Hlavní navigace

Recenze: Adobe Lightroom 3

27. 7. 2010

Sdílet

Stále více a více lidí má zájem o fotoeditaci. Film už používá jen pár zarytých profesionálů a fotografie si upravuje jak profesionální uživatel, tak i naprostý amatér:

Stále více a více lidí má zájem o fotoeditaci. Film už používá jen pár zarytých profesionálů a fotografie si upravuje jak profík, tak i naprostý amatér: Tomu pochopitelně odpovídá i nabídka programů – od těch zdarma, až po ty skutečně profesionální, jejichž robustnost bez komplexního návodu nikdy nevyužijeme a ještě se kvůli vysoké ceně při nákupu finančně zruinujeme. A potom samozřejmě existuje záplava softwarů, které se nacházejí někde uprostřed a každou novou verzí dělají malinký krůček směrem od amatérů k profíkům.

Program Lightroom je trochu jiný. Špičkový program mělo Adobe v podobě Photoshopu již předtím, a tak se pokusilo objevit kolo jinak. Nejvhodnější charakteristika by tedy nejspíš zněla "program, který amatérům umožňuje editovat jako profesionál".

Adobe Lightroom 3

Trojka sice na první pohled vypadá stejně jako její předchůdce, ale není to pravda, program je od základů přestavěn. Co zůstalo, je poněkud neohrabaná práce s knihovnami. Pokud totiž chceme pracovat s jedinou fotografií a využijeme k jejímu otevření funkci Import, program nám v podstatě nabídne jen archivační kroky. Pro skutečnou fotoeditaci musíme nejdříve otevřít knihovnu (a je jedno, zda v ní bude jeden obrázek nebo 5 000), teprve potom se dostaneme ke skutečné práci. Nějakou logiku to zřejmě má, ale ani u třetí verze programu jsme na ni nepřišli.

V každém případě platí, že trojka působí výrazně rychlejším dojmem nežli předchozí verze, i když i novinka je z pohledu  požadavků na CPU poněkud nenasytná. A stejně jako dřív, i  dnes se soustředí na maximální podporu formátů RAW. Práci s tímto formátem má tento program doslova geneticky zakódovanou.

Adobe Lightroom 3

Změn k lepšímu nalezneme opravdu hodně. Začínají již u importu, kde se objevila funkce Zoom, umožňující přehodit do knihoven jen opravdu ostré fotografie. Výrazně byly posíleny fukce Zaostřování a odstraňování šumu. Pokud často fotíme v RAW na vysoké ISO, už jen tato funkce bude stát za to, abychom si Lightroom 3 koupili.

Pochválit nutno také korekci objektivů, především těch širokoúhlých. Musíme ale mít objektivy podporovaných firem, tj. Canon, Nikon a Sigma. Pokud máme objektivy jiných firem, nemusíme zase tak moc litovat, neboť Adobe nabízí aplikaci (a to prosím zdarma), díky níž si můžeme sami vytvořit profil objektivů a ještě je pak sdílet na internetu.

Výrazně se zlepšila příprava slideshow, kterou teď lze importovat jako videosoubor, navíc doplněný o zvuk. Můžeme si pohrát i s velikostí, takže lehce připravíme slideshow jak pro DVD, tak i pro Facebook. Některé potěší i přímá možnost exportu vzniklého dílka na populární portál Flickr.

Práce s tiskem byla sílou programu již dříve, trojka se navíc dočkala dalších vylepšení. Vytištění stránky, kde bude několik fotografií různých velikostí je hračkou, což nejenže nabídne zajímavě vypadající stránku, ale ještě šetří drahý fotopapír. Připomenout nutno i možnost vkládání vodoznaků, upravit si můžeme nejen text či grafiku, ale také umístění, velikost a opacitu.

Úplně všechno ještě dokonalé není, s nástroji pro opravu chromatických aberací jsme nijak mimořádně nadšeni nebyli a tento nástroj toho příliš neopraví. Chápeme, že nejnovější DSLR příliš velké chromatické chyby nedělají, ale každý máme zásobu digitálních fotografií ze starší doby a tady nás Lightroom molžná spíše zklame.

Verdikt:

Program není z nejlevnějších, což ostatně platí o všem, co pochází z dílny Adobe, takže překvapen bude jen někdo skutečně naivní. Další pravdou je i to, že řada nástrojů je společných s nejnovějším Photoshopem, takže se může objevit otázka, zda se máme s koupí namáhat. Odpověď není nejjednoduší, nicméně platí, že pokud máme CS5, tak Lightroom zřejmě potřebovat nebudeme. Stejně tak by chybu udělal ten, kdo hledá fotoeditor plný převodů fotek na kubistickou malbu nebo desítky pološílených filtrů. Na druhou stranu ale nebudeme zahlceni doslova stovkami možností, které Photoshop nabízí, takže jestli chceme s minimem práce editovat fotografie tak, že vypadají jako z dílny profíka, Lightroom je programem pro nás.

Klady: Program, s nímž amatér pracuje jako profík
Zápory: Nevalná oprava chromatických aberací

Hodnocení: 85%

Cena: cca 7000 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.