Hlavní navigace

Recenze: Adobe Photoshop Elements 8

28. 11. 2009

Sdílet

Přicházet každým rokem s novou verzí programu, který se postupně propracoval k velice solidní kvalitě, není ničím jednoduchým.

Recenze: Adobe Photoshop Elements 8

 

Přicházet každým rokem s novou verzí programu, který se postupně propracovává k velice solidní kvalitě, není jistě jednoduchým úkolem – a Photoshop Elements 8 může sloužit jako dobrý příklad. Program není a nikdy nebyl ničím jiným nežli naředěnou verzí vlajkové lodi Adobe se jménem Photoshop, což však v tomto případě vůbec není vůbec na škodu.

Zřejmě nejzajímavější vylepšení v osmé verzi představuje automatický analyzátor. Ten začne fungovat už při importování fotografií a označí je různými štítky v několika kategoriích. Jedná se o takzvané „smart tags“. Díky nimž pak mezi obrázky můžete snadno rozlišovat na základě kvality (vysoká, střední, nízká) nebo ostrosti, expozice, počtu obličejů na fotce apod.

 

Adobe Photoshop Elements 8


Ale co více – automatický analyzátor dokáže dokonce rozpoznávat obličeje a přiřazovat je k určitým jménům. Čím více budete fotky označovat jmény konkrétních lidí, tím lépe je program bude rozpoznávat. A to i tehdy, pokud mezi jednotlivými fotografiemi uplynula delší doba a dotyčná osoba zestárla, změnila účes, případně svou tvář obohatila o jiné doplňky, jako jsou tmavé sluneční brýle. Tato funkce sice v praxi nefunguje dokonale, ale i tak se jedná o velmi užitečného pomocníka při třídění fotografií.

Photoshop Elements je šikovně propojen s dalším programem od Adobe, který se dá označit za sesterský a zabývá se namísto fotografií videem – Premiere Elements. Ostatně také Photoshop Elements dokáže pomocí automatického analyzátoru přiřadit štítky k videím a zároveň je umí utřídit v Organizátoru. Přímo z Photoshop Elements je můžete také spustit a upravovat, ovšem to už jen za předpokladu, že máte současně nainstalovaný také program Premiere Elements.


Databáze Organizátoru je velmi flexibilní a lze ji zálohovat, sdílet nebo dokonce synchronizovat s dalšími počítači, pakliže je na nich program také nainstalován. Lze tak učinit přes stránku Photoshop.com, kterou Adobe zřídilo právě pro sdílení a další komunitní funkce. S pořízením Photoshop Elements 8 získáte také členství a prostor o velikosti 2GB, kam si své fotografie můžete ukládat. Když si připlatíte, získáte prémiové členství, prostor 20 GB a přístup k nejrůznějším tutoriálům či šablonám.

Přímo v Organizátoru najdete celou řadu nástrojů pro rychlou opravu fotografií, které nejsou nasnímány tak dokonale, jak si představujete. Nejrůznější opravy lze nakonfigurovat i pro klávesové zkratky, a provádět je tak vskutku svižně. Základní „chytrá oprava“ může provést nejpodstatnější zákroky pro zvýšení kvalitu fotografie zcela automaticky. Dále už můžete vybírat z dalších kroků editace, jež se týkají barvy, kontrastu, detailů či červených očí. Dají se tak například dokonale vybílit zuby nebo zahalit oblohu do azurové modré, ještě krásnější, než jaká byla v momentu focení ve skutečnosti. To vše lze provést v jednom kroku, přičemž program vám následně představí několik návrhů výsledné fotografie, z nichž si lze vybrat podle vlastního vkusu tu nejlepší.

V případě fotografií, které potřebují opravdu speciální péči a automatické opravné procesy jim nestačí, můžete pochopitelně využít rozhraní pro komplexní editaci. To nabízí množství nástrojů a funkcí, přičemž můžeme říct, že se od minula stalo přehlednějším. Jednotlivé panely si zde můžete přizpůsobit vlastním potřebám, podobně jako ve Photoshop CS4.

Milovníky dokonalé expozice jistě potěší nová technologie PhotoMerge. Díky ní je možné ze dvou takřka identických fotek s odlišnou expozicí vytvořit jednu ideální. Chcete mít například maximálně detailní fotografii ze scény, která obsahuje tmavé i světlé oblasti? Není problém ji vyfotit jednou s bleskem, jednou bez blesku a ve Photoshop Elements 8 následně zkombinovat tak, abyste dostali nejlepší možný výsledek. Tady už má automatizační funkce složitější práci, a tak s jejím výsledkem budete spokojeni jen v některých případech. Jindy budete muset sami zasáhnout a vybrat části, které mají být zkombinovány.

 

Verdikt:

Výše uvedená fakta činí z Photoshop Elements 8 výborný software pro pokročilou editaci fotografií, který se hodí jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé uživatele, kteří nevyžadují plnou funkčnost Photoshopu. Vězte však, že rozdíly realizované od předchozí verze mají spíše evoluční charakter a novinku se tak vyplatí koupit především kvůli kvalitnímu štítkování a vylepšenému Organizéru.

 


 

Zapůjčil: Adobe

Cena: 1930 Kč

Klady: Výtečný fotoeditor střední třídy

Zápory: Změny jsou příjemné, ale ne revoluční

Hodnocení: 80%

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.