Hlavní navigace

Recenze: Acer Aspire TimelineX 3820TG

21. 9. 2010

Sdílet

Notebook s označením Acer Aspire 3820TG pochází z nové série TimelineX, jež nahradila předchozí sérii Timeline.

Notebook s označením Acer Aspire 3820TG pocházejí z nové série TimelineX, jež nahradila předchozí sérii Timeline, přičemž však zůstaly zachovány veškeré výhody série předešlé (tenké tělo, nízká hmotnost, dlouhá výdrž a příznivá pořizovací cena). Navíc však přibyl výkon na úrovni běžných notebooků. Za cenu pohybující se okolo 20.000 Kč včetně DPH Vám bude dopřána přepínatelná grafika střední třídy, výkonný procesor Intel Core i5 a harddisk slušné kapacity.

Povrch námi testovaného modelu byl tvořen broušeným kovem černé barvy na vnější straně víka a stejným kovem šedého odstínu na vnitřní straně víka pod klávesnicí. Tento materiál je jistě dobrou volbou, jelikož v porovnání s leštěnými plasty, které ohraničují klávesnici notebooku, nezanechává na sobě otisky prstů. Lesklý plast se bohužel nevyhnul ani rámečku kolem displeje, nicméně vzhledem k decentním tvarům a kompaktním rozměrům hodnotíme celkový vzhled velice pozitivně. Totéž se bohužel nedá říct o napájecím adaptéru, který nás poněkud  zklamal svými velkými  rozměry i hmotností.

Acer Aspire 3820TG Timeline X

Co se týče kvality použitých materiálů, neshledali jsme ani při dlouhodobějším užívání  přístroje (v úhrnu cca 4 - 5 měsíců) žádný vážnější nedostatek. Notebook nevykazoval výrazné prohýbání ani při výraznějším tlaku na povrch a navíc snese i manipulaci za roh přístroje při otevřeném víku přístroje. Klouby víka jsou zapuštěny v těle notebooku, což pozitivně přispívá k celkovému vzhledu a přitom nabízí velice slušný maximální úhel otevření (cca 150°).

Výbava se nijak nevymyká ostatním notebookům dostupným na trhu - na přední straně se nachází pouze čtečka karet a 3 indikační diody. Levý bok nabízí 2x USB port a LAN konektor, zbytek se nachází na pravém boku: konektor pro napájecí adaptér, HDMI a VGA výstup, USB port a výstupy zvukové karty. Ve výbavě tedy nenajdeme eSATA či ExpressCard konektory, ale rovněž bychom marně hledali optickou mechaniku, jež zde musela ustoupit druhému chladícímu okruhu.

Klávesnice vyplňuje v podstatě celou šířku těla notebooku a tudíž nabízí relativně větší klávesy a v porovnání s mnoha dalšími modely na trhu i pohodlnější psaní. Rozložení jednotlivých kláves zůstává charakteristické pro notebooky tohoto výrobce, konkrétně jde o zmenšené kurzorové šipky, které jsou ale naštěstí odsazeny do pravé části klávesnice. Pravý Shift nabyl výrazných rozměrů, to samé se bohužel nedá říci o jeho levém „kolegovi“. Dalším nedostatkem je absence multimediálních kláves, na liště pod displejem lze po levé straně nalézt pouze vypínač a 3 stavové diody, na straně pravé je to tlačítko PowerSmart, které notebook přepíná do režimu s nižší spotřebou.

Touchpad notebooku není ve svém provedení ničím zajímavý; mírně zapuštěná snímací plocha a dvě tlačítka skrytá jedním kusem plastu. Společnost Synaptics však v nastavení touchpadu přichází se zajímavou funkcí momentum, která se dá charakterizovat jako ovládání pomocí trackballu a může tak šetřit namáhané zápěstí. Samotné ovládání touchpadu je příjemné díky dobré odezvě a hladké dotykové ploše.

