doporučujeme investici do prémiové bezpečnostní aplikace, která vám zajistí přístup k těmto důležitým funkcím vzdáleného přístupu. (Pokud tyto funkce budete někdy potřebovat, budete je opravdu potřebovat.)

Tak jakou aplikaci byste měli koupit? Americký PC World nedávno nabídl přehled, který vám přineseme již brzy (proklik zde). Taky se můžete podívat na skvělé a nezávislé výsledky AV-Testu (v angličtině).

S klidným svědomím ale mohou ušetřit majitelé telefonů BlackBerry. Jistá studie poukázala na to, že o váš telefon nemají zloději zájem.

Slova moudrosti na závěr

„Počkejte!“ voláte. „A co měření? Nevrtali jste se v tvrdých číslech! Četl jsem zprávu...“

Doufejme, že výše uvedené prověření reality mělo smysl i bez všech těch čísel. Ať už jste nadšenci do statistik nebo ne, vezměte na vědomí tato závěrečná slova moudrosti Rogerse z Lookoutu:

„Spousta lidí se upnula na myšlenku, že existuje obrovská škála malwaru pro Android, což přece implikuje, že existuje velké nebezpečí – ale to není úplně pravda,“ říká. „Neřiďte se nutně čísly.“

A když už se na čísla spoléháte, berte je kriticky. „Riziko pro Androidy se za poslední rok zdvojnásobilo!“ Taková věta možná zní strašidelně, ovšem znamená jenom to, že na místě pěti dosavadních škodlivých aplikací jich nyní existuje 10, takže se tím ani nemá cenu zabývat. Tým Lookoutu nabízí jedno pravidlo: jestliže v nějaké zprávě o malwaru na Androidu vidíte nějaká procenta, kompletně je ignorujte, pokud tedy „tvrdá čísla“ nepotvrzují senzační titulek.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?