Hlavní navigace

Recenze: Adobe Audition 3.0

20. 2. 2009

Sdílet

Adobe Audition je profesionální program pro digitální úpravu audio souborů. Disponuje nepostradatelnými nástroji pro techniky, jakými jsou nahrávání a mastering, což ocení muzikanti nebo například soudní znalci.

Adobe Audition 3.0

Od chvíle, kdy společnost Adobe v roce 2003 koupila program Cool Edit Pro od Syntrillium Software  a přejmenovala ho na Audition 1.0, dochází neustále k přidávání nových funkcí a ke zdokonalování rozhraní. Dnes už se produkt podobá ostatním profesionálním nástrojům Adobe, jakým je například Adobe Premiere pro zpracování videa.

Verze 3.0 přináší široké možnosti integrace virtuálních nástrojů, nabízí rozhraní pro více stop,  nemohou chybět ani nové efekty a smyčky. Už Cool Edit umožňoval práci s vícekanálovými audio soubory, v Audition 3.0 však došlo k rozšíření až na zvuk prostorový, což se hodí při mixování soundtracků k filmům. Dokonce i bez jednotlivých přívodních kanálů prostorového zvuku dokáže program vytáhnout informace o jednotlivých fázích ze stereo nahrávky, a všech šest kanálů z nich odvodit.

Kromě obyčejného, tedy časově lineárního, vyobrazení audio křivek, nabízí Audition několik grafických zobrazení, například podle spektrální frekvence. Mezi zásuvnými efekty najdeme prostředky pro redukci šumu, které však musejí být používány spíše rozvážně, aby nahrávka po výsledné úpravě nepůsobila slabě nebo nebudila mechanický dojem.

adobe audition 3.0

Cool Edit býval vždy o krok napřed před ostatními, a to zejména díky vysoce kvalitnímu převodu vzorkovací frekvence a schopnostem vyhlazování křivek. U Audition 3.0 je převodu vzorkovací frekvence dosaženo předběžným a následným filtrováním, které slouží ke zredukování nechtěného roztřepení u zakřivení.

I když není uživatelské rozhraní tak docela intuitivní, považujeme Audition 3.0 za poměrně snadno ovladatelný. Při výběru těch správných nástrojů a palet pro určité úpravy vám totiž pomáhají přednastavená pracovní pole. Pokud používáte 64-bitová Windows Vista se Service packem 1, dejte si při instalaci Audition 3.0 pozor, je totiž nutné aplikovat další záplaty.

Verdikt:

Audition rozhodně nepatří k nejlevnějším programům pro editaci audio souborů na trhu, ale zároveň nabízí vysokou kvalitu zpracování a širokou plejádu možností.

Hodnocení: 80%

Systémové požadavky:

Windows XP/Vista;
1GB RAM;
700MB volného místa (plus 5.5GB pro audio klipy);
DVD-ROM

CS24

Cena: od 349 USD (7500 Kč)

TIP: Trial verzi produktu můžete po krátké registraci stáhnout zdarma přímo na webových stránkách Adobe.