Hlavní navigace

Recenze: Acer Aspire Timeline 5810T - notebook s výdrží téměř 8 hodin

29. 6. 2009

Sdílet

Společnost Acer si od produktů z nové řady Timeline hodně slibuje, jedná se totiž o plnohodnotné notebooky s tenkým designem a dlouhou výdrží baterie.

Recenze: Acer Aspire Timeline 5810T



Šasi testovaného notebooku Acer Aspire Timeline 5810T je zpracováno ve štíhlém provedení, kdy na výšku naměříte méně než jeden palec (2,54 cm). Vrchní kryt vyrobený z hliníkové slitiny snese i poměrně značné tlakové zatížení bez nežádoucí druhotné deformace. Pro zajištění vysoké míry bezpečnosti při přenášení tohoto zařízení bychom ocenili zámek víka s displejem, který zde bohužel chybí. 

Trvanlivost pantů a dalších mechanických částí se obvykle bez praktického testu odhaduje velmi nesnadno, proto jsme provedli zhruba tisícinásobný proces otevření a zavření víka – produkt je ustál se ctí, neobjevili jsme žádnou nově vzniknuvší vůli v pantech ani výrazné snížení míry tuhosti otevíracího mechanismu. Odolnost materiálů vůči odírání a praskání si netroufáme odhadnout, zde obvykle ukáže realitu až víceleté používání.

Klávesnice, jež je zde vyhotovena v plnohodnotném provedení včetně numerického bloku, skýtá velké lesklé klávesy s nízkým zdvihem – toto řešení se nám od začátku příliš nezamlouvalo, báli jsme se totiž efektu nedomačkávání. Ten se skutečně čas od času objevoval v případě kontaktu prstu s okrajem klávesy, ovšem typicky až v případě, kdy prstem zamáčknete roh klávesy s poměrně nízkou intenzitou. Malou výtku si klávesnice zaslouží také za problém ulpívajících otisků prstů, těm se totiž na lesklém povrchu klávesnice daří velice dobře – naštěstí je lze velice rychle odstranit jemným hadříkem, který si pro tento účel patrně záhy pořídíte.

Plocha touchpadu dokáže rozpoznat gesta sloužící ke zrychlení práce s počítačem – tuto funkci jsme si oblíbili a v průběhu testování ji používali skutečně často. Poblíž touchpadu se nachází malé tlačítko mající za úkol uzamčení plochy tohoto ovládacího prvku – to se může hodit například v situaci, kdy máte k notebooku připojenu externí myš a veškeré dotyky na touchpadu by tak mohly mít nežádoucí efekt – opět prakticky použitelná funkce. Nepříliš typické je umístění tlačítka pro vysouvání optické mechaniky – to se totiž nachází v pravém horním rohu přístroje a nikoliv na boční stěně, jak bývá zvykem. Dlužno dodat, že jsme si toto řešení oblíbili a nezaznamenali jsme s ním žádné potíže. Snad pouze při aktivaci úsporného módu, když je optická mechanika zcela bez přísunu elektrické energie, může vzniknout lehce neintuitivní situace, kdy musíte nejdříve přepnout notebook do patřičného režimu a teprve poté je vám umožněno používat optickou mechaniku. To je však přijatelná daň za vysokou výdrž baterie, o níž se zmíníme za chvíli.

Širokoúhlý displej s úhlopříčkou 15,6 palce (16:9) je podvícen technologií LED, jež předznamenává jeden z klíčových prvků vedoucích k úspoře elektrické energie a přispívá také k rovnoměrnosti podsvícení. Škoda jen, že si výrobce neodpustil v současnosti preferovanou lesklou povrchovou úpravu displeje, v redakci dáváme obvykle přednost matnému povrchu, který sice postrádá některé ekonomické a obrazové kvality, nedochází však u něj k zrcadlení okolních předmětů a především zdrojů světla.

V oblasti provozní hlučnosti se Aceru podařilo učinit velký krok vpřed – zatímco kolegův letitý produkt od téhož výrobce při jakémkoli náznaku zatížení spouští doslova turbínu, jejíž zvukový projev lze snadno zaměnit s provozem domácího vysavače, novinka z řady Timeline pracuje skutečně tiše i při hraní počítačových her, kdy notebook běží na plný výkon. Acer do tohoto modelu implementoval nový způsob chlazení nazvaný ComfyTouch - ten ke svému provozu využívá principů laminárního proudění vzduchu. Výše uvedené skutečnosti pochopitelně souvisejí také se sníženým objemem ztrátového tepla, čehož bylo dosaženo použitím komponent s nízkými nároky na elektrickou energii.

