Hlavní navigace

Recenze: ACDSee 19

6. 12. 2015

Sdílet

 Autor: ACDSee
Nové, v pořadí již devatenácté verze se dočkal i chudší bratříček známého fotoeditoru ACDSee Pro. Na první pohled si všimneme rozdílu v podobě bílé barvy pracovní plochy, ale na co jiného se můžeme těšit?

Na rozdíl od minulé verze, dnes máme pět základních kroků – Manage, Photos, View, Edit a 365 (primárně slouží připojení ke cloudu). Ten první je určen archivaci a zvládne toho skutečně dost. Nicméně si musíme pamatovat, že většinu funkcí využijeme a oceníme pouze v případě, že nás nepostihne (a hlavně v minulosti nepostihla) lenost, protože začít s označováním a tříděním fotografií až ve chvíli, kdy jich na pevném disku máme 10 tisíc, je práce pro vraha. Pokud jsme ale v minulosti nelenili, můžeme si sbírku prohlížet po dnech či měsících, vytvářet další druhy sbírek a třídění a potom samozřejmě podle stejného klíče i fotografie hledat. Jako hlavní novinka je zde možnost jednoduše přinutit databáze konkurenčních programů, aby přešly do sbírek ACDSee a přitom zachovaly všechny údaje, které jsme tam pracně nacpali.

ACDSee

Další novinkou, která platí pro všechny kroky programu, je podpora rozlišení 4K. Vylepšila se práce s barvami, především ve chvíli, kdy chceme doplnit nějaký zvolený tvar přesným odstínem. Stačí si v kapátku najít ten pravý odstín a jedním kliknutím vyplnit. Dalším krokem kupředu je maximální podpora formátu RAW, včetně 12 modelů Fuji X-Trans. Mezi drobná vylepšení patří lepší rovnováha bílé barvy a nový štětec, který reaguje na tlak. Pro zjednodušení práce máme možnost automaticky měnit expozici ne oblíbeným posouváním, ale po jednom kroku nahoru nebo dolů.

ACDSee

Objevila se integrace s aplikací Microsoft OneDrive, takže můžeme v reálném čase otevírat cloudový obsah přímo z modulů Manage, Photos nebo 365. Tím si nejen můžeme upravovat nebo organizovat všechno, co na cloudu máme, aniž bychom to museli stahovat do počítače, ale pokud jedeme v modulu Photos, můžeme si současně prohlížet jak cloudovou, tak i hardiskovou kolekci.

Verdikt

ACDSee 19 je univerzální grafická aplikace, která zvládne archivovat i vyhledávat naše digitální dílka, a ještě nám umožní velice solidní editaci. Díky bohaté nabídce funkcí a velice solidní ceně se v každém případě jedná o sázku na jistotu. I proto si od nás software zasluhuje ocenění Top produkt.

Pro: Levný a účinný fotoeditor

Proti: Nic

Celkem: 90 procent

CS24

Výrobce: ACDSee

Cena: 41,95 USD (asi 1 000 Kč)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.