Hlavní navigace

Recenze: AfterShot Pro překvapí rychlostí

21. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © vukas - Fotolia.com
AfterShot Pro je grafickým programem z dílen firmy Corel, jak obstál v našem testu? Vyplatí se do něj investovat?

AfterShot Pro je založen na technologii, kterou Corel získal nedávnou koupí Bibble. Jedno je nutno tomuto programu přičíst k dobru hned na samotném počátku – i když pracovní plocha vypadá, jakoby ostatním softwarům z oka vypadla, AfterShot neobtěžuje s dnes obvyklým rozdělením činnosti na několik modulů, ale všechno pěkně děláme z jednoho jediného okna. Tím se jednotlivé aplikace zbytečně nedublují, případně nemusíme stále něco hledat.

Vlevo máme výběr fotografií, uprostřed je hlavní pracovní plocha a vpravo se nachází jednotlivé nástroje. Příslušné ikonky by sice mohly být tradičnější, abychom si nemuseli lámat hlavu, ale prosím.

Corel AfterShot Pro

Archivační a vyhledávací funkce sice v porovnání s konkurencí nijak mimořádně nezáří, nicméně potěší rychlostí. Některé editační kroky dělá program automaticky – např. software rozlišuje nejen kameru, ale i optiku, a dělá patřičné úpravy, především v oblasti odstraňování šumu. Jelikož všechny editace neovlivní původní snímek, můžeme si vyzkoušet řadu verzí a vzájemně je porovnat. K tomu se bude hodit okno, které ukáže všechny alternativy.

Řada editačních kroků je příjemnějších nebo lépe propracovaných, než jsme u podobných softwarů zvyklí. Jedním z nich je croping, posouvání či rovnání obrázků. Dokáže to sice každý fotoeditační software, ale tady se u toho nezapotíme. Navíc můžeme jednotlivé editační kroky dělat selektivně pouze ve vybrané části fotografie.

Corel AfterShot Pro

A když už jsme zmínili rychlost, pro fotoeditaci to platí rovněž, a to i v případě, že pracujeme s velkými soubory RAW. Dalším kladem je solidní podpora formátů a hlavně to, že AfterShot existuje ve verzi pro PC, Mac i Linux.

Samozřejmě i zde platí, že nic není dokonalé. Chybí zde podpora dvou monitorů, zapomnělo se na sdílení fotek na webu a celkem nepochopitelně zmizela funkce odstraňování červených očí. Chápeme, že některé fotoaparáty to již zvládnou, ale ne každý je má k dispozici.

 

Verdikt

Celkově je program AfterShot Pro příjemným doplňkem řady fotoeditačních programů, které najdeme ve stáji kanadského Corelu. Zatímco veškeré funkce jsou navýsost solidní, program potěší především rychlostí a cenou těsně pod 100 dolarů. Sice platí, že po něm nemusíme natolik toužit, že by nám to mohlo rušit spaní, ale pokud nějaký program podobné kvality potřebujeme, chybu rozhodně neuděláme.

 

Hodnocení: 80 %

Pro: Rychlost, cena. Podpora běžných pluginů

Proti: Chybí podpora dvou monitorů

 

Cena: 100 dolarů (cca 1900 Kč)

Výrobce: Corel

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.