Hlavní navigace

Recenze: Advanced Encryption Professional zabezpečí soubory

29. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © piai - Fotolia.com
Zmíníme-li šifrování, řada lidí si představí buď geekovitého ajťáka nebo vládního špióna, který se hrbí nad počítačem a kóduje tajné zprávy. A když k tomu přidáme veřejné nebo soukromé klíče, bude většina okolostojících prchat s temným vytím. Jaký je Advanced Encryption Professional a proč z něj nemusíte mít strach?

Software firmy InterCrypto je nástrojem, který by měl většinu bolestivé práce se šifrováním odstranit. Instalace je blesková, pracovní rozhraní má do krásy rozhodně daleko, ale podobné programy si nepořizujeme pro jejich grafickou krásu. K dispozici je ostatně hned 13 skinů, takže si to můžeme vylepšit dle chuti.

Základní funkce jako šifrování, dešifrování nebo příprava SDF funguje jako hodinky, ostatně zbytek utilit (bezpečné mazání, ZIP, šifrování emailu) také. K výběru je hned 17 algoritmů, od 80bitových až po skutečně robustní 2048bitové. K tomu si můžeme zvolit heslo a uvidíme jeho sílu, nebo jej za nás bude generovat program. Pokud chceme něco bezpečně zlikvidovat, funkce bezpečného mazání nabízí algoritmů hned 18. Samotné šifrování můžeme spouštět buď přímo z programu (což asi nikoho nepřekvapí), ale také kliknutím přímo z místní nabídky Windows.

Základní pracovní plocha

Přítomny jsou hned dva generátory hesel, jejich použití je jednoduché, protože pokud si je uložíme na flashku, program si je automaticky najde. A jednotlivé soubory lze ještě chránit dalším heslem, takže pokud někde paměťovou kartu ztratíme, nebude nikomu nic platná. Hesla můžeme vkládat jak přímo z klávesnice, tak i z klávesnice virtuální (tedy pokud jsme skutečně paranoidní). Jen ji najít  v ikonce s dvěma tečkami není nic jednoduchého. Jako doplňková utilitka je zde Private Master, který maže stopy po práci jak operačního systému, tak i browserů Internet Explorer a Firefox.

Na negativní straně nutno připomenout jen spartánskou nápovědu. K programu dostaneme jen klasickou, nijak podrobnou onlinovou nápovědu. Na něco jako FAQ, uživatelské forum nebo onlinový chating si výrobce nehraje.

 

Verdikt

Pokud podobný program skutečně potřebujeme, tak jednoduchostí, dostupnou cenou (49 dolarů) a spolehlivostí bude tento software přesně tím pravým. A za to mu patří ocenění PC World TOP PRODUKT 2012.

 

Celkem: 95 %
Pro: Jednoduché užívání
Proti: Mizivá nápověda

CS24

 

Cena: 49 dolarů (cca 900 Kč)
Výrobce:
InterCrypto

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.