„Naše konfigurace“ byla vybavena procesorem Intel Core 2 Duo SU9400 s frekvencí 1,4 GHz (FSB běží na 800 MHz), 4 GB paměti RAM, grafickým čipem Intel GMA 4500MHD (pro něj lze vyhradit až 1244 MB paměti) a v neposlední řadě také pevným diskem s kapacitou 500 GB. Výkonnostní charakteristiky vyhovují požadavkům kladeným na pracovní nástroj a notebook se nezalekne ani multimediálního obsahu. Na hry si patrně pořídíte zařízení zcela odlišné kategorie nebo se můžete poohlédnout po některém z dalších notebooků řady Timeline - Acer totiž právě v těchto dnech uvádí na trh také modely s výkonnějšími grafickými čipy řady ATI Radeon.

Se standardní baterií o kapacitě 5800mAh slibuje Timeline 5810T v námi testované konfiguraci vydržet až 9 hodin – alespoň o této hodnotě hovoří oficiální materiály výrobce. V rámci redakce jsme k tomuto údaji zaujali zdravou skepsi a započali s procesem testování v reálném provozu. Uváděná měření jsme pochopitelně prováděli až po několikanásobném nabití a vybití baterie v průběhu asi čtrnáctidenního intenzivního používání produktu, po němž jsme si byli jisti, že výsledky nebudou ovlivněny efektem „baterie v záběhu“.

Přestože jsme se k uváděným 9 hodinám při našich měřeních bohužel nedopracovali, musíme uznat, že testovaný notebook z řady Timeline je skutečně dobře trénovaný vytrvalostní sportovec. Při použití baterie se standardní kapacitou jsme podobné výsledky naměřili zatím pouze u netbooků, jež však disponují o poznání menším displejem a výrazně slabším procesorem. Důraz kladený na nízkou spotřebu u jednotlivých komponent se tedy výrobci vyplatil a notebook ve výsledku přináší skutečně zajímavé hodnoty výdrže, což pochopitelně ocení zejména ti uživatelé, kteří jej používají v terénu a ne jako náhradu desktopového PC.

První z testů výdrže, který jsme provedli, spočíval v běžné kancelářské práci s počítačem zapojeným v malé síti (byl aktivován úsporný mód). Abychom toto měření učinili poněkud atraktivnějším, postavili jsme proti Aceru domněle vyrovnaného protivníka – zánovní notebook nejmenované značky s úhlopříčkou displeje 15,4 palce a totožnou  kapacitou baterie. Zatímco Acer Timeline po dvou hodinách provozu v testovacím provozu ukazoval stav baterie 75%, druhé testované zařízení se již pro nedostatek energie vypnulo.  Celkový naměřený čas výdrže v tomto případě dosáhnul hodnoty 7 hodin a 40 minut.

Druhý test byl zaměřen na přehrávání filmové smyčky z pevného disku počítače – zvuk byl přehráván ve sluchátkách, aktivovali jsme úsporný mód. V tomto případě jsme dosáhli výdrže 6 hodin a 6 minut. A konečně poslední test probíhal v režimu „plného výkonu“ – přehrávání výpočetně náročné HD filmové stopy s maximálním jasem displeje a hlasitostí reproduktorů – zde jsme naměřili výdrž 3 hodiny a 13 minut.

Verdikt:

Dle našeho názoru se nejedná o revoluci v oblasti notebooků v pravém slova smyslu, jak ji ohlašoval výrobce na tiskové konferenci, jde však o slušný krok směrem vpřed v evoluci této kategorie produktů. Troufáme si tvrdit, že notebook s totožnými charakteristikami kombinace velikosti displeje, výkonu a výdrže na baterie žádný jiný výrobce v současnosti nenabízí (otázkou však zůstává, jak dlouho zůstane tato věta pravdivá). Náš dobrý dojem mírně kazí pouze nepříliš povedená klávesnice a chybějící zámek víka displeje.

ICTS24

Zapůjčil: Acer

Hodnocení: 80%