Hlavní navigace

Recenze: A-Data S599 - SSD diskem k výkonu

5. 12. 2010

Sdílet

V okamžiku, kdy se rozhodnete pro zvýšení výkonu svého počítače, stojíte dnes před nepříjemným dilematem.

SSD disky, i když od jejich uvedení uplynul již nějaký pátek, dnes z hlediska prodejů bez jakýchkoliv diskuzí zvyšují svůj podíl na trhu. Dokud však nepřijdou cenově přijatelné modely s kapacitou přes 500GB, budou dle našeho názoru stále spíše doménou notebooků, kde jejich cena a rychlost představuje pro uživatele dostatečný motiv pro investici do SSD. Jediným smysluplným nasazením pro běžného uživatele tak jsou systémové disky a ultratiché počítače jako je třeba nedávno testovaný nettop Shuttle.

V okamžiku, kdy se rozhodnete pro zvýšení výkonu svého počítače, však stojíte před nepříjemným dilematem – SSD jsou stále relativně drahé i v případě cenově přijatelných modelů (jako je např. řada Kingston-V), natož pak pokud pokukujete po výkonných modelech. Navíc rychlému rozšíření nepomohli ani sami výrobci. Různé technologie, řadiče, které si často moc nerozuměly s čipsety desek, absence TRIMu a další libůstky nebyly právě přesvědčivými důvody, proč sáhnout nějak rychle po SSD řešení.

Naštěstí se již situace uklidnila a i když není vyhráno, došlo k určité stabilizaci trhu a rozsegmentování nabídky. Trh má také své „hrdiny“. Jedním z nich je řadič SandForce SD-1200 a jeho deriváty, tedy představitelé řadičů druhé generace. Tento řadič zaslouženě neušel pozornosti, protože v době, kdy rychlost jednotlivých SSD první generace kolísala v závislosti na základní desce, jejím výrobci, použitém čipsetu a jejich vzájemné kombinaci, přinesl kýženou stabilitu a vysoký výkon.

Jedním ze zástupců druhé generace (specifikace intelovské třetí generace byly zveřejněny v září) je i SSD A-Data S599 128GB, který svými parametry rozhodně musí zaujmout. Nejde v žádném případě o nejlevnější disk, ale pokud hledáte produkt, který dokáže zvýšit spolehlivě výkon vašeho stroje, neuděláte chybu, pokud zvolíte právě tento model. I když obecně je dnes 64GB SSD často považován za náhradu běžného disku v notebooku, my doporučujeme, i vzhledem k přenosovým rychlostem a přístupovým časům, zvolit 128GB verzi.

SSD Disk A-Data S599 je osazen řadičem SF-1222 a jeho 128GB kapacita je tvořena 16 NAND flash moduly. Disk nemá na rozdíl od první generace disků vyrovnávací paměť a přistupuje přímo k modulům. U SSD disků je důležité si uvědomit, že i když jejich propustnost vykazuje nárůst oproti klasickým diskům, jejich hlavní přednost spočívá v přístupová době Samozřejmě pokud chcete dosahovat optimálního výkonu, je připojení přes SATA-3 (6Gb) nutností a rovněž je nutné připojit disk v módu AHCI (nastavení v BIOSu).

Toto drobné opomenutí bývá hlavním problémem, proč si uživatelé stěžují na nedostatečnou rychlost svého disku. Změnu proveďte ještě předtím, než na disk umístíte systém. Pokud jste již systém instalovali, existuje sice postup, jak změnit IDE mód na AHCI, ale praxe ukazuje, že ne vždy je to bezpečně proveditelné.

Na naší testovací sestavě jsme S599 naměřili nejrychlejší přístup při zápisu 0,14 ms, v průměru však dosahoval hodnoty 0,17 ms, přičemž nejhorší čas byl 0,24 ms.  Pro srovnání - rychlé desetitisíciotáčkové klasické disky mají v průměru 3,5 ms při čtení a 7 ms při zápisu – to vše s využitím cache. Podíváme-li se na přenosové rychlosti, musíme si nejdříve uvědomit, že u SSD disků hraje značnou roli také velikost datového bloku, s nímž operační systém pracuje. SSD disky ukazují svoji sílu v práci s malými, 4k bloky. Při jejich čtení se S599 dostal reálně na průměrnou přenosovou rychlost 204 MB/s.

Extrémní hodnoty, které výrobce obvykle údává, jsou dosaženy za podmínek, které v reálném provozu v podstatě nenastanou. Mají tak spíše poskytnout přehled o možnostech disku – většinou jde o hodnoty dosažené s dvojicí disků v RAID0.  Samozřejmě i nás zajímalo, jakých hodnot je disk schopen dosáhnout, a proto jsme jej podrobili testu ještě před instalací systému. Můžeme říci, že nás S599 překvapil. Sám výrobce uvádí hodnoty 280MB/s (čtení) a 270MB/s (zápis) – naše testy ukázaly špičkový výkon 285 MB/s při čtení a 272MB/s u zápisu.

I při praktickém využití se disk choval stabilně. Jeho vliv byl znát například při hraní her, kde docházelo k mnohem rychlejšímu načítání nových lokací. Neopomenutelným přínosem je i redukce hluku a samozřejmě jak zrychlení procesu bootování, tak i běhu samotného systému.

Verdikt:

S599 je diskem, na němž nám snad pouze jeho cena, která ho předurčuje především pro uživatele-entusiasty, mobilní uživatele a profesionály, kteří potřebují výkonná  řešení. Při zvažování nákupu se ale nejdříve raději ujistěte, jak je na tom vaše deska. Ani čipset X58 totiž nemusí být zárukou, že vše pojede tak, jak má.

Hodnocení: 85%

Cena: cca 5000 Kč

Zapůjčil: A-Data

Byl pro vás článek přínosný?