Hlavní navigace

Recenze: ACDSee 17

18. 12. 2013

Sdílet

 Autor: ACD Systems
Oblíbený program, v minulosti známý spíše jako Photo Manager, se objevuje v nové verzi.

Firma ACDSee seká nové verze svého fotoeditačního programu rychlostí, se kterou byl kdysi pověstný Baťa při výrobě cviček. Jak je již tradičně zvykem, jedná se o ořezanějšího a samozřejmě také výrazně levnějšího bratra, který se pod jménem ACDSee Pro 7 objevil ve stejnou dobu.

ACDSee 17

Celkový koncept se již dlouhodobě nemění - najdeme zde všechny základní nástroje potřebné pro práci s digitálnímu fotografiemi, od jejich označování, archivace, vyhledávání až po editování. A když řeknu „základní“, mám na mysli to, že nás program neohromuje nabídkou Photoshopu, ale dá do ruky všechno to, co k solidnímu zacházení s fotografiemi potřebujeme, aniž by nás urážel nějakými poskakujícími pumprdlíky. Současně nám potom jednoduchý design kombinuje efektivitu a přívětivým ovládáním.

ACDSee 17

Základní část, tj. archivace, se již delší dobu mění jen nepatrně, zřejmě už toho moc nového přidat nelze. Mimo základních kroků si mžeme připravit soubory v PDF, alba v HTML nebo slideshows. Pokud jsme online, můžeme přejít na firemní webovou stránku, která nás přidede k možnosti ukládat svá dílka na cloudu. Vůbec lze říci, že v této části najdeme hlavní sílu programu, protože archivovat, vyhledávat či doplňovat můžeme obrázky skutečně podle téměř čehokoliv. Totéž platí i pro možnosti exportu – vedle klasické podpory mnoha formátů můžeme přímo na internet, pro ukládání na Facebook je zde i možnost upravit hladinu soukromí, takže fotografie uvidí jen ten, komu je určíme.

ACDSee 17

Samozřejmě zůstal i poměrně zbytečný prohlížeč View, proti kterému jsem u všech podobných programů dlouhodobě (a marně) zaujatý. Ne že by jednotlivé aplikace nefungovaly, spíše mi vadí, že v Editaci je najdeme znovu.

Editace (Process) je i nadále nedestruktivní, ať už pracujeme s jakýmkoliv formátem. Pár novinek se zde objevilo, ale žádná sláva to letos není. Editor tak zůstává určen spíše amatérům nebo mírně pokročilým, ale nějaká fotoeditační kouzla očekávat nemůžeme. Jednotlivých nástrojů sice není zrovna málo, ale značná část je spíš úlitbou populárním efektům, které použijeme nanejvýš jednou. Pochválit můžeme především nové štětce.

Verdikt

Sedmnáctka rozhodně není špatný program. Pokud něco podobného hledáme, tak jsme na správné adrese - jako organizátor nezklame, jako plnohodnotný fotoeditor ovšem má k finančně podobné konkurenci ještě stále dost daleko. Příznivá cena 49 dolarů mluví ve prospěch nákupu, cena je ale spíše dočasná sleva. Za plnou cenu 79 dolarů bych se už sakra rozmýšlel, nežli bych sáhnul do kapsy pro peníze. Trochu jinak to ale je v případě, že máme nějakou předchozí verzi, protože 30 dolarů za upgrade skutečně není mnoho.

 

Pro: Výkonný program pro organizaci, jednoduché ovládání, nízká cena

Proti: Málo změn

Celkem: 65 procent

Výrobce: ACDSee

CS24

Cena: 49,95 dolarů (asi 1 000,- Kč)

 

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.