Hlavní navigace

Recenze: ACDSee Pro 2.5

20. 11. 2008

Sdílet

Vedle mnohem levnější verze ACDSee Photo Manager 2009, kterou jsme recenzovali nedávno, se ta dražší varianta s označením Pro dočkala verze poloviční, a sice 2.5.

Společnost ACDsee již tradičně představuje ve stejnou dobu hned dvě verze svého programu pro organizaci a editování fotografií. Vedle mnohem levnější verze 2009, kterou jsme recenzovali nedávno, se ta dražší varianta s označením Pro dočkala verze poloviční, a sice 2.5.


Již minule naznačila černošedá barva v menu, že to program se zaměřením na ostřílené profíky myslí vážně. Jinak se, alespoň na první pohled, verze Pro 2.5 od obyčejné verze 2009 nijak výrazně neliší. Dlužno dodat, že s novinkami se tentokrát u ACDSee opravdu šetřilo.





Vedle prakticky všech funkcí, jež najdeme v levnější verzi, se zde totiž jedná zejména o jejich posílení, dříve kladený důraz na práci s formáty RAW se dnes totiž dostal i do levnější verze. K příjemnějším vlastnostem patří fakt, že program je optimalizován nejen pro operační systém Vista, ale i pro počítače s vícejádrovým procesorem. Se soubory můžeme rovnou manipulovat, navíc je lze ukládat hned ve 14 různých provedeních a dokonce i v několika rozlišeních najednou.

Při práci s fotografiemi byla posílena schopnost manipulace s metadaty (IPTC/EXIF/XMP) včetně automatického ukládání a vyhledávání. Nezapomnělo se ani na podporu formátů XMP a DNG. Fotoeditor se dočkal vylepšení včetně mixování kanálů a vylepšení již dříve kvalitní aplikace Shadow/Highlight, jež účinně opravuje špatně exponované záběry. V rámci editace lze provádět i dílčí úpravy v definovaných částech fotografie, dříve jsme efekty jako saturaci či jas používali pouze celoplošně. I tak ale ovládání tohoto programu zůstává poněkud nepohodlné.

Organizovat, třídit a probírat se digitální obrazovou záplavou můžeme pomocí několika specializovaných funkcí, např. Group By rozdělí fotografie pomocí běžných znaků jako je datum, Filter By zase pomocí barevného označení 1-5. Pro snadné sdílení fotografií s přáteli možná uvítáte možnost odesílání emailem či zautomatizovaný export pro webové služby typu Flickr. Kromě vypalování lze snímky archivovat pomocí přiloženého synchronizačního nástroje i na externí pevné disky.





V nové verzi existuje více možností přidávání poznámek či jiných dat k fotografiím přímo při jejich stahování z paměťové karty, navíc si můžeme přidávat vlastní metadata přímo do XPM, navíc lze vložit data i do formátů, které IPTC či EXIF nepodporují (jako např. GIF, PNG nebo PDF). Výhodou pro našince může být skutečnost, že program pracuje s prostředím, které je plně UNICODE, což se v praxi uplatní tam, kde použijeme k vyhledávání metadata psaná v jiném jazyku, nežli je lokální nastavení počítače.

Verdikt:

ACDSee Pro 2.5 je kvalitním správcem a editorem fotografií, s několika drobnými vadami na kráse, mezi něž řadíme poněkud těžkopádnější ovládání a vyšší cenu. V případě, že již máte na počítači nainstalovánu dvojku, můžete peníze s klidem použít na něco jiného. Zvážili bychom také investici do příbuzného produktu ACDSee Photo Manager 2009, jež za méně peněz nabízí velmi podobné funkce.

www.acdsee.com
Cena: 129.99 dolarů (2600 Kč)

- - Václav Větvička

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.