Hlavní navigace

Recenze: Acronis True Image 2018

17. 5. 2018

Sdílet

 Autor: Acronis
Německá firma Acronis je v oblasti zálohování dobře známá, koneckonců programy si můžeme pamatovat již z roku 2003. Program True Image, který v nové verzi získal označení 2018, ale nabízí mnohem víc.

Od počátku si všimneme nového rozhraní, takže se nelekne ani začátečník, naopak, bude od prvního kroku vědět, jak na to. Ovládání ale může vychnutnat nejen ten, co využije maximální automatizaci, takže si disk zálohuje jedním nastavením, ale i ti pokročilejší, kteří si chtějí opečovat každý krok osobně.

True Image nabízí ochranu počítače proti nejrůznějším selháním, ať už se jedná o napadení virem nebo třeba o katastrofické selhání pevného disku. Program prostě udělá identickou kopii pevného disku, takže nepřijdeme ani o data, ani o programy. Nová verze má celkem pochopitelně řadu vylepšení. Mezi ně patří posílené zálohování na cloud a hlavně synchronizace. Jednoduše se klepneme na adresář, který chceme synchronizovat, potom si najdeme kam a už to jede samo.

Dalším vylepšením je zlepšená podpora NAS (Network Assisted Storage). Místo pracného prohrabávání v síťových adresářích ve snaze najít patřičnou periferii NAS, program ji najde sám. Tohle sice využije spíš firemní ajťák, ale je dobré, že tento nástroj dostaneme do ruky. Novinkou je i ochrana proti ramsomware. Může se to hodit ve chvíli napadení, protože zálohovaná data budou v bezpečí. Celá aplikace funguje tak trochu jako firewall. Nová možnost je také aplikace Conversion to Virtual Machine, umožňující použít existující zálohu jako virtuální počítač.

Zálohování bylo opět výrazně posíleno – aplikace Acronis Nonstop Backup jede v pozadí a umožňuje cestu zpátky, takže si můžeme vybrat specifický den nebo hodinu. Recovery Disk podporuje USB 3.0, GTP a všechno ostatní, co můžeme reálně dostat do ruky. Jelikož je program plně integrován s Windows 10, můžeme zapomenout na zálohován pomocí Windows. Možnost výběru komprese je samozřejmostí.

Obnovování je ještě jednodušší – celý systém Windows lze obnovit zmáčknutím F11. To probudí utilitku Acronic Startup Recovery Manager, ten si automaticky najde systémové soubory a začne obnovu. Výhodou je i rychlost, neboť firma využívá velkou síť serverů uložených po celém světě.

Cena je poněkud komplikovanější. Za 50 dolarů dostaneme program bez cloudového prostoru. Pokud si pořídíme roční licenci za 40 dolarů, dostaneme k tomu 500 GB prostoru. Třetí možností je dvouletá licence za 60 dolarů, ale jen s 50 GB cloudu. Jednotlivé verze se navíc liší úrovní firemní podpory. Chápu, že roční licence mohou být z firemního hlediska cestou ke zlatému dolu, ale samotným zákazníkům to akorát tahá peníze z kapsy.

Verdikt

V každém případě se jedná o kultivovaný a léty vyladěný software, který se v nové verzi dočkal solidních vylepšení. Každý, kdo to se zálohováním počítače myslí vážně, by měl o pořízení tohoto programu přinejmenším uvažovat.

 

Pro: Výtečný a rychlý program pro zálohování a obnovování pevného disku

Proti: Komplikovaná cenová politika

Celkem: 80 procent

Výrobce: Acronis

Cena: asi 1 000 Kč/licence 1 PC (zdroj: Heureka.cz, 17. 5. 2018)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.