Hlavní navigace

Recenze: ABBYY FineReader 9.0 Professional Edition

21. 12. 2008

Sdílet

OCR (Optical Character Recognition), tedy optické rozpoznávání znaků, je počítačová technologie využitelná hlavně při převodu papírových dokumentů do elektronické podoby.

OCR (Optical Character Recognition), tedy optické rozpoznávání znaků, je počítačová technologie využitelná hlavně při převodu papírových dokumentů do elektronické podoby. ABBY FineReader 9 je program, který dovádí možnosti OCR téměř k dokonalosti. Proč tomu tak je, to si řekneme v následující recenzi.






FineReader 9 je dostupný ve dvou verzích, Professional Edition a Corporate Edition. Základní vlastnosti jsou stejné, Corporate Edition však přidává integraci do síťového firemního prostředí podporou síťových skenerů a MFP zařízení, síťovou instalací, sdílenými slovníky nebo distribuovaným zpracováním dokumentů. Mezi hlavní výhody programu patří především podpora 179 jazyků, z nichž pro 36 je k dispozici rozsáhlý slovník, výrazně zlepšující rozlišovací schopnosti softwaru. Další výhodou je přístup k dokumentu jako celku (technologie ADRT), z čehož plyne zachování jeho struktury, případně i jednoduššího formátování. V neposlední řadě je nutné ocenit téměř „totální“ univerzálnost. Prostě přečtete odkudkoliv cokoliv.





Instalace je snadná a na pevném disku nezabere příliš místa. Získáte s ní hned dvě samostatné aplikace: vlastní ABBYY FineReader 9, ale také velmi užitečný ABBYY Screenshot Reader, jednoduchou utilitu (s velkými schopnostmi), která integruje do Windows plovoucí okno s tlačítkem Zachytit. Jedním stiskem pak zcela svobodně vyberete část pracovní plochy (ať už je na ní cokoliv) a převedete ji přes rozpoznávací algoritmus do zvolené aplikace (Word, schránka, samotný FineReader atd.).





Postup práce s FineReaderem pak spočívá ve třech krocích. S pomocí skeneru, Screenshot Readeru nebo ze souboru (např. PDF, obrázek atd.) získáte data pro rozpoznání. Necháte je zpracovat a otevřete buď ve vlastní aplikaci, nebo v nějakém jiném editoru. Pracovní plocha se pak rozdělí na dvě části, původní náhled rozpoznávaného dokumentu (skenu, PDF) a výsledný text. Program si velmi dobře poradí jak s formátováním, tak i s čárovými kódy, stylem písma atd. Automatická je detekce jazyka, lze ho ale vybrat i individuálně. U upraveného textu dokáže program zkontrolovat pravopis a výsledek převést pro další úpravy do Wordu, Excelu, PowerPointu (podpora formátu Office 2007), Acrobatu, WordPerfectu nebo webového prohlížeče. Program však dokáže přímo generovat i zabezpečené PDF dokumenty.

Verdikt

ABBYY FineReader je skutečně povedeným „OCRkem“. Úspěšně rozpozná text z webových fragmentů, téměř dokonalý je při analýze dokumentů PDF. Pochválit musíme uživatelské rozhraní samotné aplikace i přidanou hodnotu ve formě Screenshot Readeru. Podpora výstupu do nejznámějších aplikací Office včetně HTML, nebo přímo do PDF je jen třešničkou na celkově velmi vydařeném dortu.

- - Jan Povolný

Byl pro vás článek přínosný?