Hlavní navigace

Recenze: Acronis True Image Home 2011

2. 2. 2011

Sdílet

Letošní verze každoročního update programu Acronis True Image Home se nese ve znamení transformace jeho ovládání, díky čemuž se tento software pro tvorbu obrazů disku stává velmi intuitivním i pro nezkušené uživatele.

Letošní verze každoročního update programu Acronis True Image Home se nese ve znamení transformace jeho ovládání, díky čemuž se tento software pro tvorbu obrazů disku stává velmi intuitivním i pro nezkušené uživatele. Přestože jsou některé prvky rozhraní True Image Home 2011 stále poněkud matoucí, v globále už se rozhodně nejedná o labyrint pro geeky, jakým byly předchozí verze.

Když program zapnete, můžete si vybrat ze tří možností: zálohovat kritická data, použít zálohovacího asistenta nebo jít na hlavní obrazovku. První možností provedete kompletní zálohu systémové sekce disku plus všech důležitých dat v jednom kroku; ve druhé možnosti se vás asistent před samotnou zálohou zeptá na pár otázek; a nakonec přichází třetí možnost s tradičními volbami a funkcemi, známými z předchozích vydání software. Je to plná, přírůstková a rozdílová záloha a zálohování podle souborů, stejně jako šifrování. Program podporuje také plánované zálohování, nonstop zálohování v pětiminutových intervalech a zálohování pomocí služby výrobce zvané Online Backup. Ceny za online uchování dat začínají na pěti amerických dolarech měsíčně za 25 GB prostoru. Obnovení zálohy na druhém zařízení potom vyžaduje rozšířenou a pochopitelně dražší verzi programu True Image Home 2011 nesoucí označení Plus Pack.

Většina nových funkcí je velice skromných, nicméně dohromady přispívají k celkové jednoduchosti aplikace. Jako nejzajímavější z nových služeb se jeví nonstop záloha jednotlivých souborů a složek (dříve software zvládal tímto způsobem zálohovat pouze celé oddíly). Co se týče záchranného disku, je nyní podporován i standard USB 3.0. Vylepšená integrace s Windows 7 vám umožní nahradit programem True Image interní zálohovací software Windows Backup a přistupovat k True Image přes ovládací panely. V časovém přehledu jsou zobrazeny všechny operace, které program v konkrétním systému provedl. Plánovač vám umožní probudit systém ze spánku či režimu hibernace.

Všechno pro má i své proti. True Image není výjimkou. Do minulého vydání nebyl schopen otevřít obraz starší než dvě verze zpět. Nejnovější update to sice zvládá, nicméně stále nepovažuje disky formátované v systému FAT32 za plnohodnotné pro umístění zálohovaných souborů. Za tímto účelem podporuje pouze oddíly NTFS.

Verdikt

Acronis významně vylepšil uživatelské rozhraní True Image, jeho verze pro rok 2011 je mnohem přívětivější než předchozí vydání. Program je celistvý a vyvážený, nicméně nové funkce nenadchnou tak jako ty přidané do loňské verze. Takže pokud vlastníte True Image Home 2010, možná bude pro vás lepší počkat, co nabídne rok 2012. Pro nové uživatele je však True Image Home 2011  (společně se Symantec Norton Ghost 15) jednou z nejlepších voleb mezi zálohovacím software, který je v současnosti dostupný na trhu. Je také prvním programem, jehož obnovovací disk podporuje USB 3.0. Ocenit musíme rovněž plnou lokalizaci do češtiny.

Hodnocení: 80%

Klady

+ Vytváří skryté oddíly pro obnovení
+ Tvorba obrazů z Windows či z obnovovacího disku

Zápory

CS24

- Stále poněkud komplikované uživatelské prostředí

Cena: 1133 Kč (839 Kč Plus Pack)