Displej není nikterak úžasný, na druhou stranu hravě zapadne mezi standard ve své kategorii a postačí na kancelářskou práci, prohlížení webových stránek či občasné zhlédnutí filmu. LED diodami podsvícený 13“ displej s poměrem stran 16:9 se může pochlubit HD ready rozlišením (1366x768) a leštěnu povrchovou úpravou, jež má mírně pozitivní vliv na sytost barev. Podsvícení displeje nabízí 9 stupňů regulace, avšak pozorovací úhly nelze zařadit mezi hlavní přednosti tohoto přístroje.

Acer Aspire TimelineX 3820TG

Model 3820TG se ovšem může pochlubit dvěma grafickými kartami, které lze přepínat přímo za běhu systému. Integrovaný grafický procesor Intel GMA HD je tedy obohacen o posilu v podobě čipu ATI Mobility Radeon HD5650, který lze se svými parametry (1GB paměti, 128bit, DDR3 a 800MHz) zařadit mezi oblíbené dedikované grafické karty používané v současnosti u jiných notebooků. Při provozu s napájením ze sítě pracuje čip ATI, při napájení z baterie přebírá práci integrovaný čip Intel. Existuje však možnost kdykoliv zvolit jiný čip, a to zmáčknutím již zmiňovaného tlačítka PowerSmart.

Ačkoliv se čip od společnosti ATI může pochlubit lepší podporou moderních formátů, obě grafické karty by měly být schopné přehrávat dvě videa v HD rozlišení 1080p. Celkový grafický výkon lze hodnotit jako příjemné překvapení, a tak na tomto notebooku nebudete mít problém ani s hraním moderních počítačových her, samozřejmě s omezenou mírou detailů.

Co se multimediální výbavy tohoto notebooku týče, je potřeba zmínit kvalitativně průměrné vestavěné reproduktory, které se však mohou pochlubit vyšší maximální hlasitostí, dále 1.3Mpix webkameru a mikrofon. Ten je  dle našeho názoru umístěn poněkud nešťastně v pravé přední části těla přístroje, což v důsledku znamená, že otřesy při psaní ruší pořizovanou nahrávku.

Acer Aspire TimelineX 3820TG

Vzhledem k absenci optické mechaniky vznikly uvnitř malého těla dva samostatné chladící okruhy, a to zvlášť pro procesor a grafickou kartu. To se samozřejmě velice pozitivně projevilo na nižší míře zahřívání přístroje a při kancelářské práci tedy není problém umístit notebook na klín. Ventilátor procesoru se spouští jen nárazově a je téměř neslyšitelný. Větší kapacita pevného disku způsobuje mírný hluk, který je ale stále v normálu. Pokud přepneme grafickou kartu na dedikovanou, spustí se i druhý větrák, který pak pracuje v pravidelných intervalech. Nicméně i tak hodnotíme celkový provozní hluk velice pozitivně, už jen kvůli tenkému designu a malým rozměrům celého notebooku.

Výdrž baterie se u námi testovaného kusu pohybovala kolem hodnoty přesahující hranici 6,5 hodin (při mírném využití přístroje pro psaní textu), přičemž se zvyšováním zátěže adekvátně klesala. S přihlédnutím k výkonnosti notebooku tento výsledek hodnotíme jako velmi dobrý.

Verdikt:

Závěrečné hodnocení tohoto přístroje vyznívá celkem jednoznačně v jeho prospěch. Nedostatky v podobě rozmístění USB portů a lesklých plastů okolo displeje jsou zde přebity jinak velice solidním zpracováním, příjemnou klávesnicí, tichým a účinným chlazením a především celkovým vysokým výkonem v tak malém těle přístroje. Nezbývá tedy než Acer Aspire TimelineX 3820TG doporučit, jelikož nabízí výborný poměr mezi mobilitou, výkonem a cenou.

Hodnocení: 85%

CS24

Cena: cca 19 500 Kč

Zapůjčil: Acer