Hlavní navigace

Recenze: Akvis MakeUp 4

Sdílet

 Autor: Akvis
Ruská společnost Akvis přichází se čtvrtou verzí své utilitky MakeUp. Je sice určená především pro ty, kteří se zajímají o fotoportréty typu glamour, nicméně může se hodit.

Vylepšovat fotografie letité tety Běly asi nebude mít největší smysl, tedy pokud nepředpokládáme, že po ní budeme dědit. Nicméně výrazně vylepšit tváře manželek či přítelkyň se může zatraceně hodit, zejména pak v případě, že vzniklý portrét není příliš lichotivý.

Akvis

Jak je již u podobných programů firmy Akvis chvalným zvykem, instalace je svižná a můžeme začít pracovat. Na výběr máme jednodušší (Express) nebo složitější (Advanced) verzi, mezi kterými si můžeme přepínat. Vedle toho samotný program existuje buď jako samostatná verze, nebo jako plug-in. Milovníci Applu přivítají fakt, že na ně firma nezapomněla.

V nabídce najdeme všechny základní kroky, vedle těch fotoeditačních jako jas nebo saturace, potom můžeme upravovat tón kůže, bělit zuby nebo třeba retušovat pihy. I když jednotlivé kroky jsou celkem snadno pochopitelné a ikonky navíc ve chvíli, kdy se nad jimi zastavíme kurzorem, prozradí, co se pod nimi skrývá, chvilku nám to potrvá, než z portrétu nějaké průměrné holky uděláme krasavici. Některé nástroje je poměrně obtížné zmenšovat, třeba kartáček pro bělení zubů je lepší kombinovat s maximálním zvětěšením fotografie, protože i při 5 procentech byl moc velký.

Pokud ale budeme méně tvůrčí, můžeme v jednodušší verzi využít 36 předem nastavených kroků, které za nás většinu úprav udělají automaticky. Zapomenout nemohu ani na to, že program zvládá hromadné úpravy. Na záporné straně je ovšem neexistují možnost dělání skutečných kosmetických zásahů a nepoužívání automatického mapování tváře.

Verdikt

I když v programu MakeUp nenajdeme všechno, co bychom si přáli, přesto se může stát potřebným nástrojem naší softwarové dílny, především pak v případě, že to s portréty myslíme vážně.

 

Pro: Jednoduchost, rychlost

Proti: Není mapování tváře

Celkem: 75 procent

Výrobce: Akvis

Cena: 39 USD (asi 930 Kč; verze Home)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.