Hlavní navigace

Recenze: Adobe Lightroom 4 - jde to i jinak a přitom skvěle

25. 4. 2012

Sdílet

Fotoeditorů dnes existuje takové množství, že by s nimi šlo zastavit Vltavu. V poslední době se navíc začínají podobat jeden druhému více, než je příjemné. Jen málokterý fotoeditor se vydal vlastním směrem. A jedním z nich je právě Lightroom od Adobe. Kam to dotáhnul ve své čtvrté verzi?

Firma Adobe měla v podobě Photoshopu špičkový fotoeditor už dávno, v podobě Elements potom menšího bratříčka, takže když se firemní stratégové rozhodli hodit na trh třetí progam, bylo jasné, že na to musí přece jenom trochu jinak. A hned od samého začátku se uživatelé rozdělili na dva tábory – jeden program proklíná do posledního kolene, druhý je z výsledků nadšen a na Lightroom nedá dopustit.

Při instalaci pravděpodobně narazíte na první problém. Pokud jsme Lightroom nikdy neměli, můžete být v klidu, ale tak u poloviny lidí způsobí starší verze "drobný" problém - program se nespustí. Řešení sice není složité, ale jelikož o tom Adobe ví již od verze 3.6, je něco takového ponechat i ve verzi 4 více než nehorázné, protože kdo má chuť a čas trávit hodinu brouzdáním a hledáním po nejrůznějších fórech?

Editujeme

Ani pak nemáme vyhráno, již dříve neohrabaná práce s knihovnami je v nové verzi ještě neohrabanější. Lightroom 4 je totiž v podstatě program pro práci s katalogem fotografií poněkud nesystémově spojený s editorem. Tady ovšem nefunguje klasické hledání fotografií, jak jsme na ně ze všech ostatních programů zvyklí. Musíme si totiž nejdříve vytvořit katalog, do něj pak můžeme nacpat fotografii (jednu či několik tisíc) a teprve potom s ní můžeme dále pracovat. Pokud jsme poctivě všude přidělovali tagy, hvězdičky a popisy, budeme na koni, ale pro všechny ostatní (nebo pro ty, co právě potřebují editovat jedinou fotografii) je to nebetyčný opruz. Pokud totiž chceme pracovat s jedinou fotografií a využijeme k jejímu otevření funkci Import, program nám v podstatě nabídne jen archivační kroky.

Když už se ale dostaneme k samotné fotoeditaci, poznáme, že změn k lepšímu bude dostatek. Samozřejmostí je podpora geotaggingu pomocí modulu využívajícího Google Maps, což můžeme manuálně dělat i v případě, že tento systém náš fotoaparát nepodporuje. Hlavní změnou je využití konventoru formátu RAW Process Version 2012 (ten využívá také plug-in Adobe Camera Raw), který přináší změny v designu i kalibraci celého modulu Develop. S tím zmizely některé aplikace jako Recovery, Fill Light nebo Brightness a místo nich máme Highlights, Shadows, Blacks a Whites. Díky změněné kalibraci jsou tak dnes efekty účinnější.Příprava webové galerie

Silně posíleny byly i finální práce, od vzniku nejrůznějších slideshows až po tvorbu fotoalb. Slideshow můžeme importovat jako videosoubor, navíc doplněný o zvuk. Můžeme si pohrát také s velikostí, takže snadno připravíme slideshow jak pro DVD, tak pro Facebook. Mnohé potěší i přímá možnost exportu vzniklého dílka na populární portál Flickr. Zajímavá je také možnost převést fotografie z RAW do DNG, což zrychlí prohlížení v modulu Develop až osmkrát.

Novinkou je aplikace Book, se kterou můžeme graficky designovat a upravit grafiku či obal pro knihu. Vedle ukládání do PDF je zde i přímé propojení s populární službou Blurb, využívanou pro vydávání knih vlastním nákladem. Další novinkou je i značná podpora videozáznamu. Chválit nutno také korekci objektivů, především těch širokoúhlých.

Úplně všechno dokonalé bohužel není, s nástroji pro opravu chromatických aberací jsme žádnou díru do světa neudělali a od minulé verze žádný výrazný pokrok nezaznamenali. Je jasné, že nejnovější DSLR nedělají příliš velké chromatické chyby, ale každý máme přeci zásobu digitálních fotografií ze starší doby. Zapomenout nemůžeme ani na nečekané snížení ceny na 149 dolarů, což je pro Adobe cena přímo lidová.

Verdikt

TOP PRODUKTV každém případě se jedná o výrazná vylepšení, takže pokud se nám líbila trojka, měli bychom sáhnout po čtyřce. Je jasné, že pokud máme k fotoeditaci CS5 a umíme s ním, tak Lightroom tak úplně nepotřebujeme. Stejně tak to není program pro ty, kteří touží z fotografie udělat akvarel nebo kaleidoskop. Pokud ale zvládneme nepříjemně neintuitivní import a práci s katalogem, získáme software, který umožní výtečně editovat fotografie s minimem práce, a za to patří čtvrtému Lightroomu ocenění TOP PRODUKT.

 

Hodnocení: 90 %
Pro: Jednoduchá fotoeditace s profesionálními výsledky
Proti: Nepříjemná práce s importem

CS24

 

Výrobce: Adobe
Cena:
149 amerických dolarů (cca 2 800 Kč)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.