Hlavní navigace

Recenze: Akvis – Artistic Bundle

20. 11. 2017

Sdílet

 Autor: Akvis
Ruská společnost Akvis upgradovala svůj balík určený pro umělecké úpravy fotografií.

V balíku najdeme programy AirBrush 5.1, Charcoal 2.5, Draw 5.5, OilPaint 6.5, Pastel 3.5, Points 3.5, Sketch 19.5 a Watercolor 2.5. Kdo si nějaký z těchto programů koupil během posledních 12 měsíců, má update zdarma, jinak si musí připlatit, a to buď za jednotlivé programy nebo výrazně levněji za celý balík.

Samotná instalace je téměř blesková, takže do práce se můžeme pustit prakticky okamžitě. Kladným puntíkem oceňuji, že se nám firma nesnaží při instalaci vnutit nějaký softwarový odpad. Jako obvykle jednotlivé aplikace existují ve formě plug-in i jako samostatné programy.

Každý z jednotlivých softwarů představuje jednoúčelovou utilitku, jejíž funkci můžeme odvodit již z názvu, takže fotografie měníme buď jako olejomalbu, vodovky, malbu uhlem atd. Jak je u programů této firmy zvykem, rozhraní je identické pro všechny programy, takže pokud umíme pracovat s jedním, umíme pracovat s každým.

Samotná práce je jednoduchá, otevřeme vybranou fotografii a můžeme si začít hrát. Malé okno uprostřed naznačí, jak asi bude finální výsledek vypadat. Na pravé straně si můžeme nastravit řadu kroků, ale jejich význam nebude tak kritický. Důležitější bude výběr z bohaté nabídky přičinlivě nabídnutých nastavení, které se pohybují od jemných změn až po změny natolik razantní, že vlastní fotografii nepoznáme. Škoda, že z jednotlivých názvů to poznat nejde, takže alespoň při začátcích budeme pracovat systémem pokus a omyl. Jednotlivé nastavení nám sice v dalším malém okně naznačí, jak to asi bude vypadat, ale tentokrát to není na vybrané fotografii, ale na portrétu. A pokud chceme změnit třeba krajinku, změna hlavy nám příliš nepomůže. Oba kroky ale můžeme kombinovat, takže je možné třeba fotografii nejdříve vylepšit základními editačními kroky, potom přejít na připravené moduly a výsledek případně doladit v postprodukci. Ve chvíli, kdy samotný proces spustíme, bude zajímavé pozorovat, jak se tahy objevují. Na dolní liště potom naskočí několik postupných verzí, které se nám mohou líbit víc nežli finální změna. Ale ty si můžeme otevřít také.

Hlavní otázkou samozřejmě zůstává to, jestli je vlastně v nových meziverzích něco nového, přápadně jestli ty novinky stojí za to. Základní změnou je plná kompatibilita s programem Adobe Photoshop CC 2018. To pro někmoho důležité být může. Další změnou je šedivá barva pozadí a lepší podpora nastaveného rozlišení monitoru. To už je důležité mnohem méně. Přidání dalších podporovaných formátů RAW je chválihodným krokem. Z možnosti sdílet vznikající dílka zmizel populární Dropbox, protože firma změnila své požadavky.

Verdikt

Většina uživatelů potřebuje klasickou fotoeditaci a obrázek změní na olejomalbu možná jednou za rok. Pro ně tento balík bude zbytečností. Nicméně pro ty, kteří potřebují rychlou a jednoduchou cestu k zajímavým změnám, bude tento balík vhodnou volbou. Program je svižný a bohatá nabídka předem připravených možností urychluje práci a šetří naši uměleckou šťávu.

 

Pro: Bohatá nabídka automatických nastavení

Proti: I když plocha nabízí rozdělení na Před a Po, programy nelze přinutit k tomu, aby současně ukázaly obě možnosti

Celkem: 80 procent

Výrobce: Akvis

Cena: 207 USD (asi 4 500 Kč; plug-in nebo samostatné programy; 8 aplikací)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.