Hlavní navigace

Recenze: ACDSee Photo Editor 6

23. 4. 2013

Sdílet

 Autor: ACD Systems
Vedle dvou programů kombinujících fotoeditaci s archivací (ACDSee 15 a ACDSee Pro 6) má čiperná firma ACD Systems ve své stáji i plnohodnotný samostatný, byť podstatně méně známý fotoeditor.

A protože cena pod 50 dolarů je v dnešní době více než kulantní, museli jsme se mu podívat na zoubek.

Od prvního pohledu je jasné, že i když nabídkou funkcí je software zaměřen na pokročilé uživatele, způsobem ovládání nadbíhá spíše začátečníkům (nebo hračičkům). Celkem tradiční pracovní plocha je na pravé straně vylepšena okny, kde si můžeme místo tradičního posouvání úseček či zvyšování číselné hodnoty klikat přímo na nabízené variace. Nabídnuté obrázky jsou ale nepochopitelně malé a navíc se jejich počet mění podle toho, na který jsme si klikli, takže občas máme pocit, že nám brzy bude přecházet zrak. Jednotlivé funkce jsou nabídnuty jak na horní liště, tak i v okně na pravé straně, což do chvíle, kdy nám dojde, že se jedná o duální nabídku, na jednoduchosti nepřidává. Něco podobného se objevuje i u možností ukládat, kde vedle bohaté nabídky ukryté pod „Save as“ najdeme také možnost „Uložit pro Microsoft Office“, což znamená uložit v souboru PNG. Ten totiž pod „Save as“ najdeme také.

ACDSee Photo Editor 6

Když už se ale rozjedeme, začneme programu přicházet na chuť. Jedná se totiž o vydařenou kombinaci fungujících efektů a svižné rychlosti. Nová verze se samozřejmě dočkala i řady novinek, mezi které se sluší připomenout podporu formátu RAW a novou firemní technologii LCE (Lighting and Contrast Enhancement) pro vylepšení světla a kontrastu. Když k tomu přidáme možnost jednoduchých ale také pokročilých efektů a modifikací, solidní práci s textem a možnost práce s vrstvami, dostáváme do ruky robustní fotoeditor, který v dané cenové třídě jen těžko najde konkurenci.

Verdikt

Za padesát dolarů nemůžeme očekávat Photoshop, nicméně za finančně dostupnou částku dostaneme velmi rychlý fotoeditor nacpaný solidně fungujícími funkcemi a filtry. Pokud již máme na počítači nainstalovanou přehršli dalších fotoeditorů, potom nový Photo Editor potřebovat nebudeme, neboť svými funkcemi většinu konkutečních programů nepřekoná. Kde ale nepochybně zazáří je poměr cena:výkon, tam budeme hledat konkurenci jen velmi obtížně.

TOP PRODUKT

Celkem: 90 procent

Pro: Výtečný poměr cena-výkon

Proti: Některé funkce jsou zbytečně zdvojené

Výrobce: ACDSee

Cena: 50 dolarů (asi 1 200,- Kč)

CS24

 

 

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.