Hlavní navigace

Recall 2.0? Microsoft přichází s dalším pokusem o sledovací AI funkci ve Windows 11

6. 9. 2024

Sdílet

 Autor: Microsoft
Do Windows 11 přichází další AI funkce prohledávající obsah počítače, což vyvolává otázky ohledně ochrany osobních údajů.

Negativní zpětná vazba na Windows Recall zřejmě s Microsoftem nijak nehnula, jelikož ve Windows 11 se objevila další funkce založená na umělé inteligenci, která pracuje dost podobně.

Na funkci nazvanou Intelligent Media Search neboli Inteligentní vyhledávání médií upozornil jeden z uživatelů sítě X/Twitter, který si jí všiml ve vývojářském Canary Buildu s označením 27695. Funkce skenuje všechny mediální soubory v systému (včetně textových, obrazových, zvukových a video) a na požádání je vyhledává.

Školíte své zaměstnance ohledně využití možností AI?

Zatím není jasné, zda jde o samostatnou funkci, nebo o rozšíření jmenovaného Recallu, ale komunita Windows ji pravděpodobně neschválí ani v jedné podobě. I když má funkce usnadnit každodenní život a práci, existují totiž oprávněné obavy ohledně bezpečnosti, soukromí a výkonu.

Proč je tato AI funkce znepokojivá

Inteligentní vyhledávání médií se zdá být rychlým a snadným způsobem, jak v systému najít hledaný obsah, od konkrétních fotografií z dovolené až po důležité pracovní dokumenty.

V případě funkce Recall funguje proces vyhledávání prostřednictvím přerušovaných snímků obrazovky, které zaznamenávají vše, co děláte, a které systém Windows 11 analyzuje a ukládá, abyste si mohli okamžitě „připomenout“ vše, co jste v minulosti udělali. 

Zatím sice nevíme, jak funguje Intelligent Media Search, protože Microsoft o této funkci dosud nic oficiálně neoznámil, už teď se však objevují první obavy ohledně ochrany a zabezpečení dat.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Je pravda, že informace jsou šifrovány a ukládány pouze v zařízení samotného uživatele, ale co kdyby se k nim někdo dostal fyzickým přístupem nebo vzdáleným hacknutím? Citlivé informace by tak mohly být rychle zjistitelné pro útočníky, kteří by mohli vyhledávat, získat, co potřebují, a zase rychle zmizet.

Problematické je to zejména v Evropské unii, kde existují zvláštní předpisy pro používání a implementaci podobných funkcí. Microsoft musel na jejich základě dokonce odložit spuštění Recallu.

A podceňovat by se neměly ani technické problémy. V případě funkce Recall se lidé obávají, kolik úložného prostoru je potřeba k uložení všech vytvořených snímků obrazovky. Jak velkou zátěž pro výkon bude u inteligentního vyhledávání médií představovat neustálé prohledávání multimediálního obsahu v počítači a na discích?

„Nejprivátnější VPN na světě“ je k dispozici v beta verzi. Zkusit ji můžete zadarmo Přečtěte si také:

„Nejprivátnější VPN na světě“ je k dispozici v beta verzi. Zkusit ji můžete zadarmo

Příští éra počítačů Copilot+ by měla podobné funkce umělé inteligence snadno zvládnout, ale bude ještě chvíli trvat, než tyto počítače budou dostatečně dostupné pro běžné uživatele. A vzhledem k tomu, že umělá inteligence je stále ještě v plenkách, bude jejich přijetí pomalé a postupné.

Pravděpodobně ji nebude možné odinstalovat

Nedávno mezi testery svitla naděje, když preview build Windows umožnil aplikaci Recall zcela odinstalovat. Microsoft však rychle upřesnil, že jde o chybu, která bude odstraněna. Microsoft sice umožňuje Recall vypnout ručně, ale je zřejmé, že společnost nemá v úmyslu zajistit její trvalé odstranění. 

CS24

Očekáváme, že podobný přístup bude mít i k inteligentnímu vyhledávání médií (a upřímně řečeno ke všem funkcím poháněným umělou inteligencí).

Neustálé sledování počítače může být těžko stravitelné a my se ptáme, jak dlouho může Microsoft tuto strategii prosazovat, než budou uživatelé natolik frustrovaní, že přejdou k jiným alternativám.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Seriál: Windows 11