Hlavní navigace

Recenze: Adobe Acrobat XI přináší revoluční změny

14. 11. 2012

Sdílet

 Autor: Adobe
Adobe Acrobat ve své jedenácté verzi přináší další nesporný důkaz o tom, že se své pozice stálice pro oblast vytváření PDF souborů drží zuby nehty a držet bude i nadále. Jaké změny sebou „jedenáctka“ přináší?

Adobe Acrobat, alespoň v podobě Readeru pro čtení PDF souborů, má na počítači snad každý. Kdo to myslí s prací vážně, bude mít i nějakou verzi Acrobatu. A právě na ty míří nejnovější jedenáctá verze. Co si budeme povídat, Acrobat je základním kamenem stále populárnějšího formátu PDF, a i když ten dnes zvládne zpracovávat kdejaký software, stále to není ono a originál je prostě originál. Program to rozhodně není levný, takže se podívejme na to, jestli má cenu rozbíjet rozbít prasátko.

Pravdou je, že na verzi XI firma Adobe rozhodně zapracovala a podařilo se jednotlivé procesy výraznou měrou zjednodušit. Takový krok kupředu jsme u Acrobatu neviděli už dlouho. Snad poprvé lze říci, že editace textu je jednoduchá téměř stejně jako u textového editoru. Stejně tak se zpříjemnilo dříve neohrabané slučování jednotlivých stránek do jednoho souboru. Dále se zlepšila práce s elektronickým podpisem, kterou teď zvládne nejen počítač, ale také tablet a smartphone. V nabídce jsou dvě verze: XI Pro (449 dolarů) a XI Standard (299 dolarů), přičemž verze Pro obsahuje navíc nástroje určené především pro grafické designery.Na první pohled stejný program jako verze X.

Dalším krokem vpřed je možnost webové tvorby formulářů. Ne že bychom nemohli pracovat tradičně, ale nástroje pro práci s formuláři jsou prostě robustnější než dříve. Některé jsou určeny pro práci přímo z programu, jiné fungují i ve chvíli, kdy Acrobat neběží. Jedná se o nástroje FormsCentral a EchoSign. První vytváří a edituje formuláře, druhý potom posílá formuláře pro elektronický podpis. FormsCentral je drobně zmatený termín, protože vlastně existují dvě stejnojmenné aplikace – jednou je cloudová služba, druhou otevíráme přímo z Acrobatu a vytváříme s její pomocí formuláře dostupné ostatním přes cloud.

EchoSign je, poněkud zjednodušeně řečeno, služba pracující s digitálním dokumentem, jeho distribucí a podpisem. Tohle můžeme dělat prakticky na každé platformě, včetně těch běžících na iOS a Androidu. Elektronický podpis je zatím spíše výhradou velkých firem, ale až to chytne ten pravý švunk, budeme rádi, že máme jedenáctku.

Od Acrobatu roky neočekáváme nic jiného než neohrabanou a komplikovanou práci se soubory. Pravdou je, že pro obyčejného uživatele Readeru je Acrobat velkou neznámou, pro grafika je ovládání snadno pochopitelné. Jedenáctka změnila opravdu hodně, což ale neznamená, že staré triky jsou pryč. Dřívější snaha měnit nástroje pro grafický design vzala za své, na to má dnes Adobe InDesign. Nová verze se soustředila zejména na záplavu nových nástrojů zahrnujících nástroje od možností editace až po cloudové služby.Práce s textem je hříčkou, na rozeznání fontů můžeme stále zapomenout.

Již zmiňované propojení souborů získalo možnost Combine Files, která zvládne opravdu nečekané věci. Jejím prostřednictvím teď můžeme přidat do PDF téměř cokoliv, včetně audio a videozáznamu. Navíc lze velké dokumenty „otevřít“, jednotlivé segmenty vyjmout a přetáhnout do PDF, aniž bychom museli základní dokument nějak editovat. Přidávat můžeme dokonce celé adresáře, program nám pak automaticky vybere pouze formáty PDF.

Již naznačené editování souborů je konečně příjemné. Trvalo to až do jedenáctky, ale konečně jsme se dočkali. Všechny dokumenty obsahující text a obrázky je možné otevřít a editovat. Program rozezná textbox, takže při odstranění kusu textu se text automaticky zarovná. Acrobat stále ještě vyhledá nejbližší font místo toho, aby renderoval co nejpodobnější náhradu, ale jinak to nejspíš nejde. Neohrabaný nástroj Typewriter je nahrazen plnohodnotnou aplikací, která je navíc neporovnatelně rychlejší.

Dalším krokem kupředu je export do jiných formátů, ať už se jedná o PowerPoint, Excel, Word nebo web. A kam exportujeme, tam můžeme v nativním formátu editovat. Naprosto dokonale to nefunguje, ale chyb není zase tak mnoho, a zřejmě záleží na původu souboru, tj. soubor z PowerPointu převedený do PDF a zpět do PowerPointu bude k chybám méně náchylný než ten, který cestoval po ose Word-PDF-PowerPoint.

Verdikt

Díky revolučním změnám nepochybujeme o tom, že se verze XI rychle stane nejprodávanější verzí Acrobatu. Program nezvládne úplně všechno, ale zcela určitě je nejstabilnějším a nejrobustnějším programem pro práci s formátem PDF. Ocenění PC WORLD TOP PRODUKT 2012 není třeba dále obhajovat.

 

Hodnocení: 95 %

Pro: Výrazně zjednodušené ovládání

Proti: Masivní množství nástrojů činí navigaci mírně zmatenou

 

ICTS24

Cena: od 6000 Kč

Výrobce: Adobe

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.