Hlavní navigace

Recenze: Advanced System Care 7 Pro

21. 7. 2014

Sdílet

 Autor: Iobit
U počítačů platí, že uživatele můžeme rozdělit na dvě skupiny – jedni pamatují na všechny základní kroky, od pravidelného skenování až po defragmentaci, kontrolu pevného disku a Registry, zálohování a mazání všeho možného, čím se nám daří počítač zaplnit.

Druhou skupinu potom tvoří ti, kteří mají počítač asi jako auto, u kterého je zajímá pouze to, kudy se tam leje benzín. Ti druzí se po čase začnou divit, že se jim z nadupaného stroje stal dědeček. Těm potom nezbývá nic jiného, nežli každých pár let začít pěkně od začátku. No a především pro tuto část počítačových uživatelů existují programy jako je třeba Advanced System Care firmy Iobit, který se nedávno dočkal sedmé verze.

Advanced System Care 7

Program existuje ve třech verzích, samotná sedmička je zdarma, za Pro si zaplatíme kulantních 19 dolarů a za Ultimate pak 29 dolarů. Je pochopitelné, že počet funkcí stoupá ruku v ruce s cenou. V každém případě dostaneme do ruky řadu zajímavých aplikací, z nichž některé, třeba Smart Defrag, jsou skutečně mimořádně kvalitní. To ocení především ti, kteří mají rádi všechny aplikace uložené pod jednou „střechou“. To je ostatně klasickým příkladem podobných balíků, protože zatímco velkou řadu podobných aplikací najdeme na internetu a často dokonce zadarmo, kdo je má na dnešním počítači hledat. Ale mít je pod jedním programem, to je panečku jiná.

Advanced System Care 7

Při instalaci musíme být bdělí a ostražití, protože Iobit se nám snaží na počítač propašovat Yahoo skutečně všemi silami. Ve chvíli, kdy to vydýcháme a začneme se v programu rozkoukávat, budeme rádi, že jsme to dali. Jednotlivé aplikace jsou shromážděny pod čtyřmi kategoriem – Care, Toolbox, Turbo Boost a Action Center. Ta první má především funkce využívané v udržování počítače v bdělém stavu, Toolbox je zase sbírka nejrůznějších nástrojů. Turbo Boost (na rozdíl od konkurence) počítač nezpomaluje, ale zrychlí. Vypne totiž aplikace, které k tomu, co právě na počítači děláme, nijak nepotřebujeme. Nějaké zázraky jsem ale nepozoroval, což může být tím, že nepotřebné aplikace pravidelně vypínám. Poslední kategorie pak víceméně odpovídá Windows Action Center.

Advanced System Care 7

Jednotlivé aplikace fungují, o tom není sporu. Mým hlavním problémem byla programová všudypřítomnost – okénko kontrolující CPU/RAM se vnucuje na pravém horním rohu, řady podobných stop se naštěstí můžeme manuálně zbavit. Nicméně řadě lidí něco podobného vadit nebude. Nicméně i když se nám všechno líbit nebude, řada funkcí je skutečně výtečných a defragmentace, ochrana proti malware a pročišťování pevného disku se nám může proklatě hodit.

Verdikt

Co říci závěrem? Program se určitě hodit bude, tady neprohloupíme a cena není (především pokud máme doma zásobu počítačů) zase tak závratná. Většinu aplikací sice po internetu seženeme zdarma, defragmentaci dostaneme s Windows (a u sedmičky je konečně k něčemu), ale proč si za slušnou cenu nepořídit program, který je má všechny pod jednou střechou? Navíc sedmička je výrazně vylepšena, dělá co slibuje a navíc ještě rychleji než dřív.

Pro: Spolehlivý pomocník pro udržení počítače v dobrém stavu

Proti: Zbytečně se snaží propasírovat Yahoo na počítač

Celkem: 80 procent

CS24

Výrobce: Iobit

Cena: 19 dolarů (Pro), 29 dolarů (Ultimate)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.